Tanju Tosun: CHP, İzmir'de avantajlı ama çantada keklik görmesin

07 Mart 2018 12:58  

 

Tanju Tosun: CHP, İzmir'de avantajlı ama çantada keklik görmesin

Prof. Dr. Tosun, yerel seçimlerde CHP’nin İzmir’de avantajlı olduğunu söylerken diğer yandan çantada keklik gibi bir durum olmadığına vurgu yaptı. Tosun, İYİ Parti’yi 2002’deki Genç Parti’ye benzetirken, “Hesapların İYİ Parti yok sayılmadan yapılması gerekiyor” dedi. 

Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi, Siyaset Bilimci, Prof. Dr. Tanju Tosun, Sonsöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege’ programına konuk oldu.

Akademisyen Tosun ‘Cumhur İttifakı’ üzerinden önemli açıklamalarda bulunurken, yüzde 10’luk seçim barajı, toplumdaki ayrışma, 2019’da gerçekleşmesi planlanan genel, yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerinden net bilgiler verdi.

Tosun ayrıca rakamlar vererek öngörüde bulundu.  

Tosun’un açıklamalarından satır başları:

BARAJ 12 EYLÜL’ÜN DAYATMASIDIR

Yüzde 10’luk seçim barajına dair konuşan Tosun, “Bu seçim barajı 12 Eylül askeri rejiminin yazdırdığı seçim kanunundan kaynaklanıyor. Türkiye’de temsil adaleti eksik kalmaktadır. Demokrasinin bir ayağı topaldır. CHP’nin görüşü budur. Doğrudur. CHP iktidara geldiğinde bunu yüzde 2-3’e indirirse gerçekten önemlidir” açıklamasında bulundu.

AYRIŞMA CİDDİ BİR DURUMA VARDI

İttifakın ayrışmaya sebep olup olmayacağıyla ilgili konuşan Tosun, “Şimdiki kadar bir ayrışma olacağını sanmıyorum. Şu an X partisine oy veren seçmen, kızının Y partisine oy veren seçmenle evlenmesini istemiyor. Ayrışma buraya kadar vardı. Bu çok ciddi bir durum” dedi.  

HDP BARAJ SIKINTISI YAŞAMAZ

Genel seçimlere göre ön görüde bulunan Tosun yerel seçimler ölçeğinde temkinli davranılması gerektiğini vurguladı. Tosun, “Yerel seçimlere yönelik pek bir kamuoyu araştırması göremedim. Genel seçimlerde neler olabileceğine dair bir şeyler söylenebilir. Ekstrem sonuçlara da dikkat çekmekle birlikte benim görebildiğim kadar yerel seçimlerde çok radikal bir değişiklik kolay değil. İmkansız demek doğru değil ama kolay değil. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yüzde 45-50 arasında bir seçmeni kontrol ediyor. CHP 22-26, MHP 6-10, İYİ Parti 6-10-12 arasında ki seçmeni kontrol ediyor. Yine HDP’nin yüzde 10 bandında olduğunu ve barajı geçmek için sıkıntı yaşamayacağını görüyoruz. Yerel seçimlerin dinamikleri farklı. Aday faktörü önemli. Büyük yerlerden ziyade küçük yerlerde önemli” diye konuştu.  

REEL POLİTİKANIN PRAGMATİK YÜZÜDÜR

‘16 yıllık AK Parti iktidarı niye MHP ile ittifaka gerek duydu?’ sorusunu yanıtlayan Tosun, “AK Parti’nin Cumhurbaşkanı adayının MHP seçmeninden destek alması bekleniyor. Sayın Erdoğan aday olduğu takdirde yüzde 50 artı 1’e odaklanacaklar. Bu reel politikanın pragmatik yüzüdür. Diğer yandan MHP’nin baraj altında kalma riski olduğu… Erdoğan aday oluğunda seçimi kazanmayı garantileme, MHP de meclise gitmeyi garantilemek istiyor” dedi.

İYİ PARTİ’Yİ 2002’DEKİ GENÇ PARTİ’YE BENZETTİ

İzmir özelinde konuşan Tosun, CHP’nin avantajlı olduğunu fakat kendisini garanti görmemesi gerektiğini söyledi. Tosun, İYİ Parti’yi 2002’deki Genç Parti’ye benzetti ve “CHP İzmir’deki seçimlere sayısal çoğunluk anlamında bir adım önde gidiyor ama büyükşehir ve ilçelerde önde çıkmak çantada keklik değil. Özellikle İYİ Parti’nin kıyı Ege ve Trakya’da potansiyel olarak, sahnede görünen flaş parti, yani bir anda sahnede görünen sonra kaybolan bir parti olarak 2002’deki Genç Parti gibi olduğu görülüyor.  İYİ Parti’nin kendi adayıyla seçime gireceği düşünülürse ve eğer İYİ Parti’ye giden oyların MHP ve CHP’den gideceği hesaba katılırsa AK Parti ve CHP arasında gerek büyükşehir gerek de bazı ilçelerde sıkı bir rekabet yaşanabilir. Tüm hesapların İYİ Parti’yi yok saymadan yapılması gerekiyor. İzmir ve bazı illerde böyle olması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

egedesonsoz.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0