CEHENNEMDEN DOÐAN ÞAÝR: CEMAL SÜREYA

13 Temmuz 2020 18:28 / 2785 kez okundu!

 

 

"Düþünün ki ilk evliliðinden olan kýzý cenazesine gitmediði gibi, ölümünden sonra da yakýnlarýnýn "mezarýný yaptýralým" talebine (kardeþinin beyanýna göre) babasý için “Beþ para etmezdi” diye cevap verebiliyor. Bir baþka evliliðinden olan ve alkolik annesine raðmen sonsuz fedakarlýklarla üstüne titrediði oðlu Memo; büyüyüp 130 kilo olunca babasýný döverek onun ölümüne sebebiyet veriyor, hatta bazý iddialara göre döverek öldürüyor."

 

****

 

CEHENNEMDEN DOÐAN ÞAÝR: CEMAL SÜREYA 

 

 

Ne zaman aþkla ilgili konu açýlsa hep Cemal Süreya’nýn 18 ay, Fransýz yazar Frederic Beigbeder’in ise aþka 3 yýl ömür biçtiklerini söylerdim.

Zamanla Süreya’nýn yaþamýyla ilgili daha detaylý bilgiler edinince 18 ay ömür biçtiði aþklarýn ona ne aðýr bedeller ödettiðini çok acý duyarak öðrenmiþ oldum.

1930’lu yýllarda Erzincan’dan Bilecik’e sürgün edilen Dersimli bir ailenin çocuðu olarak daha çocuk yaþlardayken annesinin erken ölümüyle iki kýz kardeþiyle birlikte üvey anne zulmüyle geçirdikleri korkunç travmalardan, yaptýðý 6-7 kötü evliliðe ve bütün emeklerine, fedakarlýklarýna raðmen iki çocuðundan gördüðü kabullenilemez karþýlýkla cehennem dolu  bir hayat...

Bir söyleþisinde “Ben cehennemden doðmuþ bir þairim” demesinin sebebi budur elbet.

Ünlü yazar çizerlerden bir çoðunun üç isimli olmalarýna özentiyle, asýl adý “Cemalettin Seber” iken Cemal Süreyya Seber’e dönüþtürdüðü ismi bir arkadaþýyla girdiði iddiayý kaybetmesi sonucu isminden bir harf attýrmasý gerekince de ‘Süreyya’  da ‘Süreya’ oluyor ve Cemal Süreya adý çýkýyor ortaya.

Mülkiye mezunu Süreya, maliye müfettiþliðinden darphane müdürlüðüne, yüksek düzey memur maaþýyla  birlikte Papirus Dergisi’nden, çok sayýda kitaplarýndan, çevirilerinden gelirleriyle; sorunlu evliliklerinden dolayý bir türlü maddi rahatlýða kavuþamadýðý gibi, özellikle ömrünün son zamanlarýný sefalet içinde ve aþýrý üzüntüyle  geçirerek çok acý verici biçimde erkan yaþta yaþama veda ediyor.

Düþünün ki ilk evliliðinden olan kýzý cenazesine gitmediði gibi, ölümünden sonra da yakýnlarýnýn "mezarýný yaptýralým" talebine (kardeþinin beyanýna göre) babasý için “Beþ para etmezdi” diye cevap verebiliyor. Bir baþka evliliðinden olan ve alkolik annesine raðmen sonsuz fedakarlýklarla üstüne titrediði oðlu Memo; büyüyüp 130 kilo olunca babasýný döverek onun ölümüne sebebiyet veriyor, hatta bazý iddialara göre döverek öldürüyor.

Öyle bir oðul ki Memo, okulu býrakýp tarikatlara, silahlara ilgil duyuyor. Babasýnýn ölümünden aylar sonra da o çok sevdiði silahýyla vurularak öldürüldüðünde cenazesine kimse gitmiyor, aþýrý kilolarýndan dolayý kapaðý kapatýlamayan tabutu çevreden bulduklarý 4-5 kiþinin yardýmýyla zor bela taþýyabiliyorlar.

Süreya, kýsa süreli ve çok sayýda yanlýþ evliliðin kendisine çok aðýr bedeller ödettiðini söylüyor. Yine bir söyleþisinde “Ýnsan bir kez evlenmeli, evlilik bir þans” sözleriyle kötü evliliklerinin aðýr bedellerine göndermede bulunuyor.

Ocak 1990’da Kasýmpaþa Kulaksýz mezarlýðýna defnedilen Süreya’nýn oldukça kalabalýk cenaze töreninde okunan “Üstü Kalsýn” þiirindeki “Ama ayrýca aldýðýn þu hayat/Fena deðildir/Üstü kalsýn” dizeleriye sanki 59 yýllýk bir yaþama razý geldiðini önceden söylüyor maalesef... 

Geriye kalan sadece þair Cemal Süreya ismi, þiirleri, anmalarý ve memleketi Pülümür’deki mütevazý heykeli.

 

Ahmet OÐUZ

12.07.2020

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.