GÜZEL GÜNLER MÝ KÖTÜ GÜNLER MÝ GÖRECEÐÝZ?

21 Nisan 2020 22:21 / 2081 kez okundu!

 


"Geleceðe dair konuþmak moderniteye özgü ve daha da özelde liberal bir ekonomik-teknik akla ait. Güzel günlerin yanýnda kötü günler de göreceðiz. Realitenin öðrettiði bu. Hayalgücüne deðil akla dayalý olarak düþünüyorsak böyle."

 

****

 

GÜZEL GÜNLER MÝ KÖTÜ GÜNLER MÝ GÖRECEÐÝZ?

 

Bu notlar benim için kýymetli bir arkadaþýmla yazýþmadan naklimdir...

Sevgili arkadaþým entellektüel ilgine ve bu ilgiden kaynaklý merakýna ve hoþgörüne dayanarak bir ek yapmak istedim:

"Göreceðiz" gelecek zaman kipi. "Güzel günler göreceðiz çocuklar" meþhur sözünü aklýma getirdi. Gelecek zaman kipine dair cümle kalýplarýnýn tarihi çok eskilere gitmez. En fazla Thomas More'a kadar. Çünkü ondan öncesi geçmiþ zaman kipine dayalý düþünme geleneðiydi. Geleceðe dair konuþmak moderniteye özgü ve daha da özelde liberal bir ekonomik-teknik akla ait. Güzel günlerin yanýnda kötü günler de göreceðiz. Realitenin öðrettiði bu. Hayalgücüne deðil akla dayalý olarak düþünüyorsak böyle. Hayalgücü yetisine dayalý politik projeler ve söylemler evet dinler tarihinden bir kesittir. Bu anlamda benim nazarýmda solcular imanlý ve kavrayýþ biçimleri bakýmýndan dindardýr. En ince ruhi safhalardan öfkenin en kaba derecelerine hýzlý geçiþlerinin nedeni bu hayalgücüne ve imana dayalý zihniyet biçimidir.
 

Son olarak "basiret" yani uzaðý görmek Arap dilinde "basar" yani görmek fiilinden kaynaklanýr. Hatýrla, geçmiþte bir solcu, söze "somut koþullarýn somut tahlili" diyerek baþlardý. Oysaki zaman içinde ortaya çýkan gerçek onlarýn hiç de "somut"u tahlil etmedikleri, ne görmek istiyorlarsa onu hayallerinde canlandýrdýklarýný gösterdi. Sorgulama bunu söyletir. Sorgulama için cesaret ve gerçekle yüzleþme delikanlýlýðý gerekir. Geçmiþteki tezlerin istisnasýz toplamýndan bugün kimse söz etmez, edemez. Çünkü yaþam onlarý silip süpürmüþtür. Basiretsizlik gün gibi ortada. Geçmiþ zaman muhasebesi bunu söyler. Þimdi "göreceðiz" derken dikkatli olmak ve sorumluluk bilinciyle hareket etmek gerektiðini söylüyorum. Benim sevgili arkadaþým, kendine dikkat et.

 

Hasan BASRÝ

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.