DARBESEVERLÝK HASTALIÐI

24 Þubat 2019 15:15 / 2733 kez okundu!

 

 

Mesela Ýzmir-Buca’da bir meydana adý verilen 28 Þubat darbesinin baþ sorumlusu Çevik Bir’in adý hala kaldýrýlmamýþtýr. Bu, utanç verici bir durumdur. Bu adamýn isminin kaldýrýlmasýyla ilgi türlü çabalar olmuþsa da maalesef sonuca ulaþýlamamýþtýr. 2015’te AK Parti, ‘Çevik Bir Meydaný’ adýnýn ‘Yaþar Kemal Meydaný’ olarak deðiþtirilmesini istemiþse de önerinin CHP’nin çoðunluk oylarýyla reddedilmesiyle o darbeci ve militarist isim bir demokrasi ayýbý olarak ne yazýk ki hala o meydanda durmaktadýr.

 

****

 

DARBESEVERLÝK HASTALIÐI

28 şubat darbesi ile ilgili görsel sonucu

 

Bana komedi türü bir tiyatro eseri yaz deseler sanýrým darbecilerin darbeye gerekçe yaratmak amacýyla halký kandýrma senaryolarýný yazardým.

Düþünün 1960’ta faþist askeri darbeyle halkýn iradesine müdahale edilerek seçilmiþ hükumet alaþaðý ediliyor ve ertesinde güya halk darbeyi destekliyormuþ algýsý yaratmak amacýyla süngü zoruyla vatandaþlar meydanlara çýkartýlýp darbeye destek düzmece mitingleri düzenletiliyor, üniversitelerde öðrencilere destek gösterileri yaptýrýlýyor, profesörlere darbeyi öven yazýlar yazdýrýlýyor... Sonra da seçilmiþ baþbakan bakanlarýyla birlikte idam ediliyor. Üstüne de Taksim meydanýna koca bir süngü heykeli dikilerek darbe kalýcý eser haline getirilmek isteniyor. Yetmiyor on yýllarca darbe günü ‘hürriyet bayramý’ olarak kutlanýyor. Bütün bunlarý da “demokrasiyi tesis etmek için yapýyoruz” deniyor. Bundan öte komedi düþünemiyorum.

Bu komedi tarzý askeri tiyatrolarýn on yýllarca sahne almasý maalesef halkta azýmsanmayacak derecede darbesever taraftar yaratmýþtýr. Hatta öyle ki on yýl geçer de darbe olmazsa “Nerde bu askerler? Nasýl rahat uyuyorlar? Ordu göreve...” tarzý söylemlerle darbe çýðýrtkanlýðý yapmaktan utanç duymayan tiplerle sýk karþýlaþabiliyoruz.

Darbecilik geleneðinin kökleri taa Bab-ý Ali’ye(1913) kadar dayansa da asýl darbeseverlik hastalýðýnýn virüsleri 60 darbesiyle birlikte topluma yayýlarak günümüze kadar gelmiþtir. Bu hastalýk virüsünü topluma yaymak konusunda maalesef solcular veya kendilerini solcu zannedenler baþý çekmiþtir. Bu da ayrýca üzücü bir durumdur.

Çok eski deðil, günümüzde liseli gençlerin bile hatýrlayabileceði 2007’de hükumete baðlý genelkurmay baþkaný, emrinde çalýþtýðý hükumete muhtýra vermiþti. O zamanýn ana muhalefet partisi durumundaki CHP (ve bileþenleri) demokrasi adýna durumdan rahatsýzlýk duymayýp muhtýrayý kýnamamýþlardý, ancak hükumetteki AK Parti dik durmuþ ve “Genelkurmay baþkaný hükumetin emrindedir” açýklamasýyla muhtýrayý yok hükmünde saymýþtý. Hemen sonrasýnda da aldýðý seçim kararýyla halka giderek oylarýný % 47’ye yükseltmiþti. Halk darbecileri ve destekçilerini adeta cezalandýrmýþtý.

Muhtýracý paþa da emekliðin tadýný çýkarmak üzere Ege sahiline gelmiþti. Bir gün duyduk ki, saðlýk kontrolü için gittiði hastanede güya vatandaþlar kendisine sevgi gösterilerinde bulunmuþlar. Darbeciler, bütün medeni ülkelerde halkýn içine çýkamazlarken bizde böyle tersine durum yaþanmasý ibretlik bir durumdu. Bir vatandaþ olarak durumdan rahatsýzlýk duyduðumdan o zamanlar yazarý olduðum yerel gazetedeki köþemde yayýmlanmak üzere bu tablonun utanç verici bir durum olduðunu anlatmaya çalýþtýðým bir yazý yazmýþtým. “Oldu olacak pasta börek yapýp rezidansýna ziyarete gitsinler, sýrtýný sývazlayarak ‘çok yaþayýn paþam, sizler irademize müdahale ettikçe hep arkanýzda olacaðýz...’ gibi sözlerle paþayý omuzlara alsýnlar" babýnda bir yazýydý. Ancak gazetem de boþ durmamýþ, yazýma sansür koyup yayýmlamayarak zat-ý muhtereme sevgi gösterisi kervanýna katýlmaktan geri kalmamýþtý.

Elbette demokrasi kültürümüz olgunlaþtýkça darbeseverlik hastalýðý da gittikçe zayýflayacak ve þüphe yok ki günün birinde tamamen yok olacaktýr. Nitekim Türkiye tarihinde ilk kez Ergenekon davasý kapsamýnda darbecilerin yargý karþýsýna çýkarýlmalarý ve yaklaþýk beþ yýl Silivri’de hapiste tutulmalarý, 2010 referandumuyla birlikte askerlerin sivil mahkemelerde yargýlanmalarý, 15 Temmuz’da nihayet tankýn üzerine çýkýlmasý, darbeci anlayýþýn kýrýlmasýnda büyük dönüm noktalarýdýr. Her ne kadar birileri 15 Temmuz darbe giriþimi için ‘düzmeceydi, danýþýklýydý’ dese de (ki bu eleþtiriyi yapanlar, býrakýn danýþýklý darbeyi darbe karþýtý bir film dahi yapamamýþlardýr) gerçekte insanlar tankýn üzerine çýktý ve bu uðurda yüzlerce insan öldü. Sonuç olarak her ne þekilde olursa olsun 15 Temmuz’la yaratýlan darbe karþýtý algý çok önemlidir ve sivil anlayýþýn olgunlaþmasý bakýmýndan bir devrim niteliðindedir.

Ayrýca Kenan Evren ve o zaman hayatta olan darbeci arkadaþlarýnýn ölmelerine yakýn da olsa darbe konusunda sorgulanmalarý ve isimlerinin okul, cadde, meydan gibi yerlerden kaldýrýlmasý da sivilleþme açýsýndan önemli adýmlardýr.

Bütün bunlar sevindiricidir, ancak yeterli deðildir. Zira darbeseverlik hastalýðý oldukça zayýflasa da maalesef izleri hala vardýr. Mesela Ýzmir-Buca’da bir meydana adý verilen 28 Þubat darbesinin baþ sorumlusu Çevik Bir’in adý hala kaldýrýlmamýþtýr. Bu, utanç verici bir durumdur. Bu adamýn isminin kaldýrýlmasýyla ilgi türlü çabalar olmuþsa da maalesef sonuca ulaþýlamamýþtýr. 2015’te AK Parti, ‘Çevik Bir Meydaný’ adýnýn ‘Yaþar Kemal Meydaný’ olarak deðiþtirilmesini istemiþse de önerinin CHP’nin çoðunluk oylarýyla reddedilmesiyle o darbeci ve militarist isim bir demokrasi ayýbý olarak ne yazýk ki hala o meydanda durmaktadýr.

Marquez’in, Kýrmýzý Pazartesi’ndeki “kasabanýn meydanýnda öldürülen gencin tek suçlusu genci öldüren katiller deðil, baþýndan beri adým adým gelen o cinayetin her aþamasýný bilen bütün kasaba halký suçludur” saptamasýnda olduðu gibi, ülkenin düzmece senaryolarla adým adým darbe ortamýna sürüklenmesine ve nihayetinde yapýlan darbelere sessiz kaldýðýmýz sürece hepimiz suçluyuz. Ve hala darbecilerin adlarý meydanlarda, caddelerde… duruyorsa, o ayýp hepimizindir.

Tarih, darbecileri ve destekçilerini hep utandýracaktýr.

 

Ahmet OÐUZ

24.02.2019, Kuþadasý

 

Son Güncelleme Tarihi: 24 Þubat 2019 16:43

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.