İzmir’de demokrasi forumu meltemi

27 Temmuz 2010 16:33  

 

İzmir’de demokrasi forumu meltemi

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Örgütü’nün düzenlediği “Yönünü Arayan Türkiye’nin Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı “demokrasi forumu” EDP Genel Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu ve Av. Kazım Genç’in sunumuyla gerçekleştirildi.

İZMİR – Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (EDP) 9 Temmuz - 7 Ağustos tarihleri arasında 30 ilde gerçekleştirmeyi planladığı “Yönünü arayan Türkiye’nin Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı “Demokrasi Forumları”nın İzmir ayağı 24 Temmuz Cumartesi günü Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda 18.00-21.00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Yaz sezonu olmasına karşın aralarında EDP yöneticilerinin, parti üyelerinin, EDP üyelerinin, parti dostlarının, Demokratik Kitle Örgütleri temsilcilerinin ve toplumun çeşitli mağdur kesimlerinden bireylerin yer aldığı foruma yaklaşık 120 kişi katıldı.

EDP Genel Başkan yardımcıları Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu ve Kazım Genç’in sunum yaptığı, kolaylaştırıcılığı PM üyesi İbrahim Akın’ın gerçekleştirdiği demokrasi forumunda katılımcılar arasında PM üyesi Pertev Aksakal, KESK Başkanı Sami Evren ve Manisa İl sekreteri Hüseyin Yücel’de yer aldılar.

Eşit yurttaşlık için tavır koyma ve politika üretme zamanı

Forumun açılış konuşmasını EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı yaptı. Cangı konuşmasını Kürt Sorunu, Anayasa Değişikliği, İnanç ve Vicdan Özgürlüğü, İşsizlik/Yoksulluk/Adaletsizlik, Kamu Hizmetleri ve Yerel Yönetimler, Yaşamı tehdit eden Ekolojik yıkım başlıkları altında topladı.

Cangı, EDP’nin “Şiddetin yerine barışın dilinin konuşulması, ülke kaynaklarının savaşa değil, herkese eşit eğitime, sağlığa gitmesi, insanca onurlu yaşam için, her düzeyde eşit yurttaşlığın gerçekleşmesi için tavır koyma ve politika üretme zamanıdır” anlayışıyla Kürt sorununun çözümü konusunda görüş alışverişinde bulunmak amacıyla çözüm de aktif rol oynayacak yapılarla görüşmelere başladığını ifade etti.

Anayasa değişikliğine EDP’nin “Tüm olumsuzlukları ve yetersizliklerine rağmen, değişiklik paketinin asker kişilerin sivil mahkemelerde yargılanabilmesi; 12 Eylül’ün suçlularının yargılanmasını engelleyen Geçici 15. Madde’nin kaldırılması; Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı; HSYK’nın ve Askeri Şura’nın bazı kararlarına karşı yargı yolunun açılması gibi kimi reform adımlarını” içerdiğinden ötürü “Anayasa değişiklik teklifine ‘EVET’, bunu hazırlayan AKP iktidarına ‘HAYIR’ dediğini belirtti.

EDP kendi içine değil, Türkiye’ye konuşuyor

Erol Katırcıoğlu, EDP’nin diğer sol partiler gibi yalnızca yoksulluk ve işsizlik üzerinden siyaset yapmadığını, bunların yanı sıra toplumdaki tüm mağduriyet kesimlerini kapsayan bütünlükçü bir yaklaşımı olduğunu, çeşitli nedenlerle mağdur olanların sorunlarını dile getirdiği, refah artışının yanı sıra “adil bir bölüşümü” hedeflediğini ve günümüz koşullarına yönelik tahliller yaparak yeni bir sol anlayışı yaşama geçirdiğini de söyledi.

AKP hükümetinin “Kürt açılımı”nın, gelen tepkiler üzerine “demokratik açılım” son olarak da “milli birlik projesi” olarak adlandırıldığına dikkat çekerek, AKP’nin iktidara güçlü geldiğini ama sorunları çözemediğini ifade etti. Ana muhalefet partisi CHP’nin de sorunlara çözüm üretmekte yetersiz olduğunu, Kürt Sorunu ile ilgili “biz hazırladık” dediği raporun SHP’nin raporu olduğu ve CHP’nin neye sahip çıktığını dahi bilmediğini dile getirdi.

Katırcıoğlu, Türkiye’nin sorunlarını çözmek için yeni bir siyasal yapıya ihtiyaç duyulduğunu ve EDP’nin mağdurların sorunlarını dile getirip çözümler üretmeyi amaç edinen başka bir deyişle bu sorunları yaşayanların kendilerini ifade edebilecekleri bir parti olarak ortaya çıktığını, programı ve duruşu ile bu sorunları çözmeye aday olduğunu belirtti. Prof. Dr. Erol konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “solun kendi içine konuşma zamanı bitmiştir. Biz EDP olarak diyoruz ki Türkiye’ye konuşalım. Bizim rakibimiz AKP’dir. Biz gerçek bir siyaset yapmak istiyoruz. Türkiye’ye konuşmak istiyoruz.”

İsteğimiz “kılıç” değil, demokrasi…

Sözlerine gündeme yönelik bir fıkrayla başlayan Kazım Genç, konuşmasını Alevilerin, “kılıçlar”dan çok çektiğini, istenilenin kılıç değil demokrasi olduğunu, Türkiye’nin laik bir ülke olmadığını ve bu noktada halkı kimsenin kandırmaması gerektiğini belirterek sürdürdü. Türkiye’de yok sayılan, ötelenen çok geniş kesimlerin olduğunu ve EDP olarak bu kesimleri birleştirmek için yola çıkıldığını belirten Genç, "Bundan yorulup gidenlerin yolu açık olsun ama bizim de mücadelede yolumuz açık olsun biz çocuklarımıza özgür bir ülke bırakmanın umuduyla devam edeceğiz." dedi.

Anayasa değişikliği ile ilgili olarak, Alevilerin çoğunun “hayır” demesinin AKP’nin yarattığı zihniyetin etkisiyle olduğunu düşündüğünü belirten Genç, silahların baskısı altında oylanan 12 Eylül Anayasası’na hayır diyen % 8’lik kesimin içinde yer aldıklarını belirterek “kim anayasanın herhangi bir yerinden tırtıklarsa onun arkasında olurum; anayasa değişikliğini sosyal demokrat partiler yapsaydı ben o zaman da sahip çıkardım” diyerek sözlerini sürdüren Genç, değişiklik yapılacak maddeleri karşılaştırarak, yeni halinin daha ilerici ve demokratik olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.

Yapılan sunumların ardından, kolaylaştırıcı İbrahim Akın toplumun çeşitli biçimlerde mağdur olan kesimlerinden temsilcilerin salonda bulunduğuna dikkat çekerek yaşadıkları sorunları, çözüm önerilerini ve görüşlerini dile getirmek üzere sözü aralarında Romanlar, Kürtler, Aleviler, deri işçileri, kunduracılar, geri dönüşüm işçileri, Kent A.Ş. işçileri, Tariş işçileri’nin yer aldığı katılımcılara verdi.

EDP yöneticileri ve katılımcılar, birlikte çözüm üretebilme kanallarını açmak için verdikleri sözle toplantıyı sona erdirdiler.


Haber ve Fotoğraflar: Türkan Karagöz

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0