ÝSYAN ATEÞÝ

09 Eylül 2018 10:26 / 983 kez okundu!

 

 

Uzun yýllar önce bir film izlemiþtim. Adý 'Ýsyan'dý. Daha doðrusu Türkçeye öyle adapte etmiþlerdi. Orijinal adý 'Quemada' olan bu film, Ýngilizlerin bir Ýspanyol sömürgesi olan adada, bir 'isyaný' nasýl manipüle ettiklerinin öyküsünü anlatýyordu. Bir kaç yýl önce bu öyküyü özetleyen bir þeyler yazmýþtým. Sonunda halký ayaklandýrmayý baþardýlar. Ama Ýspanyol sömürgeciler kovuldu onlarýn yerini Ýngilizler aldý, deðiþen bir þey olmadý.

 

 

****

 

ÝSYAN ATEÞÝ

 

'Ege denizi kararýnca

Daðlar uykuya dalar

Yine ýssýz ovalarda

Ýsyan ateþi yanar'

 

Gençliðimde öðrendiðim ve çok sevdiðim bir 'devrimci' türkünün sözleridir bunlar. Yönetilen sýnýflarýn, insanlýk tarihi boyunca kendisini yöneten ve sömürenlere karþý isyan etme hakkýný vurgular. Kölelik düzeninde, ilkel kast sistemlerinde, kapitalizmin 'vahþi' evresinde ve uluslarýn ve ülkelerin boyunduruk altýna alýndýðý sömürgecilik ve yeni sömürgecilik dönemlerinde ezilen ve sömürülenlerin isyan etmekten baþka çareleri yoktu. Sosyalizm, bu isyan ruhunu kendisine ilke edinerek vücut buldu. Sömürenler, sömürü düzeninden kendi istekleri ya da ikna edilmeleri yoluyla vazgeçmeyecekleri için sömürü düzenini yýkmanýn tek yoluydu isyan.

 

Fakat tarihteki isyanlarýn çoðu baþarýlý olamamýþ ve kanlý biçimlerde bastýrýlmýþtýr. Ýlginçtir, baþarýlý olanlar da yeni bir sömürü düzenine dönüþmüþtür. Anlaþýlan sömürü olmadan uygarlýk yolunda ilerlemek mümkün olamýyordu. Fakat bu kez sömürülenlerin haklarý gündeme geldi. Bu haklar o uzun yýllar boyu yaþanan isyanlarýn ve verilen mücadelelerin sayesinde elde edilmiþ ve statüye baðlanmýþtýr. Bu statü sabit olmayýp,  zamanla geliþmekte, ülkeden ülkeye de farklýlýklar göstermektedir. Çalýþan hak ve özgürlüklerinin statüsü, sömürüyü ortadan kaldýrmaz, sadece yönetilen haklarýný güvenceye baðlar. Bu haklarýn elde edilmesi ve geliþtirilmesi mücadelesine 'demokrasi mücadelesi' deniyor.

 

Günümüzde de isyanlar olmaktadýr. Son yýllarda 'Arap Baharý', Irak, Suriye, Ýran, Venezuella, Brezilya, Þili gibi ülkelerde gördük ve görüyoruz bunlarý. Fakat 2008 krizine raðmen, her ne hikmetse kapitalizmin kalelerinde böyle isyanlar görmedik. Ya da cýlýz bazý eylemler izledik. Onlar da kýsa sürede bastýrýldý.

 

Bizim sol (bunlara sol demek içimden gelmiyor ama onlar kendilerini öyle adlandýrdýklarý için mecburen ayný terimi kullanýyorum) güya bu 'isyan ruhu' na sahip çýkmanýn hala solculuðun bir gereði olduðunu sanýyor. Ýþin garibi asýl isyan edilmesi gereken emperyalist boyunduruðu bir kenara býrakýp, hatta onunla iþbirliði yaparak, antiemperyalist gerçek bir isyanýn baþýný çeken ve halkýný da arkasýndan sürüklemesini baþarabilen bir iktidara, sýrf dindar olduðu için 'isyan' etmeye çalýþýyor.

 

Uzun yýllar önce bir film izlemiþtim. Adý 'Ýsyan'dý. Daha doðrusu Türkçeye öyle adapte etmiþlerdi. Orijinal adý 'Quemada' olan bu film, Ýngilizlerin bir Ýspanyol sömürgesi olan adada, bir 'isyaný' nasýl manipüle ettiklerinin öyküsünü anlatýyordu. Bir kaç yýl önce bu öyküyü özetleyen bir þeyler yazmýþtým. Sonunda halký ayaklandýrmayý baþardýlar. Ama Ýspanyol sömürgeciler kovuldu onlarýn yerini Ýngilizler aldý, deðiþen bir þey olmadý.

 

Günümüzde de bu manipülasyonlarýn devam ettiðini düþünüyorum. Yukarýda saydýðým bazý ülkelerdeki 'muhalefet eylemleri' nin devrimcilikle, demokrasi mücadelesiyle falan ilgisi alakasý yok. Ayný plan, uzun zamandýr ülkemiz üzerinde de uygulanmaya çalýþýlýyor. En son þu döviz spekülasyonu, halký canýndan bezdirip yöneticilerine 'isyan' ettirmeyi amaçlýyor. Kendini 'sol' diye yutturmaya kalkan gruplar da, bu emperyalist stratejiye uygun davranarak onlarla birlikte ayný hedefe kurþun sýkýyor.

 

Öyle her gördüðünü baban sanma. Her halk hareketi, sýrf yönetime baþkaldýrýyor diye 'devrimci eylem' olmaz.  Mýsýr'da Ýhvan'a karþý olan sokak muhalefeti Amerikancý bir darbeye zemin oluþturdu ve diktatör Sisi'nin baþa gelmesine yol açtý. PKK da, Amerika'yla el ele kol kola 'devrim ve demokrasi' laflarýný geveliyor. AK Parti ve MHP 'faþizmine' karþý demokrasi mücadelesi verdiðini söyleyen bu örgütün kendi içinde demokrasiden bir kýrýntý dahi yoktur.

 

Son söz; hiçbir þey göründüðü (daha doðrusu görünmeye çalýþtýðý) gibi deðildir. Kýrmýzý baþlýklý kýzý yutmaya çalýþan babaannenin aslýnda bir kurt olduðu gibi.

 

Firuz TÜRKER

08.09.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.