“Kürdocul Ýþler”in yazarýný hapsetmek!

01 Mart 2015 00:32 / 973 kez okundu!

 

 

Kürdi bir mizah ustasý yazarý dördüncü yýlýna giren Roboski katliamýný protesto etti diye cezalandýrýp zindana attýlar. Ne yapsaydý yani Özgür Amed, 34 caný bombalarýnýzla katlettiniz diye alkýþ mý tutsaydý.

Hafýzam beni yanýltmýyorsa 90'lý yýllarýn baþý olmalý. Sonralarý Özgür Gündem Gazetesinin çok okunan mizah yazarlarýndan olan Dr. Martinez müstear adlý kadim arkadaþým Altay Martý ve en az Altay kadar dostlarým Suat Tokat ve Levent Müjde Diyarbakýr'da Ali Emiri Ortaokulunun sokaðýndaki bekâr evlerinde bir akþam muhabbetine çaðýrmýþlardý.

Oturacaðým yeri gösterdiler, bir divandý. Neyse, oturdum, sohbete baþladýk, yiyip içiyoruz da! Üçü de karþýmda oturmuþlar ve arada bir hemen arkamdaki duvara bakýp müstehzi bir þekilde gülüyorlar. Üçü bir araya gelince "Allah onlarýn mizahi þerrinden korusun" dediðim anlar çok olmuþtur ya, neyse! Bir "muzýrlýk" peþindeler diye düþünmedim deðil, dönüp bakýnca ne göreyim. Bir Türkiye haritasý, ortasýnda Mustafa Kemal portresi, altýnda imzasýyla "veciz" bir söz; "Misak-ý Milli Sýnýrlarý içinde tantana istemez..."

Konusu mizah olan bir kitap üzerinden düþününce iþte diyorum Kürt aklý, mizahi olunca böyle bir þey olmalý. Kürt mizah yaparsa böyle yapmalý. Trajedisi olan toplumlarýn mizah sevgisi çok gerçekçi ve anlamlý! Mizahýn Kürtler arasýnda "dayanýlmaz hafifliði" var, bunu peþinen kabul etmek lazým. Gündelik hayatýn içinde o denli mizahla yüklü yaþanmýþlýklar var ki, anlatýlmaz yaþanýr kabilinden.

"Beytocan"  ünlü bir Kürt bestecisi ve musikiþinasý. Benim Diyarbekir Cumhuriyet ilkokulundan sýnýf arkadaþým. Uzun zamandý Ýsveç'te sürgündü, geçtiðimiz aylarda noktayý koyup memlekete döndü. Birgün, gün ortasýnda çalan telefonumu açtým, Beytocan. Hal hatýr sorduk, sonra baþladý projesini anlatmaya. "Bir uçak kiralayacaðým, eðer para bulursam. Dünyanýn en ünlü müzik sanatçýlarýný da dolduracaðým uçaða. Ben de içinde olmak kaydýyla. Sonra Türkiye'nin üstünde tur atacaðýz uçakla ve baþlayacaðýz uçaðýn içinde protest müziðe. Madem gelemiyoruz ve sorun da bir türlü çözülmüyor. O halde böyle bir protesto yapalým da dünya âlem duysun". Þimdi bu niyet ve istek, ruhuna kadar mizahi bir akýlcýlýðýn ürünü deðil de nedir, sorarým size?

Oldum olasý  "üslup sahibi yazar"larý sevmiþimdir. Özgür Amed "Kürdocul Ýþler" kitabýnýn yazarý. Üslup sahibi bir genç yazar ve ilk kitabý. Bu girizgâh niyetine yaþanmýþlýklarý hazýrlýk materyali olma sebebi anýlan kitabýndan dolayýdýr. Ýmzaladýðý kitabýnýn ithaf sayfasýnda diyor ki; "Þarlo'nun 'yakýn planda bakýldýðýnda hayat trajedi, uzaktan bakýldýðýnda ise komedidir'söylemini keþfettiðim gün, þuna karar vermiþtim. Kürdo gençler oturup, tavlada zar atacaklarýna, tavlayý ters çevirip, dama ya da satranç oynadýklarý zaman birçok þey deðiþecektir."

Diyarbakýr  üzerine Ankara'da düzenlenen iki günlük bir sempozyumda aklý  sýra yaþanan otuz yýllýk trajediyi gerekçe göstererek dinleyici ve izleyicilerin gözlerinin içine bakarak þehrin üniversitesinin rektör hanýmefendisi diyordu ki; "Diyarbakýr'ýn yanlýþ etiketini deðiþtirmek gerek". Cevabýný "akademisyen" kimliði olanlar da dâhil tümüne yüksek sesle vermek gerek; Diyarbakýr'ýn yanlýþ etiketi yok. Diyarbakýr'ýn ve bölge halkýnýn üslup sahibi yazarlarý sizin bilimsellikten yoksun iktidar yaðcýlýðý ve yaðdanlýklarýnýza da cevap olsun diye yapýyorlar bunca kalem erbaplýðýný. Ýþte mizahýn böylesine "hayýrlý" iþleri de var, tarihe kalan. Çok mu teorik oldu! O halde sokaðýn mizahi diliyle konuþalým...

Öðrenci eylemlerinde "molotof" yerine, boklu "çocuk bezi" atacaðý varsayýlan eylemciler. Newrozlarda yakýlan lastiklerin küresel ýsýnmayý etkilediði ve "Hidroklokürdik" gazýný oluþturarak literatüre dâhil etmesi arzulanan realite. Çekirdek aile yerine bilcümle eðlence sektörüne "picamalý dakota" aile modelinin daha gerçekçi olacaðý mantýðý. Sansür dil kurumunca ismin hallerine, O-Hal'in de eklenmesi mecburiyeti...

Bütün bu ve benzeri esprilerin bir yaratýcý zekâ örneði olarak Kürdocul Ýþler'de ziyadesiyle vukubulduðunu ve de sübuta erdiðini gözlerimden yaþ gelerek ayný zamanda gülümsemeyi de unutmadan okuduðumu itiraf etmeliyim.

Ultra yandaþ  medya seçkileri, Kürt coðrafyasýnda geleceðin meslekleri, çay sonrasý karalamalar; U2 ve Dengbêj buluþmasý, kentte ciðer(ci) savaþlarý, Heval Schopenhauer ve Hegel muhabbeti ve kitabýn ruhuna nüfuz eden Xalê Seyitxan ismi takýntýsý. Daha da fazlasýnýn ayrýntýsý Kürdocul Ýþler'de...

Dîyarbekir'in Kulp ilçesinin taammüden cinayete kurban gittiði 90'lý yýllarýnýn bir fenomeni vardý, Baþçavuþ Reco! Kulplular, Reconun "köylerinin boþaltýlýp yakýldýðý" yýllarýnda can havliyle þehrin koþuyolu bölgesine kaçýp yerleþirlerken "Reco"nun arkalarýndan baðýrarak söylediklerini de paylaþýyorlardý; "Koþuyolunda da gelip sizleri bulurum haberiniz olsun!". Doðrusu þimdi Reco ve Reco'nun soyundan gelenler aðýr bir yenilginin çaresizliðini yaþýyorlar. Oysa Reco ve taallukatýnýn sürdükleri ise sadece siyasal mücadele ile deðil, mizahýn yaratýcýlýðý ile de "resmiyeti" ti'ye almayý bizatihi hayatlarý ve kalemleriyle beceriyorlar.

Ortaokul yýllarýndan baþlayarak özdeyiþler derleyen ve mizaha kafa yoran Kürdocul Ýþler'in yazarý Özgür Amed bir Kulp'lu genç. Özgür, kitabý için de peþinen "spas" dediðimde; mizahi üslubunu konuþturarak "Eyvallah Abê, benden de pir spas, kapýnda olmiþam paspas" diyerek Kürdocul Ýþler'i tutuþturmuþtu elime. O gün Sülüklü Han'da iki saat çayýn, kahvenin imanýný gevretmiþtik, bolca mizah yapýp kendimizle de dalga geçmiþtik.

Ýþte o güzel, sempatik, Kürdi bir mizah ustasý yazarý dördüncü yýlýna giren Roboski katliamýný protesto etti diye cezalandýrýp geçtiðimiz günlerde zindana attýlar. Ne yapsaydý yani Özgür Amed, 34 caný bombalarýnýzla katlettiniz diye alkýþ mý tutsaydý. Roboskinin katilleri elini kolunu sallayýp devlet korumasýnda keyif çatýyor. Protesto eden yazar hapiste. Tanrým aklýmýzý koru bu zalimlerden. Þimd mahpusta o mizahi üslubuyla içerdekileri konuþturup gözleyip hafýza tazeliyor. Bakalým içerden ne çýkaracak Özgür. Umuyor ve diliyorum ki tez zamanda adý gibi özgürlüðüne kavuþur Özgür Amed…

Önümüzdeki hafta cezaevi infaz savcýsýna gidip görüþ talebinde bulunacaðým. Ama iþin tuhaf tarafý gerçek ad ve soyadýný da bilmiyorum. Çünkü biz onu hep müstear adýyla tanýdýk: Özgür Amed…

 

Þeyhmus DÝKEN

28.02.2015, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.