FAÝZ LOBÝSÝ KAZANDI (ÞÝMDÝLÝK)

15 Eylül 2018 14:57 / 943 kez okundu!

 

 

Faizciler yalnýzca uluslararasý finans kuruluþlarý deðildir. Ayný zamanda ülkemiz içinde onlarla iþbirliði yapanlardýr. Onlar da bu soygundan sebepleniyor ya da bile isteye uluslararasý finans kapitalin çýkarlarýnýn çýðýrtkanlýðýný yapýyorlar. Yöntem çok basit; yatýrýmlarý durdurun, faizi yükseltip dövizi dengeleyin, kemerleri sýkýn, elinizdekini avucunuzdaki finans kapitalin kasalarýna akýtýn.

 

****

 

FAÝZ LOBÝSÝ KAZANDI (ÞÝMDÝLÝK)

 

Bu ülkenin ekonomik kazanýmlarýný emmek isteyenler faiz silahýnýn kullanýyor. 2001 krizinde de  gecelik repo faizi % 7500'e (yanlýþ okumayýn yedi bin beþ yüz) çýkmýþ, bir yandan döviz spekülasyonu (dolar 3 ay içinde 680 bin liradan 1.400.000 liralara çýkmýþtý) diðer yandan faiz sarmalý yoluyla ülke sýfýrý tüketme noktasýna gelmiþ; Dünya Bankasý tarafýndan ülkemizde görevlendirilen bir sömürge valisinin eline teslim edilmiþti.

 

Osmanlý'da da ayný oyunlar oynanýrdý. Galata bankerleri yoluyla devlet borçlanýr, sonra faizini bile ödeyemez duruma düþer, karþýlýðýnda olmadýk tavizler vermek zorunda kalýrdý. Çeþitli kapitülasyonlar, Duyunu Umumiye falan hep bu para oyunlarý sonucunda Osmanlýnýn boynuna dolanmýþ ve onu önce iflasa, sonra da yýkým ve teslimiyete sürüklemiþtir.

 

Faiz, devalüasyon ve enflasyon bir zincirin halkalarýdýr. Bu zincir, dýþa baðýmlýlýk zinciridir ve yeni sömürgeciliðin altýn kuralýdýr. Finans kapital, banka sermayesi yoluyla ülkeleri kendine baðlar ve bu sarmalýn içine düþürerek ülkelerin zenginliklerini emer. Onlarýn kalkýnmasýný engeller. Emperyalizm dediðimiz þey budur. Bu ülke, yaklaþýk 400 yýldýr bu tuzaðýn içinde ekonomik bunalýmlarla boðuþup durmaktadýr. Osmanlý, savaþlar kaybettikçe, gerek o savaþlarýn harcamalarý, gerekse de savaþ tazminatlarý ödemeleri ile bu tuzaðýn içine çekilmiþ, yüksek faizli borçlar aldýkça batmýþ, battýkça yeniden borçlanmýþ, battýkça batmýþ ve yýkýma sürüklenmiþtir. Ayný kaderi yakýn zamanda komþumuz Yunanistan da paylaþmýþtýr. Þu anda Yunanistan'da kriz durulmuþ gibi görünse de bir süre sonra yeni bir yýkýma yol açmak üzere pusuda beklemektedir.

 

Ülke parasý yabancý paralar karþýsýnda deðer yitirdikçe, 'faizleri yükseltin bu kan akmasý dursun' tezi ýsýtýlýp ýsýtýlýp deðiþmez bir ekonomik kuralmýþ gibi propagandaya dönüþtürülmekte, ülke ekonomisi sýkýþtýrýlmaktadýr. Böylece varýmýzý yoðumuzu elimizden çekip almanýn yolu açýlmaktadýr. Merkez bankasýnýn aldýðý son kararla bir kez daha bu çukurun içine yuvarlandýk. Faizler % 25'e çýkarýldý ve faiz lobisinin dediði oldu.

 

Faizciler yalnýzca uluslararasý finans kuruluþlarý deðildir. Ayný zamanda ülkemiz içinde onlarla iþbirliði yapanlardýr. Onlar da bu soygundan sebepleniyor ya da bile isteye uluslararasý finans kapitalin çýkarlarýnýn çýðýrtkanlýðýný yapýyorlar. Yöntem çok basit; yatýrýmlarý durdurun, faizi yükseltip dövizi dengeleyin, kemerleri sýkýn, elinizdekini avucunuzdaki finans kapitalin kasalarýna akýtýn.

 

Ülkemiz kalkýnma ihtiyacý olan bir ülkedir. Yýllardýr zenginlikleri yukarýda anlatmaya çalýþtýðým yolla hortumlandýðý için bu iþi dýþ kaynak kullanarak yapmak zorundadýr. Dýþ kaynak kullanýnca da yüz yýllardýr tanýdýðýmýz yöntemin tuzaðýna düþme ihtimalimiz artmaktadýr. Bir noktaya gelindiðinde iþler içinden çýkýlmaz hale gelmekte ve sonunda havlu atýlarak teslim bayraðý çekilmekte, ekonominin dizginleri milli olmayan unsurlarýn eline geçmektedir.

 

Dýþ kaynak döviz olarak gelmektedir. Buna 'sýcak para' diyorlar. Faizle alýnmaktadýr. Bir kere yerli ekonominin mahremlerine burnunu soktuktan sonra sistem çalýþmaya baþlamakta, önce yerli para döviz karþýsýnda deðer yitirmekte, bunun arkasýndan faizleri yükseltin kampanyasý baþlatýlýp verilen 'sýcak para'nýn kazancý arttýrýlmakta, ardýndan enflasyon canavarýnýn eline (yoksa aðzýna mý demeliydim) düþülmektedir. Bu rotasyonu saðlamak o kadar da zor deðildir. Sýcak parayý ülkeden çekmeye baþlarsýnýz deðeri de ister istemez artar bu da devalüasyonu doðurur. Sonrasý ise bilinen senaryo içinde devam eder.

 

Biz bir kez daha bu tuzaða düþtük. Merkez bankasý direnemedi. Belki de Merkez Bankasý'na öylesine bir baský uygulandý ki faizleri tam da bu oyunu kuranlarýn isteði doðrultusunda yükseltti. Belki de 'halk da Erdoðan da karþý çýkamaz durumdayken fýrsat bu fýrsat alýn kararý' gibisinden bir dümen döndü. Merkez bankasý sözüm ona baðýmsýz ya, aslýnda millete ve seçilmiþ iktidara karþý baðýmsýz; uluslararasý finans kurumlarýna karþý da baðýmsýz mý ondan emin deðilim. Bunun adýný da 'ekonominin gereði' koydular. Hayýr efendim; modern sömürünün gereði bu.

 

Erdoðan'ýn faiz karþýtý tutumu doðruydu. Ama sözünü geçiremedi. Ekonomik saldýrý aðýrdý. Bu saldýrýnýn baþlatýlmasý ve sürdürülmesi için ülke içinde uþaklýk yapanlar þimdi, 'vay... ekonomi ne durumlara düþürüldü' diye yavuz hýrsýzlýk yapmaktadýrlar. Böylece 'yerli ve milli' duruþlu iktidar yýpratýlýp ülke çýrýlçýplak teslim alýnmaya çalýþýlýyor.

 

Bu bir mücadele. Nefesiniz yetmezse yenilirsiniz. Bu emperyalist zinciri kýrmadan ülkenizin düze çýkma þansý yoktur. Hükümetin, dövizin günlük ekonomi içindeki rolünü kýsýtlama çabalarý doðrudur. Bunun liberal ekonomiye uygunsuzluðu falan da þehir efsanesidir. Liberal ekonomi dediðiniz þey, çok mu uz duruyor. Ne kumpaslar kuruyor, ne tezgahlar hazýrlýyor. Buna karþý mücadele edilmeyecek, ne olursa olsun mu denilecek. Çünkü olan, halkýmýza oluyor. Onlarýn yoksullaþmasýna yol açýyor. Ayrýca yabancý paranýn uluslararasý deðiþim aracý olmaktan çýkarýlma çabalarý da doðrudur. Týpký bütün sýkýþtýrmaya raðmen faizleri yükseltmemeye çalýþmak mücadelesinin de doðru ve haklý olduðu kadar.

 

Elbette bunlarý hayata geçirebilmek yazýldýðý söylendiði kadar kolay deðildir. Karþýmýzdaki güç, küçümsenecek bir güç deðil; uluslararasý finans kapital. Bir baþka deyiþle küresel sermaye. Ona muhtaç olduðumuz sürece onun kurallarý ile boðuþmak zorundayýz. Gücü az olan biziz. Ýyi de hal böyle iken beyaz bayrak çekip yelkenleri suya indireceðiz diye bir þey yok. Mücadele etmeyeceksek zaten asla kurtuluþ yok. Yýllardýr uygulanan emperyalizmin bu altýn kuralýna 'yine uysanýza kardeþim, bunlar baþýmýza gelmesin' diyenler o mihraklara hizmet ediyor. Türkiye doðru yolda. Bu mücadeleyi yürüttüðü sürece bu kumpastan çýkýþ þansý var. Yani ne yapalým, 'kara talih' deyip kaderimize boyun mu eðelim. O zaman þansýmýz olur mu? Þimdi faizler yükseldi diye iþler yoluna girecek, dolar yerinde sayacak sanýyorsanýz yanýlýyorsunuz. Bu iþ faizler % 100, dolar 100 TL’nin üzerini aþýncaya kadar sürdürülmek, ülke ekonomisi yerlerde süründürülmek istenecektir. Emperyalizmden baðýmsýzlaþmak kolay mý?

 

Çocukluðumda dolarýn 9 lira olduðunu ve 10 liraya yükseltildiðindeki hayal kýrýklýðýmý hatýrlýyorum. O da neymiþ ki zaman geldi 1 milyon sekiz lirayý gördü. Umumi tuvalet ihtiyacýný gidermek 1 milyon liraydý. Ýþimiz zor; ama boyun eðmekten baþka bir seçeneði de denemek zorunda olduðumuzun zamaný gelmiþ de geçmektedir bile.

 

Firuz TÜRKER

14.09.2018

 

Son Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2018 15:09

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.