ÇHD İzmir: 'Basın Konseyi neden Günlük Gazetesi'ne sahip çıkmıyor?'

13 Haziran 2009 10:59  

 

ÇHD İzmir: 'Basın Konseyi neden Günlük Gazetesi'ne sahip çıkmıyor?'

Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, Basın Konseyi'ne bir çağrı yayınlayarak; "toplumsal bir barış ve umudunun yeşerdiği bu günlerde, halkların taleplerini dillendirenler başta olmak üzere tüm basın-yayın organlarına sahip çıkılmalıdır. Zira yaşanan travmatik sürecin sonlanması, yaraların sarılması ancak ve ancak iletişimin mümkün kılınması, kamuoyunun yaşanan acılarla yüzleşmesi ve tartışması ile mümkündür. Sustuğumuz sürece her gün birimizin kapısının paspasında temizlenen postal çamurları sizin kapınıza da uğramadan duyarlı olmaya ve GÜNLÜK GAZETESİ’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi. 

ÇHD izmir Şubesince yayınlanan açıklama şöyle: 

"Bu ülkede 2006 – 2008 yılları arasında 21 gazete hakkında 46 kez kapatma kararı verildi. Bu gazetelere ve yazarlarına karşı yüzlerce dava açıldı. Sadece 2008 yılı boyunca Kürt Halkının taleplerini dillendirdiği için çeşitli gazete ve dergiler hakkında toplam 27 kez kapatma kararı verildi ve defalarca polis tarafından arandı. 

Yine Gündem, Azadiya Welat Gazetesi, DİHA, Atılım Gazetesi, Özgür Radyo, Odak Dergisi, İşçi-Köylü Gazetesi, Çoban Ateşi Gazetesi, Güney Gazetesi, Gerger Fırat Gazetesi çalışanı 20’yi aşkın gazeteci tutuklanarak cezaevine konuldu. Bu gazete ve ajansların önemli bir bölümünün internet sitelerine bugün halen erişilemiyor. 

Son saldırı ise 8 Haziran 2009 günü GÜNLÜK GAZETESİ’nin İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla bir ay süreyle kapatılması ile gerçekleşti.
Mahkeme, Günlük Gazetesi’nin kapatılması kararına gerekçe olarak; “Türkçenin doğru kullanımına ilişkin yazılmış bir değerlendirme yazısını ve bir haber fotoğrafını” gösterdi. 

Oysa kapatma kararının asıl gerekçesinin basın özgürlüğüne saldırı olduğunu, halkın gerçekleri öğrenmesinin engellenmeye çalışıldığını, ülkemizde yaşanan savaşın rantından nemalanmak isteyenlerin çıkarlarına hizmet ettiğini söylemek zor değil. Başbakan’ın Doğan Medya Grubuna yönelik “kapanmalıdır” söyleminin ardından ulusal ve uluslararası alanda kopan kıyamet, Günlük Gazetesi’nin kapatılması söz konusu olduğunda adeta bir fısıltıya dönüştü. Basın özgürlüğünün cengâverleri, konu Kürt sorunu olunca, “haber alma ve ifade hürriyeti”ne arkalarını dönüp gittiler. 

Oysa biliyoruz ki basın özgürlüğü ve demokrasi mücadelesini “Kürt”süzleştirme çabaları; “hijyenik basın” ve onun “haber alma özgürlüğü” söylemiyle süslenmiş bir yanılsamadan başka bir şey değildir. Bu çifte standardı her gün yeniden üreten zihinsel süreçlerde köklü bir değişiklik yaratmanın yolları aranmalı ve basına sansür niteliğindeki keyfi uygulamalara açıkça karşı durulmalıdır. 

Bu talep aynı zamanda basın-yayın alanında başat yapılanmalardan biri olan Konseyinize de yöneltilmektedir. Çünkü:

» İletişim (basın) özgürlüğünün genişlemesine ve gerçekleşmesine çalışmak, 

» Halkın gerçekleri öğrenme hakkına ve iletişim (basın) özgürlüğüne yönelik tehditleri izlemek, değerlendirmek ve gereğinde Üyeler Kurulu’nu toplantıya çağırmak, Basın Konseyi’nin görevleri arasındadır. 

30 yılı aşkın süredir devam eden savaş; ötekileşmeye, düşmanlaşmaya, ölümlere, ceset kuyularına, faili meçhullere, göçe, yoksulluğa, kan ve gözyaşına sebep olmuştur. Halkları sonu olmayan bir şiddet sarmalına sürükleyen bu zihniyet; ötekileştirme, düşmanlaştırma ve sonuçları konusunda medyayı temel araçlarından biri olarak kullanmaya devam etmektedir. 

Bu gerçeklikle örgütlü bir biçimde mücadele etmek hepimizin görevidir. Özellikle toplumsal bir barış ve umudunun yeşerdiği bu günlerde, halkların taleplerini dillendirenler başta olmak üzere tüm basın-yayın organlarına sahip çıkılmalıdır. Zira yaşanan travmatik sürecin sonlanması, yaraların sarılması ancak ve ancak iletişimin mümkün kılınması, kamuoyunun yaşanan acılarla yüzleşmesi ve tartışması ile mümkündür. 

Sustuğumuz sürece her gün birimizin kapısının paspasında temizlenen postal çamurları sizin kapınıza da uğramadan duyarlı olmaya ve GÜNLÜK GAZETESİ’NE sahip çıkmaya çağırıyoruz..." 

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0