Dershane dalaþý

02 Aralýk 2013 15:15 / 1071 kez okundu!

 

 

"Kapa dershaneyi, aç özel okulu! Ben de sana destek olayým!" Allah aþkýna bu mudur çözüm? Muhalefetini kendi ellerimizle kurup ördüðümüz þehirlerde alternatif kurumsal eðitim öðretim yapýlarý örgütleyebiliriz.

Dershaneler kapatýlma arifesindeyken destekleyenler ve karþý çýkanlar birbirlerini hayli hýrpalýyor ve bu örnek olay üzerinden siyaset olabildiðince hýzlanmýþ gibi. Kapatýlsýn, kapatýlmasýn karþýlýklý cenahýndakiler kamuoyu oluþturmak için neredeyse bütün yöntemleri kullanmak için ne gerekiyorsa yapýyorlar. Ve ne gariptir ki bunlarý yaparken de hiç kimsenin aklýna 60-70 kiþilik sýnýflarda okumak zorunda býrakýlan çocuklar gelmiyor.

Aslýnda Anayasaya göre eðitim ve saðlýk konusunda devletin yükümlü olduðunu ama bunu bihakkýn yerine getirmeyip dar ve orta gelirli ailelerin boðazýndan kýsarak çocuklarýný özel okullara ve dershanelere taþýdýðýný, buna raðmen ancak  yüzde 10 civarýndaki öðrencinin dershanelerden üniversitelere taþýnarak, üniversiteye girmeyi baþarabildiðini hiç kimse tartýþmýyor.

Ve yine ne acýdýr ki kapatýlma meselesi konusunda üzerinde bunca fýrtýna koparýlan dershanelerin iyice irdelendiðinde tümüyle sýnýrlý sayýda baþarýlý ve flaþ öðrencilere yatýrým yaptýðýný, diðerlerini de kaderine terk ettiðini görmek istemiyorlar. Bir baþka yönüyle de dershanelerin para kazanma anlamýnda büyük bir sektöre dönüþtüðünü de kimseler tartýþmýyor.

Dershane iþinin cemaat-siyaset boyutu ise baþka bir mevzu zaten. Sahiden baþka bir mevzu. Baþka ve derin devletin inanç temelli yeniden kurgulanmasý ve dizayn edilmesi üzerinden bir toplum mühendisliði projesi adeta! O denli sistemleþmiþ ve mekanize olmuþ bir proje ki, hiçbir öðrenciyi ve velisini doðru bilgilendirecek, hatta doðru yönlendirebilecek güç ve kudrette birileri de yok maalesef.

Gelinen aþamada sanki artýk demeye getiriliyor ki “Tamam buraya kadar! Gerekeni yaptýnýz. Bundan sonrasý devlet olarak artýk bizim iþimiz.” Bir cümle ile özetlenmesi gerekir ise doðru düzgün eðitim verilen okullarda çocuklarýný okutmak isteðinde olan ailelerin, devletin açmak zorunda olduðu okullar yerine yine farklý bir yönlendirme ile "kapa dershaneyi, aç özel okulu! Ben de sana destek olayým!" Þimdi sormalýyýz Allah aþkýna bu mudur çözüm?

Duble yollar yapýlýyor, amenna, yakýþýr. Peki, azami 20-30 kiþilik sýnýflarda eðitim öðretim verilecek devlet okullarý açmak çok mu zor? Çocuklarý özel okullara yönlendirmeyen bilimin ilkeleri doðrultusunda parasýz temel eðitim öðretimi esas alan bir yeni ve köklü düzenleme çok mu zor!

Her kim Anadili’nde eðitim istiyorsa isteðine göre bir eðitim planlamasý yapmak ve anadilinde eðitimi kural haline getirmek çok mu zor!

Valla sizleri bilmem ama uzun yýllar evvel okuduðum "Barbiana Öðrencilerinden Mektup" kitabýný hatýrladým. Hani Ýtalya'nýn bir bölgesinde devletin eðitim politikasýndan umudu kesen 8-13 yaþ arasýndaki çocuklarýn devlete raðmen devletin yürüttüðü politikanýn tam tersi bir alternatif eðitim modeliyle kendi kendilerinin eðiticisi olduklarý bir yeniden varoluþ eðitim düzeni. Peki, sizce böylesine bir yapýyý kurmak çok mu zor, inanýnki deðil.

Öyle örneklere tanýk olunuyor ki; dershane ve özel okuluyla örgütlendiði þehirlerden büyük paralar topladýklarý halde kafa tokuþturmayý ilkesel duruþ olarak algýlayan ve kurumunun basit sarf malzemelerinin alýmýný bile þehirden saðlamayan sözde eðitim kurumlarý sizce þehrin eðitim altyapýsýna ne gibi bir iyilik saðlayabilir ki!  Birini örnekledim sanki diðerleri farklý mý? Elbette deðil. Açýk ve net yazýyorum. Muhalefetini kendi ellerimizle kurup ördüðümüz þehirlerde pekâlâ alternatif kurumsal eðitim öðretim yapýlarýmýzý da örgütleyebiliriz. Bu sahiden mümkün…

Yoksa çocuklarýmýza gelecek kurmak derdi tasasýyla arayýþ içerisine girerken, geleceðimizi çocuklarýmýz üzerinden vuracak tahripkâr kurumlara daha çok mecbur kalacaðýz gibi.

 

Þeyhmus DÝKEN

30.11.2013

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.