SÖYLENMEMÝÞ ÞARKILAR

02 Ekim 2010 15:20 / 1529 kez okundu!

 


Referandum sonuçlarý farklý boyutlarýyla tartýþýlmaya devam ediyor. Sonuçlarýn etkileri beklenenden daha hýzlý kendini dayatmaya baþladý. Ýtiraf etmeliyim ki ben bu kadar hýzlý bir geliþme beklemiyordum.

30 yýla yakýn bir zamandýr devam eden savaþýn sona erdirilmesi ihtimali bile yüreklerimize su serpiyor.

Bir yýla yakýn bir zaman bile olsa silahlar susuyor.

Barýþa her zamankinden daha yakýn olduðumuzun dillenmesi bunlarýn hepsi barýþ ve demokrasi adýna sevindirici geliþmelerdir.

Barýþ için umutlarýmýzý güçlendiren bu süreç kuþkusuz referandum sonuçlarýndan büyük destek almýþtýr. Taraflar artýk daha temkinli ve istekliler. Halk kendi iradesi ile barýþ sürecinin hýzlanmasýnýn yolunu açmýþtýr. Sürecin baþarýsýi ise barýþ isteyen herkesin çabasý ve mücadelesiyle olanaklý olacaktýr.

Ben % 58’in önemli bir destek olduðunu düþünmekle beraber % 42 içinde de sürece destek verecek barýþ savunucularýnýn olduðuna inanýyorum.

Zaten sonuçlar referandum öncesindeki ayrýþma konumlarýndan deðerlendirilmemelidir. Her þeyden önce artýk yeni bir anayasa için % 58’den çok daha fazla bir desteðin olduðunu yaþayarak görmekteyiz.

Referandum sonrasý evetçilerin ve hayýrcýlarýn birleþebileceði adalet-yeni anayasa-ve barýþ konularýnda ortak davranýlabilecek adýmlarýn atýlmasýnýn mümkün olabileceði bir sürecin baþýndayýz diye düþünüyorum.

Bu süreç içinde özellikle de dil çok fazla önem kazanmaktadýr. Kürt halkýnýn anadilinde eðitim yasaklarýn sürmesinde ýsrarcý olmak; yabancý dilde eðitim yapan kurumlarýn varlýðý karþýsýnda gerçekçi bir davranýþ olmayacaktýr. Unutmayalim ki bu sürecin tartýþýlýyor olmasý olumlu olmakla beraber anadilde eðitim hakkýnýn kazanýlmasýnýn da süreci hýzlandýracaðýný söyleyebiliriz.

Barýþýn dilini geliþtirmek de sürecin en önemli ayaklarýndan biri olacaktýr. Bunun için de evet ve hayýrcýlar olarak ayrýþan referandum öncesi yaklaþýmlardan uzaklaþmalýyýz. Evet derken evetçiler de kendilerince doðru bir tutum aldýklarina inanýyorlardý, hayýrcýlar da öyle. Referandum öncesi tutumlardan süratle uzaklaþarak; anayasa deðiþikliklerine karþý çýkanlarýn demokratik yeni bir anayasa istemleri ile kýsmi deðiþiklikleri sistemde vesayetçi rejimin direnç noktalarýný zorlayan ve kabulü sonrasý yeni ve demokratik anayasa için daha elveriþli bir ortamýn oluþacaðýný savunanlar referandum sonrasý yeni ve demokratik bir anayasanýn gerekliliði konusunda ayný safta olmalýlar.

Referandum öncesi referanduma AKP karþýtlýðýndan yaklaþanlarla bunun hükümet deðil bir sistem sorunu olduðunu savunanlar da hükümet politikalarýnýn eleþtirilmesi ve sürece katký yapacaðýna inandýðým demokratik birleþik bir muhalefetin yaratýlmasý için de birlikte hareket edebilecekleri bir sürecinde baþýnda olduðumuza inanýyorum.

Referandum öncesi duruþlarýmýzýn doðruluðu, yanlýþlýðý ya da haklýlýðýmýzý, haksýzlýðýmýzý tartýþmaktan ziyade yeni durumu anlamak, bundan sonra birlikte birleþik demokratik bir muhalefetin gerçekleþmesi, alternatif demokratik bir politikanin üretilmesi, Kürt sorununun çözümünde sürece aktif katýlým, barýþýn kazanýlmasý gibi birlikte yürüyebileceðimiz bir yola koyulmak için gecikmeden ilk adýmlarý atmalýyýz.

“Sabahýn bir sahibi var.” Aklýma bu dizeler geliyor. 1977 1 Mayýs'ýna atfen sevgili Ruhi Su'nun sesinden dinlediðimiz bu türkü þimdi daha da anlam kazanýyor bence. Þimdi söylenmemiþ þarkýlarýmýz artýk sahipsiz deðil. Yarýnlarýmýzýn da, söylenmemiþ þarkýlarýmýzýn da artýk bir sahibi var. Ben böyle düþünüyorum. Sabahýn sahibi de, söylenmemiþ þarkýlarýmýzýn sahibi de halktýr. Hiç küçümsemeden kabul edilmesi gereken bir gerçekliktir bu. Sonuçlarý iyi okuyacak ve duruma uygun davranýþ ve politikalar üretecek, yani yapýlmasý gerekeni yapýlmasý gereken zamanda yaparak yol alacaðýz.

Halk silahlarýn terk edilmesi ve gereken demokratik dönüþümlerin kararlý bir biçimde cesaretle gerçekleþtirilmesi yönünde eðilimini göstermiþtir. Geleceðine sahip çýkmýþtýr. Ya halkýn önünde halkla beraber olacaðýz ya da halkýn arkasýndan el sallayacaðýz.

Söylenmemiþ þarkýlar söylemek için hep beraber bir kez daha bütün önyargýlarýmýzdan sýyrýlarak durumu anlamaya çalýþmalýyýz.

Ben bu sürecin, bütün acýlara raðmen baþarýyla geçileceðine inanýyorum.


Ali Rýza Üleç

01.Ekim.2010, Almanya


Son Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2010 22:44

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.