DOST ACI SÖYLER

30 Temmuz 2022 00:30 / 336 kez okundu!

 

 

"Dolayýsýyla kuru geri çekmek için, gerek finans piyasalarýna gerekse reel sektör yatýrýmlarý için dýþ kaynak çekmek zorundayýz. Bunun için de politika faizini peyderpey piyasa faizi ile yakýnlaþtýrmak, güven, moral ve kredibilite açýsýndan doðru tercih olacaktýr. Bazen ilerlemek için durmak, geri çekilmek ve negatif faktörleri kontrol altýna alýp hamle yapmak gerekebilir. Bu bir taviz deðildir.

Ve dost acý söyler..."

 

***

DOST ACI SÖYLER

"Stereotaktik sistemin temelini, kartezyen koordinat sistemi oluþturur. Stereotaktik cerrahi, minimal invaziv bir nöroþirürji tekniðidir." diye bir not paylaþsam kimse gelip beni yandaþlýk veya karþýtlýkla suçlamaz. Çünkü teknik ifadeler. Ama iktisat ile ilgili bir not düþsem, iktidarý-muhalifi ideolojik yaklaþýma baðlý olarak beni hedef alýr. Ýktisatýn kaderi bu. Ýktisatçýlar bile maalesef böyle davranýrsa, bu disiplini bilmeyenlerin davranmasý da doðal oluyor haliyle. Bunda siyasetçilerin suçu yok mu? Olmaz mý; iþlerine geliyor. Herkes kitlesini konsolide ediyor ama teknik tartýþma yapýlmamýþ oluyor.

Dün politika faizi ile piyasa faizinin yakýnsamasý gereðinden söz ettim ve þöyle dedim: "

ABD ve AB ülkelerinde resesyon konuþulurken IMF tarafýndan büyüme hedefi yükseltilen tek ülkeyiz. Ýhracatta rekor kýrýldýðý, istihdam ve üretimde artýþ olduðu doðru ve olumlu yönler.

Ancak yüksek enflasyon, seçime beþ kala en belirleyici faktörlerden biri olacaktýr. Maaþ veya gelirlerdeki artýþa paralel, fiyatlar genel düzeyi de artmaya devam ediyor. Yani maalesef deðiþen bir þey olmuyor.

En çok ihracat yaptýðýmýz ülkelerin resesyona girmesi de ihracatýmýzý olumsuz etkileyeceðinden, bize kalan yüksek kur, yüksek enflasyon ve reel sektör yerine dövize akacak düþük faizli lira olacaktýr. 

Dolayýsýyla kuru geri çekmek için, gerek finans piyasalarýna gerekse reel sektör yatýrýmlarý için dýþ kaynak çekmek zorundayýz. Bunun için de politika faizini peyderpey piyasa faizi ile yakýnlaþtýrmak, güven, moral ve kredibilite açýsýndan doðru tercih olacaktýr. 

Bazen ilerlemek için durmak, geri çekilmek ve negatif faktörleri kontrol altýna alýp hamle yapmak gerekebilir. Bu bir taviz deðildir.

Ve dost acý söyler..."

....

Evet, bu çok teknik bir konu. Bunun için de minimal zarar verecek olan bir yöntem önerdim. Çünkü konjonktür, sýkýþma, piyasa faiz grafiðindeki direnç, en makul yolun bu olduðunu gösteriyor. MB Baþkaný da yakýnsama için uðraþtýklarýný söylüyor ancak yöntemden bahsetmedi. En son GES yapýldý ama beklenen yakýnsama yine olmadý. En düþük piyasa faizi, (O da kamu bankasý tarafýndan veriliyor.) KOBÝ veya proje bazlý taleplere, 17-20 civarý. Kiþilere zaten bu oranlar yok. Özel bankalar en düþük 25 ile baþlýyor. Ýþte yakýnsama dediðimiz þey, 14 olan politika faizi ile piyasa faizi arasýndaki marj. Teknik bir konu. Bu marjýn minimum olmasý, piyasayý rahatlatýr. Olay bu. Faiz lafýný duyunca her iki tarafýn da ideolojik tepkilerinden, kimse; hatta iktidar dahi rahat davranamýyor. Mahalle baskýlarý, ideolojik saldýrýlarla sorunlar çözülmez. Mimar için T cetveli, cerrah için neþter ne ise iktisatta da kur, faiz, enflasyon öyledir. Ayrýca mevcut ekonomi yönetimi de modern iktisadýn dýþýnda bir yöntem uygulamýyor. Birçok teori var. ABD ve AB dahi 2008 krizinden beri öyle sanýldýðý gibi yüzde yüz ortodoks politikalar uygulamýyor. Heterodoks politikalar da uyguluyor, hayranlarýný þaþýrtacak politikalar da!

Artýk her þeyi ideolojik yorumlamak yoruyor. Kemalistlerin bu ülkeye  yaptýðý en büyük kötülük bu bakýþ açýsýný yerleþtirmek oldu maalesef. Saðýmýz, solumuz yok birbirimizden farkýmýz. Yazýk ediyoruz.

Güldalý COÞKUN

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.