'Silah yarışını bırak, istihdama bak'

09 Nisan 2010 13:03  

 

'Silah yarışını bırak, istihdama bak'

Yunanistan Emek Konfederasyonu'nun, askeri harcamaların kısılması, bu kaynakların büyüme, istihdam ve barış için kullanılması amacıyla yaptığı çağrıya Türk sendikaları da katıldı. İki komşu ortak bir çalışma başlatacak

ANKARA - Sendikaların uzun yıllardır gündemlerinde tutukları askeri harcamaların kısılarak, buraya ayrılan kaynağın çalışanlara, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi alanlara aktarılması talebi, bu kez Ege’nin iki yakasında birlikte yükselecek.

Yunanistan Emek Konfederasyonu’nun (GSEE), 18-21 Mart’ta gerçekleştirilen 34. Genel Kurulu’nda, Türkiye ve Yunanistan’daki silahlanmaya yönelik karar alındı. Kararda, Almanya’nın silah ihracatının yüzde 14’ünü Türkiye’ye, yüzde 13’ünü Yunanistan’a yaptığına dikkat çekilerek, Almanya’nın silah ekipman ihracatında en büyük müşterilerinin Yunanistan ve Türkiye olduğu vurgulandı.

Savunma amaçlı bu masrafların iki ülkenin çalışanlarına ve ekonomilerine ağır yükler getirdiği ifade edilen kararda, kalkınma amaçlı kullanılması gereken kaynakların silah alımına gittiği, barış, iş birliği ve ekonomik büyümenin de bu bağlamda göz ardı edildiği kaydedildi.

İki ülke hükümetine ‘silahlanma yarışına derhal son vermeleri’ çağrısı yapılan GSEE kararında, şu ifadelere yer verildi: “Askeri harcamaların azaltılmasıyla yapılacak tasarruf sayesinde işçiler, barış ve kalkınmadan paylarını alacak. Genel kurul delegeleri, yeni GSEE yönetimine, hedefe ulaşmak için mümkün tüm çabayı göstermeleri ve eylemleri Türkiye’deki sendikalar ile koordine etmeleri için çağrıda bulunur. Nitekim Türkiye’deki sendikalarla barış ve demokrasi çerçevesinde mücadele tarihimiz vardır. Yunan ve Türk sendikal hareketi dostluk, dayanışma ve iş birliği bağlarını zor günlerde oluşturmuşlardır.”

KOMŞUYLA İŞÇİ KARDEŞLİĞİ
GSEE Genel Başkanı Yannis Panagopoulos, genel kurulun ardından Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK Genel başkanlarına birer mektup gönderdi. Panagopoulos, mektubunda, genel kurullarında, barış ve askeri harcamaların kısılması konusunda oybirliğiyle karar alındığı belirtti.

Kararın temel fikrini, barış ve askeri harcamaların kısılmasıyla kıymetli kaynaklardan tasarrufa gidilmesi ve bu kaynakların büyüme, istihdam, sosyal adaletle sürdürülebilirliğe yönlendirilmesinin oluşturduğunu vurgulayan GSEE Genel Başkanı Panagopoulos, şunları kaydetti:

"SAVAŞ SPEKÜLATÖRLERİ KÂR EDİYOR"
“Bu sayede, çalışan kesim barış ve ilerlemeden pay alabilecektir. Bu durum özellikle savunma için muazzam miktarlarda para harcayan ve bu harcama döngüsü içerisinde sadece savaş spekülatörlerinin kâr yaptığı ülkelerimizle ilintilidir. Söz konusu kongre kararı, GSEE yönetiminin Türk sendikal hareketiyle beraber barış ve demokrasi konusundaki ortak mücadelemiz ve iş birliğini dikkate alarak bu amaç doğrultusunda çalışmasını öngörmektedir.”

Panagopoulos, konfederasyon başkanlarına başlangıç niteliğindeki kararı yararlı ve üzerinde çalışılabilir buluyorlarsa, hükümetlere hitap edecek daha somut bir girişim içinde olmaktan onur ve mutluluk duyacaklarını belirtti. Panagopoulos, mektubunu, “Sevgili başkan, değerli kardeşim, kıymetli önerilerinizi bekler, ülkelerimizdeki çalışan kesimin fayda sağlayacağı etkin ‘işçi diplomasisi’ girişimi içerisinde iş birliği yapabilme imkânı bulacağımızı ümit ederim. Bu vesileyle, saygı ve kardeşlik hissiyatımı yineler, Türk işçisinin refahı ve zenginliği için çalışmalarınızda başarılar dilerim” sözleriyle bitirdi.

"MİLYONLARCA İŞSİZ VARKEN..."
Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK’in çağrıya ilişkin ortak açıklamasında, Türkiye ve Yunanistan arasında devam eden silahlanma yarışının her iki ülkede refahı olumsuz yönde etkilediği ifade edildi.

Artık nitelikli ve eğitimli işgücünün bile iş bulamaz hale geldiği vurgulanan sendikaların ortak açıklamasında, şunlar kaydedildi: “Ülkemizde milyonlarca işsiz varken silahlanmaya bu denli kaynak aktarılması elbette arzu ettiğimiz bir durum değildir. Yunanistan ve Türkiye, ABD’den sonra milli gelirine oranla silahlanmaya en fazla para harcayan ülkeler konumunda. İki ülkenin birbirlerine karşı silahlanmak zorunda olduklarını hissetmelerine gerek olmadığına ve bu psikolojiden kurtulmak gerektiğine inanıyoruz. Türk ve Yunan halkları aynı kültürü paylaşan dost ve kardeş halklardır. Yunanistan’ın girdiği ekonomik çıkmazın Ege’nin her iki tarafında barışa ve dayanışmaya katkı sağlayacak yeni adımlar atılmasına vesile olabileceğine inanmaktayız. Bu çerçevede, Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK olarak Yunanistan’da çalışan işçi kardeşlerimizle birlikte bu anlamsız yarış için harcanan fazla kaynakların yeni istihdam olanakları yaratmak amacıyla kullanılması için bir çalışma başlatmış bulunuyoruz.”

"DÜNYA BARIŞINA ÖRNEK OLACAK"
Bugüne kadar Kıbrıs barış süreci ve İstanbul depremi de dahil olmak üzere pek çok zor zamanda GSEE ile dayanışma içinde olunduğuna işaret edilen sendikaların ortak açıklamasında, “GSEE ile yürüteceğimiz bu çalışma dünyaya örnek olacak ve dünya barışına katkı sunacak nitelikte bir çalışma” ifadelerine yer verildi.

Konfederasyonların üyesi olduğu ve 21-25 Haziran 2010 yılında Kanada’da İkinci Dünya Kongresi’ni gerçekleştirecek Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun da silahsızlanmaya büyük önem verdiği ve bu girişimi desteklediğinin altının çizildiği açıklamada, “Başlattığımız bu ortak çalışmanın gerek iki ülke arasında, gerekse uluslararası düzeyde süreklilik arz eden bir barış platformuna dönüşmesini arzu etmekteyiz” denildi. (aa)


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0