‘Askeri harcamalar azaltılsın’

28 Şubat 2009 13:25  

 

‘Askeri harcamalar azaltılsın’

ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Akgerman, "Türkiye'de askeri harcamalar yıllardır bir tabu olarak görüldü. Bütçeden ciddi rakamlar aktarılıyor. Toplumun her kesiminde ciddi sıkıntılar ve bunalımlar yaşanırken, o kurumun da kemer sıkmaması açıkçası çok üzücü" dedi

Ege Sanayiciler ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Akgerman, "Türkiye'de askeri harcamalar yıllardır bir tabu olarak görüldü. Bütçeden ciddi rakamlar aktarılıyor. Toplumun her kesiminde ciddi sıkıntılar ve bunalımlar yaşanırken, şu günlerde o kurumun da kemer sıkmaması açıkçası çok üzücü bir durum" dedi.
ASİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve sanayici Bülent Akgerman, küresel krizin bütün kesimleri etkilediğine dikkat çekti. Özel sektörün her gün kıvrandığı, çalışanların endişeli bir bekleyiş içinde olduğu bir dönemde bazı kurumların tabu gibi durduğuna dikkat çeken Bülent Akgerman, "Bu dönemde daha fazla kamu harcamasına ihtiyaç var, ancak bütçe açığı riski buna imk‚n tanımıyor. Benim önerim, bu dönemde askeri harcamaların da çitti bir oranında azaltılarak kamu harcamalarının arttırılmasıdır. Kemer sıkacaksak hep beraber sıkmamız gerekiyor. Askeri harcamalar yıllardır bu ülkede bir tabu olarak görüldü. Bütçeden ciddi rakamlar aktarılıyor. Şu günlerde o kurumun da kemer sıkmaması açıkçası beni son derece üzüyor. Askeri harcamalar mutlaka büyüteç altına alınmalı ve kısıtlama getirilmeli" dedi.

Korumacı milliyetçi rüzgarlar
Küresel krizin dünya ekonomisine etkilerine de değinen ESİAD Başkanı Şükürer, liberal ekonominin şu anda bir çöküş yaşadığını, bunun aşırı korumacı ve milliyetçi rüzg‚rların estiği bir dünya sisteminin kurulacağı anlamına gelmediğini söyledi. Sıtkı Şükürer, bütün ülkelerin bu dönemde yakın komşularıyla ticareti artırmaya çalıştığına dikkat çekerek, Türkiye'nin de Rusya, İran ve diğer komşularıyla dar bölgecilik anlayışına göre bir ekonomi modeli denediğini vurguladı. ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Moris Bencuya da şehre gelen bütün yabancı delegasyonların İzmir'in güzelliğine vurgu yaptığını, ancak bu beğeninin turizm hareketliliğine dönüşemediğini dile getirdi.

İzmir iç dinamiklerle büyüyor
Akgerman, İzmir'in kamu harcamalarından aldığı payın düşük olmasını ise risk almayan, cesaret yoksunu belediye başkanları seçilmesine bağladı. Aziz Kocaoğlu'nun, geçen dönemde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini kucağında bulduğunu hatırlatan Bülent Akgerman, kamu yatırımlarından daha fazla pay alan belediyelerin bunu, kendi kaynaklarının yanı sıra borçlanarak da yaptığını kaydetti. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer ise yaptıkları araştırmalara göre İzmir'in kamu yatırımlarından aldığı payın 2001-2007 döneminde İstanbul'un da gerisinde olduğuna dikkat çekti. 2008'de de durumun değişmediğini anlatan Şükürer, İzmir'in sadece iç dinamikleriyle büyümeye çalıştığını ifade etti. Bu durumun tek bacakla yürümekle aynı anlama geldiğine dikkat çeken Şükürer, her şeye rağmen İzmir'in geri kaldığı açıklamalarına katılmadığını dile getirdi. 

Fikret Karagöz
Taraf


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0