Öcalan'ın mektubuna yorumlar

21 Mart 2015 15:39  

 

Öcalan'ın mektubuna yorumlar

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Newroz mesajını Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, DİSA ve TİHV'den Necdet İpekyüz ve HDP milletvekili aday adayı Şeyhmus Diken yorumladı.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Newroz mesajını Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) kurucularından, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Toplumsal Travma ile Başetme programı koordinatörü Dr. Necdet İpekyüz ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) aday adayı yazar ve gazeteci Şeyhmus Diken bianet’e yorumladı.

Öcalan mesajında 40 yıllık silahlı mücadelenin artık sürdürülemez olduğunu söylerken, 28 Şubat günü Dolmabahçe Sarayında açıklanan on maddelik deklarasyona vurgu yapmış; halkların demokratik çözüm ve barışı talep ettiğini belirtmişti.

Diken: Eşme ruhu ile net mesaj verdi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) aday adayı yazar ve gazeteci Şeyhmus Diken: “Eşme, Süleyman Şah türbesinin YPG’nın yardımıyla YPG’nin kontrolü altındaki güvenlik bölgesinde konulduğu yer. 

Öcalan Eşme ruhu derken, görüldüğü gibi iki taraf arasında IŞİD’e karşı istenirse askeri güç birliktelikleri de yapılabilir demek istedi.

Öcalan açık ve net bir mesaj verdi, hukuki yasal prosedürlerden önce alanda pratik olarak iki tarafın IŞİD’e karşı askeri ittifakının mümkün olduğunu söyledi. Türkiye’de bu türbenin Eşme’ye YPG yardımıyla taşınması iktidarın pek hoşuna gitmedi ve bunu dillendirmedi. Ama asıl altının çizilmesi gereken nokta bu. 

Genel olarak Öcalan mektupta iyimser bir tablo çiziyor. 90 yıllık savaş ve şiddetin bitirilmeye doğu gittiğini bundan sonra barış sürecine evrilecğeini altını çiziyor. Süreci taçlandıracak bir kongre çağrısı çok anlamlı.

 

Elçi: Gençleri silaha değil, demokratik mücadeleye çağıran bir mektup

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi: “Öcalan’dan beklediğim bir mesajdı. Dolmabahçe mutabakatı olarak bilinen 10 maddelik çerçeve metin ve oraya gönderdiği mesajın aşağı yukarı ana hatlarını ortaya koydu. 

"En kısa sürede kongreyi toplanmaya çağıran, silahlı mücadelenin geleceğini değerlendirerek devreden çıkarma kararının alınması biçiminde bir çağrıydı. 

"Bu Öcalan'ın Türkiye'de tamamen silahları devreden çıkarmayı adım adım hayata getirme çağrısı. 40 yıllık mücadele boşa gitmedi, yenilmedik ama sürdürülemez diyerek farklı çözümler olduğunu söylüyor.

"Yeni bir dönem perspektifi var, gençleri artık silaha değil, sosyal, ekonomik, kültürel faaliyete yani demokatik mücadeleye çağıran bir mektup. Silahsız çözüme doğru yol alıyoruz. Pozitif bir süreç, barış için daha büyük bir adım olarak görüyorum.

"Tabii ki Dolmabahçe mutabakatının altını çizdi, elbette içinin doldurulmasu mesajını verdi ama şart gibi öne sürmedi. PKK de 10 maddelik metin ekseninde talepte bulunacak. Buna bağlı olarak silahlar devreden çıkacak diye düşünüyorum en kısa sürede.  

"Eşme ruhu ile kasttettiği Kobane'de yer alan Eşme köyünde çok büyük bir direniş var. Kürt halkının IŞİD barbarlığının saldırlarına karşı direniş sergileyeceğini söylüyor."

İpekyüz: Süleyman Şah göndermesiyle PKK'nin Türkiye'ye destek olabileceğinin fotoğrafını verdi

Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) kurucularından, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Toplumsal Travma ile Başetme programı koordinatörü Dr. Necdet İpekyüz: "Öcalan bu mesajla bir sözlü müzakere sürecinin başladığını belirtmiş oldu ve İzleme Komisyonu, Hakikat Komisyonu süreçleriyle birlikte, bu süreçte parlamentonun da görev alması gerektiğini mesajını Verdi.

"Öcalan sadece Kürtlere veya PKK’ye değil, tüm Türkiye halkına, Türkiye’nin batısına da bir mesaj gönderdi ve bu meselenin tüm Türkiye halkları açısından önemine değindi.

"Süleyman Şah olayında Kobane yönetiminin verdiği desteğin tescillenmiş olduğunu tekrar etti ve aslında PKK’nin Türkiye sınırındaki silahlı birliklerinin Türkiye’ye de destek olabileceğinin fotoğrafını vermiş oldu.

"Öcalan, şimdiye kadar konuşulmuş olan ama pek dillendirilmeyen Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu’ndan da bahsetti. Anlaşılan, 7 Haziran sonrasında hem anayasa süreci hem de hakikat komisyonu konusunda bir beklenti olacak."

Bianet 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0