Yarasalar yapay mağaralarına döndü

10 Haziran 2010 19:57  

 

Yarasalar yapay mağaralarına döndü

Balıkesir'da mağaralarının sular altında kalacak olması nedeniyle DSİ'nin yaptığı yeni mağaraya gitmeyen yarasaların tekrar ortaya çıktığı belirtildi.

Coşkun YAMAN


BALIKESİR- Devlet Su İşleri (DSİ) Balıkesir Bölge Müdürü Dr. Şahin Durukan, Havran Barajı’ndaki suları altında kalan mağaralarda yaşayan yarasaların, oluşturulan yapay mağaralara geri döndüğünü açıkladı. Durukan, yarasaların yapay mağarayı tamamen benimsediğini ve yavruladığını söyledi.

İl Koordinasyon Kurulu’nda DSİ yatırımlarını anlatan Durukan, ‘dünya çapında proje’ olarak değerlendirdiği yapay mağara ile bölgede yaşayan yarasalar hakkında da bilgiler verdi. DSİ olarak bu projeden gurur duyduklarını belirten Durukan, “Binlerce yarasanın yaşadığı mağaralar, Havran Barajı’nın suları altında kalacaktı. Biz de özellikle zeytin ağaçlarına musallat olan zararlı böcekleri yiyerek doğanın dengesini koruyan yarasalar için 350 metrelik girintili çıkıntılı, orijinaline uygun şekilde yapay mağaralar yaptık. Binlerce yarasayı eski mağaradan hiç zarar vermeden doğal yöntemlerle dışarı çıkardık. Ardından bir bölümü eski mağaradan daha yükseğe yapılan yapay mağaralara geçti. Bir çoğu ise yaz kolonisi olduğu için göç etti. Su tutulmaya başlanmasıyla birlikte eski mağara tamamen sular altında kaldı. Bu projeyle hem il hem DSİ olarak gurur duyuyoruz. Tabiatın milyonlarca yılda oluşturduğu küçük girinti çıkıntıları doğal olarak yapmak mümkün değil ama yarasalar buraya tamamen yerleştiler. Şu anda bol miktarda yarasamız var. Yeni mağarayı benimseyip, yavruladılar” diye konuştu.

Eski mağaradaki guanaları (yarasa gübreleri) nemli bir ortam oluşturmak için yapay mağaraya taşıdıklarını da ifade eden Durukan, “21 bin metreküp hafriyat yapıldı. Bu projeyi başarıyla sonuçlandırdık” dedi.

ELEŞTİRENLERE SİTEM
Projenin gerçekleşme aşamasında büyük ve haksız eleştiriler aldıklarını kaydeden Durukan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizi eleştirenler ilk raporlarında yarasalar için ‘yaz kolonisi’ derken, kışın gelip ‘yarasalar yok’ diye tespit yaptırdılar. Nasıl yazlıklarda kışın kimse olmazsa, kışın da bu mağaralarda yarasalar olmuyordu. Yarasalar yazın bu mağaralara geliyordu. Önümüzdeki yaz daha çok yarasa gelecek, biz de bunu mahkeme kanalıyla tespit ettireceğiz. Yarasaların gelişi ve gidişi tamamen sıcaklara bağlıdır.”

Bu arada DSİ Bölge Müdürlüğü’nün yapay mağaralardaki yarasa kolonilerini fotoğrafladığı ve genel müdürlüğe gönderdiği öğrenildi. DSİ’nin belirlemelerine göre mayıs ayı sonunda mağarada 2 bine yakın yarasa olduğu bildirildi.

NE OLMUŞTU
Balıkesir’in Havran İlçesi’nde 1995 yılında yapımına başlanan, 72 milyon TL’ye malolan Havran Barajı’nda yarasa rötarı yaşanmıştı. Yaklaşık 20 bin yarasanın yaşadığı mağaranın sular altında kalacak olması nedeniyle Havran Barajı’nda su tutma işlemi sürekli ertelenmiş, DSİ, yarasaları kurtarmak için 3 milyon TL’ye yapay mağara yaptırmıştı. Ancak, eski mağaralarından çıkarılan ve yeni mağaraya gitmeyen yarasaların ortadan kaybolduğu öne sürülmüştü. Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal, “Havran Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak delil tesbiti yapılmasını istedik. İnceleme sırasında her iki mağara da bir tek yarasaya bile rastlamadık. Yarasalara verilen zarar mahkeme kararıyla belirlenmiş oldu. Çevre ve Orman Bakanlığı’na tazminat davası açmayı planlıyoruz” demişti.


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0