Þirince bir kýyamet komedisi !..

25 Aralýk 2012 00:25 / 1605 kez okundu!

 


21 Aralýk öðle saatlerinde vardýðým Þirince’de herhangi bir olaðanüstü durum yoktu. Açýk, güneþli bir gökyüzü, memleketi donduran kýþ koþullarýna inat sýcak sayýlabilecek bir hava vardý. Gökyüzünde belirmesi beklenen UFO’larý býrakýn, bir tane bulut bile görünmüyordu. Yine de Selçuk’un bu küçük turistik köyü görüp göreceði en þenlikli, en ilginç gününü yaþýyordu diyebiliriz.

Olan bitenden habersiz birisi, köye gelip durumu gördüðünde “yanlýþlýkla film setine mi geldim” diye þaþýrýp kalýrdý. Neredeyse köyün nüfusundan fazla bir basýn ordusu, kameralar, canlý yayýn araçlarý, boyunlarýnda asýlý fotoðraf makineleri ile gazeteciler… 225 haneli ve 700 yatak kapasiteli köye, 250 basýn mensubu ve 150 jandarma gelmiþti. Basýn merkezi haline getirilen köyün müzesinin yanýnda canlý kýyamet yayýný bile yapýlýyordu.



ÇÝRKÝNCE’DEN ÞÝRÝNCE’YE


Þirince ‘kýyamet gününe aslýnda aylar öncesinden hazýrlanmaya baþlamýþtý. Nereden çýktýðý tam olarak kesinlik kazanmasa da Mavi Enerji denilen bir grubun ilk kez ortaya attýðý iddialarýn ardýndan, Fransa’nýn Bugarach köyü ve Selçuk’un Þirince’si dünyaca tanýnýr hale geldi.

Mübadeleye kadar Rumlarýn yaþadýðý, yemyeþil tepelerin, zeytinliklerin içerisindeki, beyaz boyalý, çok pencereli iki katlý özgün evleri ile köyün adý eskiden iddialara göre ‘kimse gelmesin de rahatýmýz kaçmasýn’ diye “Çirkince” imiþ. Bu ad mübadeleden sonra Þirince olmuþ ki ikinci adý ona daha da uymuþ. Köylüler, zaten Efes Harabeleri, Meryem Ana gibi eserleriyle her yýl binlerce turisti çeken Selçuk turizminden pay alabilmek için zamanla ‘Þirinliklerini’ paraya çevirmeye baþlamýþlar.

MEHDÝ DE ÞÝRÝNCEDEYDÝ!

21 Aralýk Kýyamet öyküleri yaygýnlaþtýkça ve o tarih yaklaþtýkça Þirince’de kendisini bu günü hazýrlamýþ. 21 Aralýktan bir gün önce beklenen kalabalýðýn esamesi okunmayýnca moraller bozulmuþ biraz ama beklenti ve umutlar 21 Aralýða taþýnmýþ. Esnaf bu güne özel þaraplar yapmýþ, lokantalar kýyamet menüleri hazýrlarken, güne özel tiþörtler bastýrýlmýþ. Her tarafta kýyametle ilgili bir ürün satýþý, bir döviz görmek mümkün. Köyün giriþinde durdurulan araçlar için etraftaki boþ araziler otoparka çevrilmiþ. Bir köþede kýyamete özel cepli kefen satýþý yapýlýrken, bir baþka köþede “engelliler yararýna” diye satýlan özel “Kýyamet Gazetesi” bile bastýrýlmýþ. Kýyamet lokmasýnýn satýldýðý sokaðýn baþýnda ise beyaz sakallý, 50’li yaþlarýnda birisi kendisini mehdi olduðunu ileri sürerek, herkesi imana çaðýrýyordu. Gazetecilerin ve turistlerin gülümsemeleri arasýnda elindeki Arapça yazýlý bir defterden Kürt þivesine çalan bir Türkçe ile yarý Türkçe yarý Arapça bir þeyler okuyan kiþi, adýný tüm ýsrarlara raðmen vermedi.

MÜFTÜ’DEN KIYAMET VAAZI

Cuma gününe denk gelen bu ‘özel gün’de Þirince’deki camide de özel kýyamet vaazý verildi. Selçuk Müftüsü Ýsmail Saltu Kur’an daki kýyamet alametlerini anlatarak, kýyametin birgün kopacaðýný ama o günün bu gün olmadýðýný söyledi. Müftü’nün þarkýcý Candan Erçetin’in “Dünyada ölümden baþkasý yalan” þarkýsýnýn sözlerini de söylemesi dikkat çekiciydi. Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Þirince’deki bu güne özel 10 bin Kur’an’ýn yaný sýra Peygamberle ve Ýslamiyetle ilgili Türkçe, Ýngilizce ve Bulgarca ücretsiz kitap daðýtýmý yapýyordu.

MAYALAR DA ÖZELLEÞTÝRMEYE KARÞIYDI

Tes-Ýþ Sendikasý Yataðan Þubesi’ne baðlý iþçiler ise özelleþtirme karþýtý önlükleri ve bildirileri ile Þirince’de idiler. Köye gelmesi beklenen binlerce kiþiye özelleþtirmelerin birer talan olduðunu anlatan, kömürdeki ve enerjideki özelleþtirmelere dikkat çeken bildirileri daðýtan iþçilerin basýn açýklamasý yapmasýna ise jandarma engel oldu. Yataðan Þube Baþkaný Süleyman Girgin “Mayalar da özelleþtirmeye karþýydý” diye baþladýðý konuþmasýnda, özelleþtirmelerin emperyalizmin sömürü araçlarýdýr. Biz de karþý çýkalým” dedi. Girgin “Kömürde santral de hepimizin sahip çýkalým” baþlýklý bildiriyi okumaya baþladýðýnda atýlan “AKP KÝT’ler de elini çek” sloganý sonrasý jandarmanýn müdahalesi geldi. Bildiriyi okutmayan jandarma iþçileri basýn merkezi haline getirilen lokantanýn bahçesinden çýkardý. Ýþçiler köyün sokaklarýnda dolaþarak bildirilerini Þirinceye gelenlere daðýttýlar. Ýþçilerin taþýdýðý “Yaþasýn Dünya. Özelleþtirmelere ve kýyamete karþý yaþamý savunalým” dövizleri ilgi çekti.

ASIL KIYAMET DOÐAYI KORUMAZSAK KOPACAK

Köyde baþta cep telefonu þirketleri ve bankalar olmak üzere birçok þirket reklam yapmak için birbiriyle yarýþýrken, esnaf bekledikleri kadar bir yýðýlma olmasa da ellerinden geldiðince günü fazla karla deðerlendirmeye çalýþtý. Köyün, hediyelik eþya ve lokantalarla çevrili þirin sokaklarýnda müzik dinletileri, dans gösterileri yapýldý. “Asýl kýyamet doðayý korumazsak kopacak” diye biliri daðýtan Bursa’dan gelen En Kulüp adlý çevre örgütü daðýttýðý bildiride “para kazanma hýrsýyla doðayý düþüncesizce kirletenler; tüm yapýlan doða katliamlarýný görmezden gelenler yüzünden kendi yaratacaðýmýz kýyamet Allahýn kýyametinden önce gelecektir” diyordu.

AH MAYALAR MAYALAR…

Kýyametin kopacaðý saat olarak ileri sürülen 13. 11’e yaklaþýlýrken geri sayým yapýldý. Geri sayým yapýlan lokantanýn yanýnda gitarýyla müzik yapan bir sokak müzisyeni, sayým bittikten sonra “Kýyamet kopmadý hani. Ah Mayalar Mayalar. Bizleri böyle oyalar” þarkýsýný söylüyordu. Pilangocularýn Þirince de hatýrý sayýlýr bir satýþ yapmalarý, 10 gün sonra çekiliþe bilet alanlarýn kýyamet günü efsanesini hiç de takmadýklarýný gösteriyordu. Kýyamet lokmalarý satan bir esnafýn “Bu lokmalar direk cennete gönderiyor” sözleriyle lokmasýný satmasý ve Þirince sokaklarýnda dolaþan hemen herkesin yüzündeki muzip gülümseme, tiyatroda ya da sinemada bir komediyi izleyenlerin yüz ifadeleriyle aynýydý.


Özer AKDEMÝR

24.12.2012



 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.