Avrupa Birliği

23 Aralık 2008 14:32 / 1984 kez okundu!

 

Avrupa Birliği, hukuk temelli bir ekonomik bütünleşme hareketidir. Siyasi bütünleşme de ekonomik bütünleşme üzerine kurulmuştur. Birliğe üye devletler ulusallığını koruyarak bütünleşmeye gitmişlerdir. Bu nedenle federal bir yapı yoktur.

Avrupa Birliği, hukuk temelli bir ekonomik bütünleşme hareketidir. Siyasi bütünleşme de ekonomik bütünleşme üzerine kurulmuştur. Birliğe üye devletler ulusallığını koruyarak bütünleşmeye gitmişlerdir. Bu nedenle federal bir yapı yoktur. Uluslararası değil uluslar üstü (supranasyonal) bir yapıya sahiptir. Kararları; bireyleri, devletleri ve kurumları bağlar. Egemen devletler arası eşit ilişki modeli değildir. Ekonomik bütünleşme yoluyla tek ekonomiye gidilmektedir. Ülkeler arası rekabet yoktur. AB ekonomisi ile ancak A.B.D. veya Japonya ekonomisi kıyaslanabilir.

Avrupa Birliği dinamik bir süreçtir. Ekonomik bütünleşme için malların, hizmetlerin, işgücünün ve sermayenin serbest dolaşımını amaçlar. Tamamlanmış bir süreç değildir, ekonomik bütünleşmenin aşamaları derinleşme sürecinde adım adım pratiğe geçirilmektedir.

1993 yılında Maastricth antlaşmasıyla siyasi bütünleşme de başlamıştır. Ancak, siyasi boyut henüz uluslar üstü değildir. Ulusal yapı kaybolmadan, egemenlikleri yok olmadan devletlerin ekonomik bütünleşmeye gittikleri dünyada ilk ve en gelişmiş oluşumdur.

AB, uluslar üstülük (supranasyonallik) özelliğini ekonomik bütünleşme anlamında kurumsal yapısı ve hukuki yapısı ile sürdürür. Siyasi bütünleşme anlamında ilişki henüz uluslar arasıdır (enternasyonal). Siyasi yapıda halen egemen devletlerarası eşit ilişki vardır. Bu nedenle siyasi konularda henüz başarılı değillerdir. Siyasi bütünleşmede henüz kurumsal ve hukuksal yapı yoktur, sadece karar alma yapısı vardır. Bu da Avrupa Birliği Anlaşmasıdır (Maastricth).

Avrupa Birliği (AB) aslında Avrupa Ekonomik Topluluğudur (AET). Sonraları Avrupa Toplulukları veya Avrupa Topluluğu (AT) olarak anılmaya başlanmıştır. 1993’te Avrupa Birliğini Kuran Antlaşma (Maastricht) ile siyasi boyut getirildikten sonra Avrupa Birliği (AB) adını almıştır. Ekonomik açıdan AT siyasi açıdan ise AB olarak adlandırılabilir.

21.12.2008, Ankara

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
26 Temmuz 2010 17:34

Nurten Düzkantar

AB ekonomik kaygılarla başlatılmış bir çalışma olmasına karşın siyasi ve hukuki konularda da boyut kazanmıştır.Türkiye açısından bir türlü olumlu aşamaya gelemeyen bu çalışmalar da bizdeki sivil toplum örgütlerinin geliştirdikleri hibe proje çalışmalarının güzel sonuçlarını görmekteyiz .Ama bence bu proje hibelerinin belli yöre ve hedef kitlelere ulaşımı daha hızlı olmakla birlikte çok da adil olmadığı konusunda endişeliyim.Eşitlik kavramının her konuda olması dileğiyle ellerine sağlık sevgili Gökhan..
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.