Darbelerin Sonuçlarý (5) - Güldalý COÞKUN

13 Nisan 2018 05:32 / 1297 kez okundu!

 

Darbelerin Sonuçlarý (5) - Güldalý COÞKUN

 

Yapýlan bir çalýþmaya göre, darbe sonrasýnda ekonominin toparlanma süresi en erken 7. yýlýn sonuna doðru baþlýyormuþ.

Yani, biz tam toparlanmaya baþlýyoruz, yeni darbe süreci de baþlýyordu. Ortalama 10 yýlda bir darbe yaþadýðýmýzý hatýrlayacak olursak.

 

******

 

Darbelerin Sonuçlarý (5)

 

Yapýlan bir çalýþmaya göre, darbe sonrasýnda ekonominin toparlanma süresi en erken 7. yýlýn sonuna doðru baþlýyormuþ.

Yani, biz tam toparlanmaya baþlýyoruz, yeni darbe süreci de baþlýyordu. Ortalama 10 yýlda bir darbe yaþadýðýmýzý hatýrlayacak olursak.

Geçen bölümde, 12 Mart 1971 Muhtýrasýný ve sonuçlarýný yazmýþtýk. Kýsaca yine demokrasiye ara verilmiþ, iktisadi ve sosyal açýlardan da ciddi zararlar görmüþtük.

II. Dünya Savaþý sonrasýnda Batý dünyasý, sosyal, siyasi ve ekonomik olarak kalkýnma hamlesini baþlatýrken, biz yýl 1970 olmuþ darbelerle ve rejim kaygýlarýyla, yerimizde saymaya devam ediyorduk.

Maalesef, keþke yetmiþli yýllarla son bulsaydý. Ne var ki; yine ve yeniden bir darbe ve aðýr sonuçlarý bizi bekliyordu.

Açýkçasý, 1970 Muhtýrasý ile vesayet odaklarý, kayýtsýz þartsýz ABD’ye tabi olduklarýný ispatlamýþlardý. Düþünün ki, bir ülkenin istihbarat teþkilatý bile, ABD’ye baðýmlýydý. Yani; artýk eksen kaymasý korkusu olmayan ABD için, yeni darbenin arka plandaki gerekçesi ne olabilirdi diye düþünüyordum.

NATO üyesiyiz, ABD ile müttefikiz ve sözde çok alanda iþbirliði yapýyoruz ama yine de ABD destekli darbeler yüzünden, bir türlü kendimize gelmemiz ve toparlanmamýz istenmiyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, Ortadoðu’daki ülkeleri, rahatça sömürürken, her talebine boyun eðen, ABD uydusu bir Türkiye’yi istemesidir.

Neticede Türkiye, bölge ülkeleriyle tarihi ve dini baðlarý olan bir ülke. 600 yýllýk bir geçmiþi, ABD /AB gibi güçlerin, yok saymalarýný bekleyemeyiz. Yine Arap ülkelerinin lideri konumundaki Mýsýr’ý da rahat býrakmak olmazdý. Çeþitli hilelerle, kurduklarý Ýsrail Devleti için de yetmiþli yýllar tehlikeli yýllardý.

1973 yýlýnda Mýsýr liderliðindeki Arap-Ýsrail savaþýnda, OPEC, ABD’nin Ýsrail’in yanýnda yer almasý nedeniyle, ambargo koyar.  ABD, çok ciddi petrol krizi yaþar ve üretim durur. Ciddi bir resesyon yaþanýr. ABD için adeta oksijen gibi olan petrol, Arap ülkeleri için bir silahtýr. Petrol krizleri, ABD’nin bölgedeki yeni stratejisinin ana nedenidir. Ayrýca, SSCB’de, bölgede önemli bir rakiptir.

Özetle bölge ülkelerindeki istikrarsýzlýk, kaos, iç savaþlar ABD ve AB ülkeleri için hem silahlarýný sattýklarý bir pazar hem petrolünü sömürdükleri bir coðrafya idi. Ayrýca, geçmiþte savaþtýklarý bir medeniyetin de kalýntýlarýydý.

ABD, ekonomik krizlerle baþa çýkmak ve gücünü kabul ettirmek için iki kutuplu savaþ yýllarýnda SSCB’ye karþý, bir “Yeþil Kuþak” projesi yürütüyordu. Afganistan ve Ýran’da baþarýlý olamayýnca, Türkiye’yi de kaybetmemek için, “Bizim çocuklar baþardý!” dedikleri K. Evren ve arkadaþlarýna, darbe yaptýracaklardý.

Önce darbenin ortamý oluþturuldu. Türkiye tarihinin en kanlý darbe öncesi dönemi yaþandý. Sað ve sol çatýþmalardan kan gövdeyi götürüyordu. Yine üniversiteler, basýn ve STK’lar görevdeydi. Maraþ ve Çorum katliamlarý, öðrenci olaylarý, her akþam haberlerde çatýþmalarda ölen gençlerin adlarý ve hava kararýnca sokaða çýkamayan halk.

O dönem birçok aile evladýný okullardan aldý. Sabahlarý, aile fertleri iþe - okula giderken helalleþip ayrýlýyordu. Kampüslerde, hatta liselere kadar silahlý çatýþmalar artarak sürüyordu. Seksen darbesi öncesinin en bariz özelliklerinden biri de faili meçhullerdi.

Gazeteciler, aydýnlar çeþitli sendika temsilcileri, bürokrat ve bazý siyasiler, faili meçhul cinayetlere kurban gittiler.

11 Eylül gecesine kadar, darbe koþullarý olgunlaþmýþ, ülkede adeta bir iç savaþ yaþanmýþtý. Sanki sokaklar Teksas gibiydi, silahý önce çeken hasmýný indiriyordu.

12 Eylül 1980, saat sabahýn dördünde, radyolarda okunan bildiriyle, halk darbe olduðunu anladý.

Birden, çatýþmalar dindi, silahlar, bombalar, sloganlar, geceleri camdan perdeyi aralayýp, merakla izlediðim duvar yazýcýlarý, faili meçhuller, ölümler býçak gibi kesildi.

Halký, darbeyi onaylayacak hale getirmiþlerdi. Ancak sonuçlarý, derin izler býrakacaktý.

(Devam edecek)

 

Güldalý COÞKUN

(muzakerat.com)

02.04.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.