Davutoðlu'nun inandýrýcýlýðý

27 Temmuz 2020 11:49 / 1469 kez okundu!

 

 

Sur sakinleri yerinden yurdundan edildi. Mesela siz o sözü halkýn huzurunda edivermiþ bir eski Baþbakan olarak "Toledo" sözünüzün akýbetini hiç merak ettiniz mi?

 

 

****

 

Davutoðlu'nun inandýrýcýlýðý

 

*Fotoðraf: AA (Arþiv) 

 

Eski Baþbakan ve þimdilerde Gelecek Partisi Genel Baþkaný Ahmet Davutoðlu arada bir görünüyor medyada.

Geçtiðimiz hafta Diyarbakýr'dan bir derneðin zoom üzerinden konuðu olmuþ. Katýlsaydým o buluþmaya iki soru soracaktým kendisine, aslýnda yanýtlarýný kýsmen tahmin ettiðim ama birebir muhatabýndan cevabýný duymak isteyeceðim sorular.

Bir de tarzý siyasetinin gidiþatý üzerinden bir kaç cümlelik yargýmý söyleyecektim kendisine. Katýlmadým nedeni beni ilgilendiriyor ve bu sebeple sorularým ve yargým bu yazýya kaldý.

Ha, belki de sorulmuþtur da kendisine! Cevabý da olmuþtur belki! Bilemem.

Ýlk sorum þu olacaktý; Mart 2016'da Baþbakan olarak Diyarbakýr Ulu Camii meydanýnda konuþurken Hendek-Barikat-Sokaða çýkma yasaklarý sonrasý Toledo örneðini vermiþ ve bir yeni durum "vaadi"nde bulunmuþtunuz adeta.

Üstelik o konuþmanýzý yaptýðýnýzda suriçinin yasaklý altý mahallesinin yüzde yetmiþi kýsmen tahribata uðramýþ olsa da henüz ayaktaydý. Sizin konuþmanýzdan sonraki zaman dilimi içinde o ayakta olan yapýlar büyük ölçüde "kentsel dönüþüm" ya da adý her ne gerekçe ile ise yýkýlýp arsa yerine dönüþtürüldü.

Sur sakinleri yerinden yurdundan edildi. Mesela siz o sözü halkýn huzurunda edivermiþ bir eski Baþbakan olarak "Toledo" sözünüzün akýbetini hiç merak ettiniz mi?

Bizzat gelip "yeni Toledo" ya da eski sur sakinleriyle yüzleþme ihtiyacý duydunuz mu? 'Ey yeni Toledo sakinleri ne haldasýnýz' diye sordunuz mu?

Ýkinci sorum ise þöyle olacaktý; siz baþbakanlýktan azledildikten ya da ayrýldýktan hemen sonraki demecinizde; "Cumhurbaþkanýmýzla son nefesime kadar vefa iliþkisini sürdüreceðim.

Hiç kimse benim aðzýmdan, benim dilimden, benim zihnimden Cumhurbaþkanýmýz aleyhine tek bir söz duymadý, duymayacak" demiþtiniz. Þimdi "asla boyun eðmeyeceðiz" diyor ve hayli aðýr sözler ediyorsunuz Cumhurbaþkaný hakkýnda. Bu durumda býrakýn muhalif kimlikli olanlarý, ayný siyasi gelenekten gelen insanlar bile size neden inansýn!

Doðrusu bu iki örnek üzerinden yola çýktýðýmda ister istemez þunu düþünüyorum. Siyasette sürdürülebilirlik ve inandýrýcýlýk esastýr.

Kamuoyunu unutkan, balýk hafýzalý gibi görmemek gerek. Ama bu iki örnek soru ve sonrasýna baktýðýmýzda inandýrýcýlýðýný hayli yitirmiþ bir siyasi aktörle karþý karþýya olduðumuzu görüyoruz.

Sur meselesinde sýnýfta kalmýþ ve koptuðu siyasi gelenekle karþý karþýya gelirken de ayrýlýrken ettiði yeminden rücu etmiþ, havasýný yitirmiþ kalibresi hayli küçülmüþ bir eski siyasetçi ile karþý karþýyayýz.

Benim mülkiyeden hocam Doðu Ergil diyor ki;

"Siyaset, kamuya karþý sorumluluk gerektirir. Kamusal sorumluluk, ahlakýn diðer adýdýr."

Yazar Ercan Kesal da bir yazýsýnda; "Ahlak, utanmayý bilmektir" der.

Galiba þimdilerde siyasetin en çok ihtiyacý olan kamusal sorumluluðun farkýnda olmak gerçekliði ve bu gerçeklik üzerinden siyasette ahlak ve geçmiþte edilen sözler üzerinden dönüp ardýna bakmak.

Hele hele bunu, insanlara yeniden umut vermeye yeltenen bir siyasetçi yapýyorsa!

Sorduðum sorulara alenen cevabýnýz hiç bir þekilde inandýrýcý olamayacaktý. Çünkü siz siyaseten devrini tamamlayýp köþesine çekilmek durumunda kalmasý gereken bir eski siyasetçisiniz nazarýmda. Maalesef kamuoyunda karþýlýðýnýz da yok sayýlýr.

En zor ve en acýnasý ne biliyor musunuz sayýn Davutoðlu; insanýn, yakýn geçmiþte kendi ettiði sözler üzerinden bir bumerang misali kendi sözleri ile vurulmasý. Baþkasýna gerek yok.

Siz, evet evet bizzat siz kendi sözlerinizle bizzat kendiniz tarafýndan siyaseten vurulmuþ bir eski siyasetçisiniz. Yerinizde olsaydým vaz geçerdim bu sevdadan...

 

Þeyhmus DÝKEN

11.07.2020, Diyarbekir

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.