İlaç kalıntılı sebze ve meyveler bomba gibi

18 Mart 2009 15:28  

 

İlaç kalıntılı sebze ve meyveler bomba gibi

AB ülkeleri, yaş meyve ve sebzedeki ilaç kalıntıları nedeniyle Türkiye’yi, Dominik Cumhuriyeti ve Tayland gibi aynı risk grubunda değerlendiriyor. UYMSİB Başkanı Çalı: Halen yasak olan tarım ilaçlarının Türkiye’de kullanılıyor olmasını anlamak mümkün değil 

AB ülkelerinin, geçen yıl yaş meyve ve sebzedeki ilaç kalıntıları nedeniyle Türkiye’yi Dominik Cumhuriyeti ve Tayland gibi ülkelerle aynı sınıfta değerlendirmeye başladığı bildirildi. 

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, özellikle gıda ürünlerine dayalı ihracatın artık eskisi gibi kolay olmadığını, özellikle gelişmiş ülkelerin bu konuda hassasiyetini artırdığını söyledi. 

İhracatçı birliklerinin çözülmesi gereken en önemli 24 sorununun 14’ünün Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile ilgili olduğunu vurgulayan Çalı, bu sorunların başında da tarım ilaçlarının geldiğini vurguladı. 

Tarım ilaçları konusunun ekonomik krizin dünyada etkili olduğu bir dönemde yaş meyve ve sebze ihracatını engelleyebilecek bir sorun haline geldiğini dile getiren Çalı, geçen yıllarda Rusya Federasyonu ile yaşanan krizin önümüzdeki dönemde AB ülkeleri ile daha ciddi boyutta yaşanabileceğini anlattı.
Ülkenin yaş meyve sebze ihracatının yarısına yakınının yapıldığı AB ülkelerinin güvenilir gıda konusunda Türkiye’ye daha hassas yaklaşmaya başladığını vurgulayan Çalı, şunları söyledi: "AB’nin alanında en fazla ilgi gören ve etkili olan bir dergisi, meyve ve sebze tüketiminde Türkiye’yi de konu etti. Geçen yıl yaş meyve ve sebzedeki ilaç kalıntıları nedeniyle Türkiye, Dominik Cumhuriyeti ve Tayland ile birlikte aynı risk grubunda yer aldı. Bu 3 ülke riskli ülke olarak ele alınıyor ve laboratuvar analizleri gibi önlemlerin alınması uyarısında bulunuyor. Zaten Türkiye’yi risk grubuna alan AB, bu tür etkili dergilerle daha hassas hale geliyor. Bunlar ülke olarak içinde bulunduğumuz noktayı ve tehlikeleri gözler önüne seriyor."

"BIÇAK KEMİĞE DAYANDI"

Ekonomik daralma ve tarım ilaçları konusunun yaş meyve ve sebze ihracatının durma riskini artırdığına işaret eden Çalı, "Özellikle tarım ilaçları konusunda bıçak kemiğe dayandı. Daralan talep nedeniyle ithalatçıların çok seçici davranacakları bir ortamda güvenilir ürün ilk sırada olacaktır. 2009 yılında yurt dışındaki tüm süpermarketlerin özellikle Türk ürünleri için yoğun analiz stratejilerini biliyoruz. Analiz yaptırmadan ürünü rafa koymayacaklar" dedi. 

Analizlerde sorun çıkması durumunda tüm ülkenin zarar göreceğini vurgulayan Çalı, şöyle konuştu: "Bir üreticinin yaptığı hatayı tüm ülke ödeyebilir. AB ülkeleri 2009 yılında Türkiye’den ithal edecekleri ürünleri kılı kırk yaracak ölçüde inceleyecekken, halen yasak olan tarım ilaçlarının Türkiye’de kullanılıyor olmasını anlamak mümkün değil. Üretici yasak olan ilaçları ürünlerinde kullanıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 1 Ocak’tan itibaren 75 ilacın kullanımını yasakladı. 1 Eylül 2009’dan itibaren 49 ilaç daha yasaklanacak. Fakat sorun çözülmüyor. Bunların 2 yıl daha raf ömrü bulunuyor. Yani 2 yıl bir bombanın üzerinde oturuyor olacağız. Halen yasaklanmayan ilaçlar var ve kullanılmaya devam edilecek. Bunlar ülkenin ihracatını doğrudan tehdit ediyor." 

Yaş meyve sebze ihracatının sekteye uğramaması için Uludağ İhracatçı Birlikleri olarak yoğun şekilde çalıştıklarını belirten Çalı, şunları kaydetti: "Bugüne kadar Bursa, Çanakkale, İzmir’de paneller düzenledik. Isparta ve Afyonkarahisar’da da düzenleyeceğiz. Panellerde üreticileri tarım ilaçları ve kalıntıları konusunda uyarıyoruz. En küçük hatayı, üreticiden başlayarak ihracatçılar ve ülke olarak hepimiz öderiz. Bu yüzden artık daha dikkatli olmamız gerekiyor. AB, Türkiye’yi kırmızı alarm seviyesinde ele almadan sorunlarımızı çözmek zorundayız. Kriz yaşanmadan önlem almalıyız."

17.03.2009
Radikal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0