‘Süper Savcı' görevden alındı

08 Nisan 2009 12:54  

 

‘Süper Savcı' görevden alındı

İzmir ve Ege Bölgesi'nde çok sayıda operasyonu başlatan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün yetkileri elinden alındı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ''Karar İzmir Başsavcılığı'nın tasarrufunda'' dedi.

İki yıl boyunca Özel Yetkiyle görev yaptığı İzmir Adliyesi'nde belediyeler de dahil, kamu kurumlarındaki suç örgütlerine yönelik operasyonlarla adını duyuran Murat Gök, yetkileri alınarak düz savcı yapıldı.


Karar Gök'e İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler tarafından tebliğ edildi. Gök'e yapılan tebligatta, ‘Özel yetki ile yaptığınız soruşturma ve operasyon yetkiniz sona erdirilmiştir’ denildi. Murat Gök'ün haziran ayı sonunda çıkan Hakimler ve Savcılar Kararnamesi ardından başka bir ile atanacağı öne sürüldü.


Savcı Murat Gök, “Böyle bir şey niye yapıldı anlamış değilim. Bazı kişilerin yaptığım işler hoşuna gitmedi. Arı kovanlarına çomak soktum. İşleri ve düzenleri bozuldu. Soruşturma ve operasyon yapma yetkim Başsavcılıkça görülen lüzum üzerine alındı. Sanırım buraya kadarmış” dedi.

İstifa yolunda

Yetkileri elinden alınan Savcı Murat Gök'ün yakın çevresine savcılık görevinden istifa edeceğine dair açıklama yaptığı, Adalet Bakanlığı'na istifa dilekçesini göndereceğini söylediği öğrenildi.


BİR AY ÖNCE SİNYAL VERİLDİ


İki yıl üstüste yaptığı operasyonlarla gündeme gelen Murat Gök´ün yetkilerinin alınacağına yönelik ilk sinyal, yerel seçimler öncesi en son Konak Belediyesi´ne yönelik yapılan operasyonla verildi. Bu soruşturma için başka bir savcı görevlendirildi. Gök, bu operasyonun ardından bir ay izne çıktı. Murat Gök´ün izne zorunlu olarak mı yoksa kendi isteğiyle mi çıktığı öğrenilemedi. DHA muhabirinin bu dönemde telefonla konuştuğu Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, ``Biraz yoruldum. Dinlenmek için izne çıktım. Normal iznim bir ay gözüküyor. 10-15 gün içerisinde görevime geri döneceğim. İşe bıraktığım yerden devam edeceğim. Daha çok yapılacak operasyonlar var'' dedi. Bu dönemde istifa etmek isteyen Gök, görevine devam etmesi için yetkililerce ikna edildi.


BAŞBAKAN VE ADALET BAKANI İLE GÖRÜŞTÜĞÜ İDDİASI


Murat Gök´ün, izinli olduğu dönemde, geçen mart ayında İzmir´e gelen ve Polis Evi´nde kalan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görevini tam yapamadığı ve kendisine engel olunduğunu gerekçesiyle görüştüğü de öne sürüldü. Gök´ün, bu görüşmenin ardından Ankara´ya gidip Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve üst düzey bürokratlarla da görüştüğü konuşuldu. Murat Gök, bir aylık izin süresi bitmeden 15 gün içerisinde görevine başladı.


İZMİR BAŞSAVCISI: BENİM TASARRUFUMDA

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün yetkilerinin devam ettiğini belirterek, “Ama rutin bir iş bölümü değişikliği yapılmıştır” dedi.

Özler, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün yetkilerinin alınmadığını belirterek, Adalet Bakanlığının bu konuda talebi olmadığını ifade etti.

Gök'ün yetkilerinin devam ettiğini vurgulayan Özler, şunları kaydetti:

“Başsavcı Vekilimiz Mehmet Doğar ve benim tasarrufumla bir uygulama yapılmıştır. Murat Gök savcımızın, CMK 250 ile olan yetkileri devam etmektedir. Bundan sonra yerine Mehmet Sait Demiröz savcımız soruşturmalara devam edecek. Gök ise 8 ve 10 Ağır Ceza Mahkemelerinde duruşmalara çıkacaktır. Yetkisinin alınması söz konusu değil, rutin bir görev değişikliğidir. İş bölümünde bir değişiklik olmuştur. CMK 250 ile yetkili savcı sayımız İzmir'de 6'dır. Bunlardan 2'si duruşmalara çıkar, 4'ü soruşturmaları yürütür. Burada yapılan da rutin bir uygulama ve iş bölümü değişikliğidir. Başka bir neden yoktur, görülen lüzum üzerine bir değişikliğe gittik.”

hurriyet.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0