Tarihin Kara Sayfasý: HALEPÇE

16 Mart 2016 21:19 / 1421 kez okundu!

 

 

Tarih: 16 Mart 1988... Irak savaþ uçaklarý Halepçe'yi bombaladý. Ortalýða keskin bir elma kokusu yayýldý. Çocuklar kokuya doðru koþtu. Son sözleri ‘Daye behna seva te’ yani 'Anne elma kokusu geliyor' oldu. Sonra da birer birer öldüler. Feryad ederek öldü, kuþlar, koyunlar, böcekler...

Tarihin kara sayfalarýndan bir sayfadýr Halepçe katliamý… Halepçe, katliam yapýlmadan önce yaklaþýk yetmiþ bin nüfusa sahip bir þehirdi. Ýran sýnýrýna 40 km uzaklýkta bulunan Halepçe, Güneydoðu Kürdistan’da bulunuyor. Halepçe de yaþanan vahþeti hiçbir kelime tam olarak anlatamaz. Adýna vahþet, adýna soykýrým demek, adýna katliam demek Halepçe`yi anlamak için yeterli deðil.

28’ci Yýl dönümüne girdiðimiz Halepçe Katliamý dünyanýn en büyük insanlýk trajedilerinden biridir. Aradan yýllar geçmesine raðmen bugün hala kimyasal gazlarýn etkisi devam ediyor. Bombardýman sonrasý ortaya çýkan vahþet görüntüleri çoðumuzun hala hafýzalarýnda tazeliðini korumaktadýr. Sokak ortalarýnda, evlerinde, iþ yerlerinde birbirine sarýlarak ölen yüzlerce ailenin görüntüleri insanlýk dýþý vahþeti tasvir ediyor. Torununu kucaðýnda korumaya çalýþan yaþlý dedenin görüntüsü ile Þivan Perwer’in “Halepçe” aðýdý yaþananlarý sembolize etmeye çalýþýyor.

16 Mart 1988 tarihinde diktatör Saddam Hüseyin yönetimi tarafýndan gerçekleþtirilen ve iki gün süren zehirli gaz bombardýmaný sonrasý çoðunluðunu çocuk ve kadýnlarýn oluþturduðu en az beþ bin kiþi kaçma fýrsatý dahi bulmadan zehirlenerek ya da yanarak öldü. 17 Mart’a kadar aralýklarla süren saldýrýlarda ölenlerin sayýsý hâlâ bile net deðil. Bir çok kesiminin kabul ettiði ortak sonuç, çoðu kadýn ve çocuk en az 5 bin kiþinin öldüðü, 14 bin 765 kiþinin yaralandýðý. Ancak savaþtan sonra kasabaya giden yabancý gözlemciler, sayýnýn çok daha fazla olduðu görüþünde.

 Irak ordusu önce bölgeyi konvansiyonel silahlarla bombalayarak camlarýn kýrýlmasýný saðladý. Bununla ikinci harekatýn önünü açtý. Sonra da kimyasal bombalar devreye girdi. Camlar kýrýldýðý için içeri kaçanlar da zehirli gazlardan kurtulmadý. Doðanýn da büyük ölçüde zarar gördüðü bu saldýrýda çevre kirliliði yanýnda su kaynaklarý zehirlenmiþ, kimyasal gazlarýn etkisiyle on binlerce evcil hayvan yaný sýra bütün canlýlar telef olmuþtu.

Kullanýlan kimyasal gazlar günümüze kadar takriben 50 bin kiþinin ölümüne on binlerce insanýn da sakat kalmasýna sebep olmuþtur. Araþtýrmalara göre Halepçe'de özürlü doðum oraný Hiroþima ve Nagasaki'nin 4 katýdýr. Bu nedenle Halepçe “Orta Doðu’nun Hiroþimasý” olarak tanýmlanýr.

Dünyanýn gözü önünde gerçekleþtirilen bu katliamýn sorumlusu kuþkusuz tek baþýna Diktatör Saddam Hüseyin ve Ordusu deðildir. Gerek Ýran-Irak savaþý sýrasýnda gerekse de savaþtan hemen sonra Irak ordusunun Kürt halkýna karþý baþlattýðý saldýrýlarda kullanýlan silahlarý Batýlý ülkelerden saðlandý.

Bilindiði gibi batýlý ülkeler, kimyasal silah ürettiði gerekçesiyle Irak’ý iþgal etmiþ ve eski iþbirlikçileri katil Saddam Hüseyin’i yakalayarak Irak Yüksek mahkemesine teslim ettiler.

Katil Saddam Halepçe katliamý'nda Kürtlere karþý iþlediði katliam suçundan yargýlanmýþ ve Duceyil Davasý'nda, insanlýða karþý iþlenen suçlardan mahkum edilmiþ, asýlarak idamýna karar verilmiþtir. Ayrýca Mahkeme, Halepçe Katliamýnýn baþ rolünde yer alan Saddam Hüseyin'in kuzeni, Kimyasal Ali'yi, Halepçe'deki kimyasal gaz saldýrýsýnýn sorumlusu olarak insanlýða karþý suç iþlemekten idama mahkum etmiþ, 24 Ocak 2010'da idam infaz edilmiþtir. Öncesinde Birleþmiþ Milletler ve birçok ülke Halepçe katliamýný soykýrým olarak nitelemiþtir. Daha sonara 1 Mart 2010 yýlýnda da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe katliamýný ‘soykýrým’ olarak resmen tanýdý.

Masum Kürt halkýnýn katledildiði Halepçe Katliamýnýn 28 yýl dönümünde katliama uðrayan masumlarý bir kez daha saygýyla anýyorum.  Geçmiþte ve günümüzde Kobane'de, Bosna’da, Suriye’de, Hocalý’da ve Halepçe’de insanlýða büyük acýlar yaþatan insanlýk düþmaný katliamcýlarý lanetliyorum. Ýnsanlýk tarihinin bundan sonra böylesi acýlara tanýklýk etmemesini diliyorum.

 

Murat AKKUÞ

15.03.2016/Iðdýr

 

Son Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2016 21:58

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.