Ceza almaları önemli ama kelepçe de takılmalıydı

15 Nisan 2018 02:30  

 

Ceza almaları önemli ama kelepçe de takılmalıydı

Müebbetle biten 28 Şubat ‘post modern’ darbesinin mağdurları mahkeme kararını değerlendirdi. Mağdurlar cezaları yeterli bulmasa da acılara neden olanların 21 yıl sonra ceza almasının önemli olduğunu söyledi, kelepçenin olmamasını eksiklik olarak değerlendirdi.

Bin yıl sürecek denilen 28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın yargılandığı 21 sanığın müebbet, 68 sanığın ise beraat ettiği dava sonrası mağdurlar konuştu. 28 Şubat 1997 yılına ilişkin, FETÖ’den tutuklu eski savcı Mustafa Bilgili tarafından açılan ve 5 yıl süren 28 Şubat davasında önceki gün görülen davanın karar duruşmasında Mahkeme, aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli İsmail Hakkı Karadayı, dönemin simge ismi Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğan da bulunduğu 21 sanığa müebbet hapis cezası verdi. 68 sanığın beraatine karar veren mahkeme, ölüm nedeniyle 4 sanığın, zamanaşımı nedeniyle 10 sanık hakkındaki davanın düşmesine hükmetti. Ancak mahkeme tutuklama yerine adli kontrol kararı verdi.

HESAP VERilSİN Kİ TEKRAR OLMASIN: 28 Şubat döneminde 10 yıl haksız yere cezaevinde yatan ve 5 yıl da firari olarak yurtdışında yaşamak zorunda kalan post-modern darbenin mağdurlarından Tayyar Tercan KARAR’a konuştu. Tercan, hâlâ cezaevlerinde yatmakta olan 600 mağdura yeniden yargılama yolu açılması gerektiğini belirterek tarihi kararla ilgili şunları söyledi: “Kararı eksik değerlendiriyoruz. Batı Çalışma Grubu üzerinden dava açılmıştı. Tepedekileri ve kurucuları müebbet hapis cezası aldı ama tutuklanmalarını bekliyorduk. Tutuklanmamaları bizi hayal kırıklığına uğratsa da 28 Şubat darbesinin darbe olarak tescillenmesi adına kararı olumlu ama eksik buluyorum.”

TUTUKSUZLUK BİR ÇELİŞKİ: İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Sekreteri avukat Kaya Kartal, müebbet hapis cezasına rağmen sanıkların tutuklanmamasının bir çelişki ortaya koyduğunu dile getirek ekledi: “Bu sanıkların brifingleriyle ceza almış insanlar, cezaevlerinde ihtiyarladılar ama bu sanıklara yaşlılıkları gözetilerek mahkemece tutuksuz yargılama kararı verildi. Karar yönünden bizce en büyük hayal kırıklığı bu.”      

BİZİ TATMİN ETMEDİ: 28 Şubat sürecinde YAŞ kararıyla TSK’dan ihraç edilen Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Başkan Yardımcısı Arif Çelenk,Türk yargısının, ilk defa bir askeri cunta faaliyetine ‘darbe’ demesinin Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve Türk milleti açısından büyük önem taşıdığını vurguladı ve devam atti: “O dönem yuvalar yıkıldı, intihar edenler oldu. Bu yönüyle bizi tam tatmin etmedi.”

BAŞLANGIÇ KABUL EDİYORUZ: 28 Şubat sürecinde 6 yıl cezaevinde kalan Avukat Nihat Buğrahan: “Karar her ne kadar yeterli olmasa da biz bunu bir başlangıç olarak kabul ediyoruz” dedi. 28 Şubat sürecinde işkenceye maruz kalan Bingöl Ulucami imamı Mücahit Çelik, verilen kararın kanayan vicdanları biraz da olsa rahatlattığını belirtti.

ÖNEMLİ OLAN CEZA ALMALARI

28 Şubat sürecinde başörtüsüyle okula alınmadığı için üniversite eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan Reyhan Yiğit ise davanın sonucundan memnun olduklarını söyledi. “28 Şubat’ın bir darbe olarak kabul edilmesi bile bizim için sevindirici bir sonuç” diyen Yiğit, suçun cezasız kalmamasının kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi. Müebbet hapis cezası alanların çoğunun ileri yaşta olduğunu ifade eden Yiğit, “Belki de hiç cezaevine girmeyecekler. Ama bu aslında bizim için önemli değil. Bizim için 28 Şubat’ın darbe olarak kabul edilmesi ve suçluların yargılanması bile büyük bir aşama” dedi. 28 Şubat sürecinde yaşadığı mağduriyetin hala devam ettiğine dikkati çeken Yiğit “Çünkü bizler mezun olduk ama yıllar sonra mezun olduk. Arkadaşlarım emekliliklerini hesaplarken biz hâlâ öğretmen olarak atanmak için mücadele ediyoruz. Mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz” çağrısı yaptı.

ADLİ KONTROL YETERLİ DEĞİL

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 15 Temmuz Darbe  Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, “28 Şubat darbesinin mahkum olmuş, müebbet hapis verilmiş sanıkları hakkında adli kontrolün yeterli olmayacağı kanaatindeyim” dedi. Kararla 28 Şubat’ın darbe olduğunun tescillendiğini söyleyen Petek 28 Şubat’ın artık gayrimeşru, gayri hukuki, suç teşkil eden bir eylem olarak tarihe geçtiğini vurguladı. Bununla birlikte, mahkemenin, Türk Ceza Kanunu’ndaki en ağır cezayı verdiği 21 sanık hakkında tutuklama tedbiri uygulamadığını belirten Petek, bunun çok önemli bir eksiklik olduğunu ifade etti.

karar.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0