Gladioyu bitiren hakim: Her şeye devlet sırrı diyerek demokrasi olmaz

07 Ocak 2010 04:09  

 

Gladioyu bitiren hakim: Her şeye devlet sırrı diyerek demokrasi olmaz

İtalya'da Gladio'yu ortaya çıkartan eski hakim Casson, Berlusconi'nin devlet sırrı kavramını yanlış yorumladığını söyledi

ROMA - İtalya’da eski hakim, Senatör Felice Casson, Başbakan Silvio Berlusconi’nin "devlet sırrı" kavramını yanlış anladığını ve yasal düzenlemeleri de yanlış yorumladığını öne sürdü.

İtalya’da Gladio adlı gizli yapılanmayı ortaya çıkaran ön soruşturma hakimi olarak bilinen Casson, "Demokrasi, saydamlık ve kurallara uymak demektir. Her şeye devlet sırrı diyerek demokrasi olmaz. Zira böyle bir anlayış, her şeyin yapılabilmesini, ancak hiçbir şeyin aydınlatılamamasını beraberinde getirir" dedi.

Casson, La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, Berlusconi’nin Telecom İtalia davası sanıklarından biri olan askeri istihbarat yetkilisi Marco Mancini’yi devlet sırrı gerekçesiyle yargılanmaktan kurtarmasını doğru bulmadığını belirterek, "Böyle yaparak verilen mesajın ne olduğu ortadadır: İstihbarat servisleri, neticede devlet sırrı deyip kurtulabilecekleri için, ne isterlerse yapabilirler" diye konuştu.

Casson, 2007’de Başbakan Romano Prodi önderliğindeki merkez sol hükümetin devlet sırrı konusunda yaptığı yasal düzenlemenin Berlusconi tarafından yanlış yorumlandığını da savunarak, şunları kaydetti:

"O yasa parlamentodan büyük destek görmüştü. Otuz yıldır beklediğimiz bir yasaydı. Yasa, konuyu yeniden düzenlediği gibi, devlet sırrı denilen şeye bir zaman tahdidi de getiriyor. Norberto Bobbio’nun da dediği gibi demokrasi saydam olmak zorundadır. Devlet sırrı bile ancak belirli bir zaman için sır olarak kalır ama sonuçta açıklanır. İtalya’nın devlet sırrı gerekçesi nedeniyle yıllarca, aydınlatılamamış pek çok karanlık trajedilere sahne olduğunu unutmamalıyız."

Casson, ülkedeki sivil ve askeri istihbarat teşkilatlarının faaliyetlerini denetlemekle sorumlu Parlamento Cumhuriyet Güvenliğini Sağlama Komisyonu’na (COPASIR), Berlusconi’nin bir an önce bilgi vermesi gerektiğini belirterek, "Berlusconi devlet sırrı gerekçesini çokça kullanıyor. Mahkemeye verdiği yanıtta hadiseyi neden devlet sırrı olarak değerlendirdiğini komisyona açıklamak zorundadır" dedi.

Senatör Casson, "Devlet sırrı diyerek hadiselere bir perde çekmek, anayasal güvencelerin riske atılması demektir. Başbakanın bu gerçeği unuttuğunu düşünüyorum. Yüzlerce insanın yasa dışı yöntemlerle fişlenmesi gibi karanlık olaylar mutlaka aydınlığa kavuşturulmalıdır. Devlet sırrı, yargının önünü kesme ve işini engelleme aracı haline gelmemelidir. Konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımayı da düşünebiliriz" diye konuştu. (aa)


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0