Avrupa Merkezci bakýþ, oryantalizmdir, köleliðe çaðrýdýr

27 Þubat 2018 07:15 / 1458 kez okundu!

 

 

"10 yýl Avrupa’nýn göbeðinde politik mülteci olarak yaþayýp, sonra ülkesine geri dönmüþ bir kiþiyim. Kendisini oryantalizmin kucaðýnda tatlý uykulara teslim etmiþ nice arkadaþým yoldaþým oldu. Onlarýn çoðu iliþikteki yazýyý þehvetle okuyup, geçici politik tatminler yaþayacak ve Erdoðan’a karþý hayali bir savaþtan daha mutlu çýkmanýn huzuruyla dolacaklardýr.

Bu yaklaþýmlarýn karþýsýnda duyduðum utanç beni uyanýk tutuyor hala"

 

******

Avrupa Merkezci bakýþ, oryantalizmdir, köleliðe çaðrýdýr

Avrupa Merkezci bakýþ hastalýðý, Oryantalizm illeti; insanlarý Türk, Kürt, Fransýz, Asyalý, Afrikalý, Müslüman, Hýristiyan, Yahudi diye ayýrmýyor  Kimi pençesine alýrsa sýrtýný yere getiriyor.

Ýþte iliþikte okuyacaðýnýz bu yazý aslýnda bu yönüyle anonim bir imzaya sahip. Yani altýna ülkemizde tanýdýk tanýmadýk bir çok ismi yazýp yayýnlasanýz bile, çok sýrýtmaz. Çünkü Oryantalizm virüsü tam da onlar için, siyaset, sosyoloji, felsefe laboratuvarlarýnda özenle üretilmiþtir. Onlarýn da hakkýný yemeyelim, bir kaç yüzyýldýr bu hastalýðýn pençesine bile bile atlýyor, kurtulma çabalarýný da inatla engelliyorlar.

Bu yüzdendir ki aþaðýdaki yazýyý dikkatle okuyalým. Her satýrýna sýzmýþ Oryantalist ezberlerin, nasýl da sýnýr tanýmadýðýna hayretle bakalým. Avrupa Merkezciliðine isyan ateþinin kiþileri nasýl korkuttuðunu görelim. Korkunun ecele faydasý yok. Ýpliði pazara çýkmýþlarýn Ahmet Altan adýný kullanmasýna bile þaþýrmayalým. #Kategorikmuhalif tutumlar insaný zaman zaman yanlýþ safta yer tutmaya götürebilir ama Ahmet Altan asla bu kadar pespayeleþmemiþtir... Oryantalizm ise tam bir köleliðe çaðrýdýr, üstelik bu çaðrý solculuk, özgürlük, politika, cumhuriyet, aydýnlýk, dindarlýk yazý çizileriyle de bulanýklaþtýrýlarak sunulduðu için daha da kafa karýþtýrýcýdýr. Yazýnýn her satýrýnda, gerçeðin Avrupa Merkezci bakýþýn etkisiyle nasýl tam tersine çevrildiðini görmek ibret vericidir...

10 yýl Avrupa’nýn göbeðinde politik mülteci olarak yaþayýp, sonra ülkesine geri dönmüþ bir kiþiyim. Kendisini oryantalizmin kucaðýnda tatlý uykulara teslim etmiþ nice arkadaþým yoldaþým oldu. Onlarýn çoðu iliþikteki yazýyý þehvetle okuyup, geçici politik tatminler yaþayacak ve Erdoðan’a karþý hayali bir savaþtan daha mutlu çýkmanýn huzuruyla dolacaklardýr.

Bu yaklaþýmlarýn karþýsýnda duyduðum utanç beni uyanýk tutuyor hala.

Bu nedenle Avrupa Merkezciliðine, Oryantalizmin Anadolu þubesi olmaya isyan edenlerin çabasýnýn yanýnda duruyorum.

Onlarý, kimi iniþlerine çýkýþlarýna, acemiliklerine raðmen desteklemeye devam ediyorum. Ülkemiz o kesimlerin demokratlaþtýðý kadar demokratlaþacaktýr. Onlarýn safýnda bulunarak ama kendi eleþtirici #DoðruyaDoðruYanlýþaYanlýþ eleþtirel bakýþýmýzla kolaylaþtýrýcý olmaya devam.

Ýliþikteki bu yazýyla övünme utancý oryantalistlerimize yeter!

 

Ýlhami MISIRLIOÐLU

27.02.2018

 

>> Cezayirli ünlü yazardan Erdoðan’a: Maðdurla aðlayýp celladýyla iþ tutuyorsun

 

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.