ÖLÜM ORUÇLARI

03 Eylül 2020 22:04 / 4127 kez okundu!

 

 

Av. Ebru Timtik öldü, Av. Aytaç Ünsal da ölmek üzere.

Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve Ýbrahim gökçek de yine yakýn zamanda ölüm oruçlarýnda hayatlarýný kaybetmiþlerdi. Ayrýca burada isimlerini anmadýðým daha niceleri.

Elde edilen bir þey de yok.

 

****

 

ÖLÜM ORUÇLARI

 

Av. Ebru Timtik öldü, Av. Aytaç Ünsal da ölmek üzere.

Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve Ýbrahim gökçek de yine yakýn zamanda ölüm oruçlarýnda hayatlarýný kaybetmiþlerdi. Ayrýca burada isimlerini anmadýðým daha niceleri.

Elde edilen bir þey de yok.

Açlýk grevlerinin 90’lý yýllarda bir anlamý vardý. Araya yazar çizerler giriyordu ve türlü pazarlýklarla cezaevi koþullarý tam olmasa da tutuklu ve hükümlülerin istekleri doðrultusunda bir miktar iyileþtiriliyordu. Dolaysýyla kýsmen de olsa amaca ulaþýlýyordu. Ancak özellikle son yýllarda ölüm oruçlarýnýn hiçbir anlamýnýn olmadýðýný, iktidar tarafýndan dikkate alýnmadýðýný, öyle olunca da çok sayýda insanýn boþu boþuna ölüme gittiklerini üzülerek hep birlikte gördük.

Ölüm oruçlarýnýn neler getirip neler götürdüðünü aþaðý yukarý herkes biliyor. Bir tarafýn bu tür eylemlerin yanlýþ olduðunu, ölenlere yazýk olduðunu; bir diðer tarafýn da verdiði açýk ve dolaylý destekle ölümlerini meþru gördüklerini, kutsadýklarýný sosyal medya paylaþýmlarýndan görüyoruz.

Ama asýl bu yazýda Ýþin bir baþka boyutu üzerinde durmak istiyorum: Dikkat edilirse ölüm oruçlarýnda hayatlarýný kaybedenlerin çoðu ya Dersimli (ya da Dersimle ilintili) ve Alevi gençler.

Neden kurbanlar hep Dersim’den, Alevilerden seçiliyor?

Cenaze töreni Gazi Mahallesi Cemevi’inde yapýlan Ebru Timtik Dersimliydi, adým adým ölüme giden Av. Aytaç Ünsal’ýn da paylaþýmlara ve Dersim Barosu’nun açýklamalarýna bakýlýrsa Dersimli veya Dersimle ilintili olduðu anlaþýlýyor. Yine yakýn zamanda ölüm oruçlarýnda hayatlarýný kaybeden Grup Yorum üyeleri Ýbrahim Gökçek’in cenaze töreni yine Gazi Mahallesi Cemevi’nde yapýldý, Helin Bölek’in cenaze töreni de polis engeli aþýlsaydý Okmeydaný Cemevi’nde yapýlacaktý. Bu arada hatýrlanacaðý üzere Gezi eylemlerinde ölenlerin tamamý da Alevi gençlerdi.

Burada bir gariplik yok mu?

Gariplik derken ölüm oruçlarýnda veya Gezi eylemlerinde Dersimli veya Alevi olmayanlar da ölmeliydi demek istemiyorum elbette. Doðrusu hiç kimse ölmesin. Ancak sorun adil yargýlanmaksa bu bütün insanlarýn sorunu, türkülerin söylenmesi hakkýysa  türküleri seven herkesin sorunu… Ýktidarýn deðiþmesi talebiyse yine bütün muhalif tarafýn sorunu…Yani sadece Dersimliler ve Aleviler mi maðdur oluyorlar bu uygulamalardan?

Dersim ne yazýk ki 70’li yýllardan beri radikal sol örgütler için hep verimli tarla oldu. Hala da bu örgütler Dersim’de taban bulabiliyor ve ne yazýk ki bir emirle bu gençleri ölüme gönderebiliyorlar.

Bunda Dersim’in T.C. tarafýndan ezilmiþliðinin, dýþlanmýþlýðýnýn, ayrýmcýlýða tabi tutulmasýnýn(ki þahsen ben  bu ayrýmcýlýðý mesleki hayatým boyunca hep yaþamýþ biriyim)… payý mutlaka vardýr, ancak 70’li yýllarýn devrim hayalleri artýk geride kaldý. Bugün gidip Muðla’nýn, Afyon’un, Samsun’un… köylerinde, fabrikalarýnda… “sosyalist devrim yapacaðýz, hepiniz kurtulacaksýnýz” deseniz buna sadece gülerler. Dolayýsýyla Türkiye genelinde zerre kadar kabul görmeyen teoriler için hala daðlara çýkýp ölmek, veya ölüm oruçlarýyla hayatlarýna son vermek olsa olsa çaðý görememekle açýklanabilir.

Bu arada ölüm oruçlarýna türlü yollarla destek verenler de (inanýyorum ki bir çoðu bunu insani açýdan yapýyordur) bu ölümlerden sorumludurlar. Bir þey elde edilemeyeceðini çok iyi biliyorlar, öleceklerini biliyorlar.

Hiçbir þey insan hayatýndan daha üstün deðildir. Bir insan olarak bu ölümlere üzülüyorum. Temennim bir an önce bu ölüm oruçlarýna son verilmesi ve gelecekte de bu tarz eylemlere yeltenilmemesi. Muhalefet etmenin, haksýzlýklara karþý çýkmanýn bir çok yolu vardýr. Her alanda yaþanan deðiþim gibi mücadele yollarýnýn da deðiþtiðini unutmayalým.

 

Ahmet OÐUZ

03.09.2020/Kuþadasý

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.