Menfaat Herþeyin Üstünde

25 Ocak 2017 11:19 / 1395 kez okundu!

 

 

Aristo insanda iki temel hastalýktan bahsediyor. Bitmeyen, ölçüsü deðiþen, derecesine göre karar verilen, ama hep var olan, insaný bitiren, metalaþtýran iki önemli hastalýktan söz ediyor: “Devlet ve servet.” Liyakatin yerine iþ bilmezliðin, adamlýðýn yerine adam kayýrmacýlýðýn ayyuka çýktýðý bir pazarda insanoðlunun geldiði noktanýn özeti.

 

Devlet, koltuk ve her türlü makamý, servet ise maddiyat baþta olmak üzere her türlü metayý ifade etmektedir.Düþünce ve fikri boþ çuvala döndüren, Mevlana’nýn deyiþi ile “nice elbiseler gördüm içinde insan yok” dedirten, Ýnsaný bireyselleþtiren anayý, babayý, kardeþi, dostu tanýmaz hale getiren, inançlarýný yaþamak yerine, yaþadýklarýný haklýlýk aldatmacasýnda inanç haline getirerek insanlýktan çýkaran iki meziyetsizliktir, “devlet ve servet.” Bu durum ruhu özden ayýran, koltuk ve her türlü maddiyat önceliðini düstur haline getirmenin hafifliði içerisinde kendini zehirlemenin bir türüdür. Var olmanýn kendisi olarak görülen bir aldatmaca temsilidir.

Düþen tutunacaðý dalý seçemez sözünün aksine, yükselen her þeye tutunur, kendisinden baþka. Su gibi hiç durmayacak bu hastalýðý ne baraj, ne yürek, ne insan, ne de vicdan durduramayacak bu gidiþle.

Dizginlerinden boþalýrcasýna insanlýðý saran bu seviyesizlik nereye götürecek insanlýðý? Kendine güvenme, iþinin ehli olma yerine hep çýkarlara dayayacak bir anlayýþ nereye götürecek?

Deðerlerin kiþiselleþtirildiði, her yolun mekruh olduðu bir noktaya elbet. Oysa bu durum ahlaki çöküþün ve toplum olma, bir olma bilincinin yok olduðu dipsiz bir güzergâhtýr. Sözde kiþisel geliþimcilerin ortaya koyduðu baþarýnýn her þeyden daha önemli olduðu felsefesi ile desteklenen bu anlayýþ, insaný kendisinden uzaklaþtýrmaktan baþka bir iþe yaramayacaktýr. Ruhu özden ayýrýrken, davranýþlarýnýn önüne geçmeye çalýþan sözler boþ, pislik dolu bir çukurdan baþka hiçbir mana ifade etmeyecektir. Modern dünyanýn insanlýða bir armaðanýdýr çýkar ve ötesinde bencillik! Herkesi hiçe sayarak, ne varsa kutsal sayýlan her deðerin üstüne basarak devlet ve servete sahip olmak anlayýþý. Kimin üzerine basarak ya da kimi engelliyerek yukarý çýktýðýn önemli deðildir anlayýþý sadece insanla kalmayacak, millet ve vatan birlikteliðinin temelden sallanmasýna da zemin hazýrlayacaktýr. Oysa hayat; en derin ruh ve özün, söz ile davranýþýn bütünleþmesi ile insaný yücelten, Rab’bimizin bir gaye için hepimize sunduðu bir lütuftur. Þairin dediði gibi:

Þerefle bitirilmesi gereken
En asil görev hayattýr
Bir lokma ekmek için
Þerefini çiðnetmeye;
Bir anlýk eðlence için
Servetini, kendini tüketmeye;
Bir zamanlýk mevki için
El ayak öpmeye,
Ýnsanlarý ezip geçmeye;
Günlük menfaatler için
Hayâsýzlýða meyl etmeye
Her deðeri bir kenara atýp
Devlete ve servete düþmeðe
Deðmez bu hayat

Yeniden biz olmak gayesi ile hayatýnýza ýþýk olun.

Iþýðýnýz, yolunuzu ve ruhunuz aydýnlatsýn!

 

Mahir EYÜBOÐLU

Eðitimci-Ýletiþimci-Yazar

29.

Son Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2017 13:11

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.