Üniversite aðaca düþman mý?

27 Þubat 2014 00:01 / 1012 kez okundu!

 

 

Yanlýþ anýmsamýyorsam tarih 2008 yýlýydý, basýna düþmüþtü Orman Mühendisleri Odasý Genel Baþkaný Ali Küçükaydýn’ýn basýn açýklamasý. Hayli tartýþma yaratmýþtý. Batýdaki yangýnlar için komisyon oluþturduklarýný, rapor hazýrlayacaklarýný, yangýn söndürme çalýþmalarýnýn canla baþla yürütüldüðünü söylerken, Kürdistan’daki yangýnlarý “terörle mücadele kapsamýnda” çýktýðý için normal karþýladýðýný belirtiyordu ormancý ve oda genel baþkaný Küçükaydýn. 

Batý’daki yangýnlar için “Önemli olan mücadele yöntemleri ve bilinçlendirme çalýþmalarýný geniþletmektir” derken Küçükaydýn’ýn bölgedeki yangýnlara iliþkin yorumu ise aynen þöyleydi: “Doðu ve Güneydoðu’daki yangýnlar terörle mücadelede konusunda oluyor. Soðukkanlý olmak gerekiyor.”

Sanýrým hikâyenin bam teli!

Sorulmuþtu meslek etiði açýsýndan Ormancý’ya…

Bir týp doktoru için Hipokrat Yemini, bir hukukçu için evrensel hukuk ilkeleri neyse; herhalde bir ormancý için de siyasal düþüncesi ne olursa olsun, ya da etnisitesi ve etnisitesinden kaynaklý siyasal tercihi neyi dayatýrsa dayatsýn, varlýk nedeni eðer yeþili, doðayý korumak ve geliþtirmek ise bu sözleri sarfetmek tek kelimeyle meslek etiðini hiçe saymak deðil midir?

Elbette öyledir de!

Aradan neredeyse altý yýl geçmiþ, bugün koca bir üniversite orman yakmýyor ama orman kesiyor. Kimilerine göre aðaç kesiyor ama orman kesiyor demek daha doðru. Çünkü kesilen aðaç sayýsý on bin ve içlerinde altmýþ yýllýk aðaçlarýn sayýsý hayli fazla.

Neden mi kesiyor aðaçlarý ve koca ormaný yok ediyor, ilginç; “Böceklerden, sineklerden korumak ve halk saðlýðý!”

Ne tuhaf, bundan tam 82 yýl önce de Diyarbekir Valisi sur içinde hava sirkülasyonu olmuyor bu sebeple “halk saðlýðý açýsýndan tehlike arz ediyor, bulaþýcý hastalýklar yaygýnlaþýyor”, o halde surlarý dinamitleyerek yýkmak gerek diye karar verip uygulamaya sokmuþtu.

O yýllarda Fransýz arkeolog Albert Louis Gabriyel susmamýþ, tepki koymuþtu surlarýn yýkýmýna karþý.

Ama bugün ülke susuyor on bin aðacýn katliamýna.

Ýstanbul Taksim Gezi’de on aðacýn kýyýmýna yedi can verdi bu ülke. Ýki ay süreyle topyekun ayaktaydý Türkiye. Eðer çifte standart deðilse neden suskun kalýnýr Hewsel’in çaprazýndaki, Kadim Dicle Nehri'nin öte yakasýndaki orman kýyýmýna.

Hewsel Amed’in kahkülüdür. Hewsel’de aðaca kýymak, insanýn sesini kýsmak, nefesini kesmekle eþanlamlýdýr.

Diyarbakýr Orman Müdürlüðü basýna yansýyan haberlere göre hazýrladýðý raporla destek vermiþ Dicle Üniversitesinin orman ve aðaç kýyýmýna.

Sevdiðim bir þarkýdýr. Benim zamanlarýmýn en iyi kadýn seslerinden biri olan ve hâla yaþayan Müzeyyen Senar’dan dinlemeyi ýsrarla sürdürdüðüm bir þarkýnýn sözleridir bende çaðrýþým yapan: “Ormancý da gelir ise yýkar masayý / Söz anlamaz ormancý çekmiþ kafayý”.

Ýþin esasý, ben, bizim ormancý Ali Küçükaydýn’ýn 2008 yýlýnda kafayý çekip çekmediðini ve o kem / talihsiz sözleri ayýk kafayla mý söylediðini(!) elbette bilemiyorum. Ama dinden, imandan Allahtan, peygamberden her daim fetva veren Üniversite camiasýnýn ve tabi ormancýlarýn 2014’te ayýk kafayla raporlarýný düzenlediklerini ve o aðaçlara kýydýklarýný söyleyebilirim.

Tarihe bilim üreten bir kurum olarak deðil, aðaç ve orman yok eden bir kurum olarak geçtiniz Dicle Üniversitesi, benden söylemesi.

 

Þeyhmus DÝKEN

26.02.2014

 

Son Güncelleme Tarihi: 28 Þubat 2014 12:58

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.