Bu gençler 'yavaş yemek'in peşinde

18 Nisan 2009 12:08  

 

Bu gençler 'yavaş yemek'in peşinde

Boğaziçi Üniversitesi Marullar grubunun düzenlediği Ekolojik Karnaval da Slow Food Gençlik Hareketi de yer aldı... 

İyi, temiz, adil gıdayı savunan uluslararası Slow Food'un bir parçası olan "Slow food gençlik gıda hareketi" Ekolojik Karnaval'daydı.

Türkiye’deki Slow Food topluluklarından biri olan Fikir Sahibi Damaklar ile beraber karnavalda bir yemek atölyesi düzenlediler.

Boğaziçi Üniversitesi meydanında bir yandan yemek yapıp bir yandan da Slow Food hareketini konuştular.

Bizi, hem bizim hem de yeryüzünün sağiığını tehdit eden gıdalara yemeye mecbur bırakan global gıda sistemi yerine, sağlıklı, sürdürülebilir, yerel gıda sistemlerini destekliyoruz!" diyen Slow Food Gençlik Gıda Hareketi ilgi çekti... 


SLOW FOOD GENÇLİK GIDA HAREKETİ NEDİR? 


Gençlik Gıda Hareketi, gıdanın, tarımın ve çiftçiliğin geleceğini aktif olarak değiştiren genç çiftçiler, şefler, zanaatkarlar, aktivistler ve öğrencilerden oluşan bir ağdır… Yaşadıkları toplumların daha iyi, temiz ve adil gıdaya erişimini sağlamak amacıyla yerel ve bölgesel gıda sistemlerinin adalet ve sürdürülebilirlik ilkelerine göre yeniden düzenlenmesi için çalışır. İyi, temiz, adil gıdayı savunan uluslararası Slow Food hareketinin temelleri üzerine kurulmuş olan Gençlik Gıda Hareketi, gıda konusunda çalışan gençlere iletişim, bilgi paylaşımı ve takası, yerel eylem ve liderlik kapasite arttırımı için ortak bir platform sağlar. Bu ağ, gün be gün, gıda konusunda benzer amaçları ve felsefesi olan bireyleri ve projeleri biraraya getirmeye çalışıyor. 

Gençlik Gıda Hareketi üyeleri neler yapıyor? 

* Geleneksel ve sürdürülebilir yöntemlerle tarım yapılan çiftlikler kuruyorlar. 

* İhtiyacı olanlar için gıda adaleti ve iyi gıdaya eşit erişim hakkı talep ediyorlar. 

* Kampüslerde bahçeler ve küçük çiftçi pazarları başlatıyorlar. 

*Fast food kültürünü protesto etmek için kamuya açık alanlarda iyi, temiz ve adil gıdaların tüketildiği yemekler düzenliyorlar. 

*Okul kafeterya ve kantinlerinin yerel ve sürdürülebilir ürünler kullanmalarını talep ediyorlar. 

*Tarım şirketlerini eleştiriyorlar; üretim yöntemlerini değiştirmeleri ve çalışma koşullarını iyileştirmeleri için onlara baskı yapıyorlar. 

*Organik tarım yapan küçük çiftçilerin ve geleneksel yöntemlerle gıda üretimi yapan ustaların yanında staj yapıyorlar, onlardan iyi, temiz ve adil üretim süreçlerini öğreniyorlar. 

ntvmsnbc.com/yeşil haber

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0