Aile baðlarý ve kurallarý

21 Nisan 2015 14:42 / 1673 kez okundu!

 

 

Aile bireylerini bir arada tutan temel ilke ve kurallar vardýr. Her ailede bu durum farklý-farklý özellikler gösterir.

Ben naçizane sizlere genel manada, aile bireylerini birbirine baðlayan deðer yargýlarýyla birlikte ilke ve kurallarýnýn neler olmasý gerektiðini yazmaya çalýþacaðým.

Önce unutulmamasý gereken odur ki bazý belli kurallar olmadan, ilkelere baðlý kalýnmadan aile baðlarýný ayakta tutmak oldukça zordur.

Sizden ricam odur ki, bu yazýyý okuduktan sonra sizin ailenizi ayakta tutan kurallarýn neler olduðunu lütfen not alýr mýsýnýz?

Kurallarý ben, baþta iman ve itikat deðerleri olarak ele alýyorum.

Toplumumuzda üç sýnýf insan gurubu olduðuna inanýyorum.

1- Ýmaný ve icraatý (imanýný uygulamaya koyanlar). Yani “Allah ve Resulü ne der?” sorumluluðunu taþýyanlar.

Eðer insanlar bu sorumluluðu bilinçli taþýmýþ olsalar pek çok sorunlar, bir baþka deyiþle pek çok problemler çözülmüþ olur. Çünkü kendini Rabbine karþý sorumlu hisseden kiþi ya da kiþiler, eþine, aþýna, evine yuvasýna, çocuklarýna, ana ve babasýna karþý da sorumlu hissederler. Eðer etmiyorlarsa, akýllarýyla inanýp, kalpleriyle inkar ediyorlar demektir.

2- Ýmaný olup da icraatý olmayanlar. Bunlar genelde çoðunluðu temsil ederler. Ýmaný ve icraatý olup da, uygulamasý yanlýþ olanlarý daima örnek gösterirler.

“Her nefsin kendinden sorumlu olduðunu” hiç hesaba katmazlar. Hep olumsuzluklardan yola çýkarlar ama, olumlu davranýþ ehli insanlarý örnek almazlar.

3- Ne imaný ne de icraatý olmayanlar. Bunlara benim diyecek  bir sözüm yoktur. Zira bunlarý da yaratan Rabbim  Allah’týr. Ben ne diyebilirim ki...!

Þimdi gelelim aile bireylerini  bir arada tutan temel deðer yargýlarýna.

Neden akþam olunca herkes kendi evine gider? Çünkü;

1- Ýnsanýn en güvendiði mekan ve insanlar kendi evindekilerdir. Yani anne, babasý, eþi ve çocuklarýdýr. Bu kural dünyanýn her yerinde geçerlidir.

2- Güvenmenin temelini oluþturan ana faktör ise kendisine yalan söylenmeyeceðine kesinlikle inanmaktýr. Zira yalan giren eve yýlan girer. Yýlan da hem sokar hem de zehirler.

3- Temel insan hakkýnýn baþýnda gelen “insan yerine konmak” ancak kendi ailesinde kendini gösterir.

4- Aile bireyleri eðer Allah’a inanýyorlarsa, ahirete imandan asla taviz vermezler ve derler ki “Kaderi Allah yazar insanlar da yaþarlar.” Bundan dolayý hiç kimsenin ama hiç kimsenin anne ve babasýný tercih etme hakký yoktur. Dolayýsýyla, doðum, ölüm ve evlilikler (her evlilik, doðuma vesiledir) külli iradenin elindedir.

Hastayým, yazacak daha pek çok þey olduðunu biliyorum. Lütfen kalanýný siz tamamlayýn.

Allah’a emanet olunuz efendim.

 

Mahir EYÜBOÐLU

Eðitimci-Ýletiþimci-Yazar

19.04.2015

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.