ERKEK FAÞÝZMÝ

10 Ocak 2021 12:00 / 2119 kez okundu!

 

 

Þüphesiz ki kadýnlarý fiziki olarak erkeklerden üstün duruma getiremeyiz, ancak baþta çok aðýr cezalar içeren yaslarla caydýrýcý yargý kararlarýyla ve toplumsal duyarlýlýkla kadýn cinayetlerinin üstesinden gelebiliriz.

 

****

 

ERKEK FAÞÝZMÝ

 

 

Erkekler fiziki olarak kadýnlardan daha güçlü ve daha faþist ruhlu diye canlarý istediði zaman kadýn öldürmeye devam mý etsinler yani?

Özellikle son yýllarda kadýn cinayetleri ne yazýk ki gittikçe de artmaktadýr. 2019 yýlýnda 474 ,2020 yýlýnda da 300’ü kocalarý tarafýndan olmak üzere 471 kadýn öldürüldü.

Çok korkunç ve çok acý verici. Öldürülen 471 kadýnýn ailelerini, çocuklarýný, akrabalarýný ve vicdan sahibi insanlarýn çektikleri acýyý düþünücünce olayýn boyutunun ne kadar geniþ kapsamlý ve toplumda ne derin yaralar açtýðýný tasavvur etmek zor olmasa gerek.

Ayrýca bu ölümlerin dýþýnda (çoðunu da bilemediðimiz) kadýna uygulanan her türlü þiddet: Feci þekilde dövmeler, iþkenceler, eve hapsetmeler, tecavüz, taciz, aþaðýlama, bireysel haklarýna saldýrý… gibi akla gelebilecek her türlü eziyet.

Özgecan Aslan’ýn vahþice öldürülmesinin toplumda yarattýðý travma sonrasý kadýn cinayetleriyle ilgili yasalar gözden geçirilse de ilgili yasalarýn ve yargý kararlarýnýn kesinlikle yeterli ve caydýrýcý olmadýðýný kadýn cinayetlerinin artarak devam etmesinden anlayabiliyoruz.

Yine 2010 yýlýnda kurulan Kadýn Cinayetlerini Durduracaðýz Platformu, Ýstanbul Sözleþmesi…  baþta olmak üzere kadýn cinayetleriyle ilgili çok sayýda sivil toplum kuruluþunun iyi niyetli ve fedakar çabalarý da maalesef bu iðrenç cinayetlerin hýzýný kesmeye yetememiþtir.

Þüphesiz ki kadýnlarý fiziki olarak erkeklerden üstün duruma getiremeyiz, ancak baþta çok aðýr cezalar içeren yaslarla caydýrýcý yargý kararlarýyla ve toplumsal duyarlýlýkla kadýn cinayetlerinin üstesinden gelebiliriz.

Karýsýný öldürmeyi kafasýna koyan faþist ve bir o kadar da cahil bir erkek, kendisinden önce karýsýný öldüren birinin hakim karþýsýna traþlý ve takým elbiseyle çýksa da, verilen kararla mesela en az 25 yýl hapis yatacaðýný veya yattýðýný bilirse, inanýyorum ki karýsýný öldürmeyi göze alamayacaktýr.

Ayrýca kadýn-erkek eþitliði konusunda toplumsal bir metamorfozla baþta eðitim sistemimiz olmak üzere erkek üstünlüðünü çaðrýþtýran tüm argümanlar gözden geçirilerek büyük bir zihniyet deðiþikliði yaratýlmasý halinde ancak kadýn cinayetleri son bulacaktýr.

Marquez'in, ‘Kýrmýzý Pazartesi’ romanýnda kasabanýn meydanýnda öldürülen gencin, öldürüleceðini bildikleri halde cinayete engel olmadýklarý için ‘bütün kasaba halký suçludur’ saptamasýndaki gibi ülkemizde de hemen her gün öldürülen kadýnlar için bireysel sorumluluklarýmýzý yerine getirmiyorsak eðer hepimiz suçluyuz.

 

Ahmet OÐUZ

10.01.2021, Kuþadasý

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.