‘Ýki Devlet Bir Millet' Sözde Deðil, Özde Olmalý...

10 Kasým 2022 13:57 / 743 kez okundu!

 

 

Aylardýr Türkiye’nin Türk Dünyasýna açýlan tek kapýsý olan, Türkiye ile Azerbaycan’a baðlý Nahçývan Özerk Cumhuriyeti arasýndaki Dilucu Sýnýr Kapýsý kapatýlmýþ vaziyette. Bu kapýnýn kapalý olmasýnýn hem Nahçývan tarafýna hem de Türkiye tarafýna ekonomik ve sosyal zararý çok büyük boyutlardadýr.

 

****

 

‘Ýki Devlet Bir Millet’ Sözde Deðil, Özde Olmalý...

 

Aylardýr Türkiye’nin Türk Dünyasýna açýlan tek kapýsý olan, Türkiye ile Azerbaycan’a baðlý Nahçývan Özerk  Cumhuriyeti arasýndaki Dilucu Sýnýr Kapýsý kapatýlmýþ vaziyette.

Bu kapýnýn kapalý olmasýnýn hem Nahçývan tarafýna hem de Türkiye tarafýna ekonomik ve sosyal zararý çok büyük boyutlardadýr.

Günümüzde dünyanýn hiç bir yerinde pandemi gerekçe gösterilerek, sýnýr kapýlarý kapatýlmazken her nedense Dilucu Sýnýr kapýsý aylardýr pandemi gerekçesiyle Azerbaycan’ýn tek taraflý kararýyla kapalý durumda..!

“Bir Millet Ýki Devlet” deniliyor ama Nahçývan’a giden Türk araçlarýna özellikle de týrlara 100 Litre motorini 110 Manat’a verirken kendi vatandaþlarýna ise 80 Manat’a veriliyor.

Yakýþtý mý bu þimdi ‘Bir Millet Ýki Devlet’ yaklaþýmýna. Bu sözü söyleyen güzel insan ‘özüne göre’ dememiþ ki, Kardeþliðin gereði yapýlsýn diye söylemiþ...

Birincisi Dilucu Kapýsý Türkiye’nin Türk dünyasýna açýlan tek kapýsýdýr. Dünyada en son kapanan kapý olmalýydý.

Ýkincisi Dilucu Kapýsý Mustafa Kemal Atatürk’ün toprak mübadelesi yaparak Türk Dünyasý ile bað oluþturduðu bir yerdir. Bu fiili durum onun aziz hatýrasýna yapýlan bir saygýsýzlýk deðil midir?

Bu kapýnýn adý Dilucu kapýsýdýr, daha sonra kapýya ‘Hasret kapýsý, ‘Hasret Köprüsü’ denildi. Bence bu kapýya ‘sýnýr kapýsý’da denilmemelidir. Kardeþin kardeþe açtýðý kardeþ kapýsýdýr. ‘sýnýr’ lafýný gerekli bile bulmuyorum.

Doðru bulmadýðýmýz kararlarýn kapattýðý kardeþ kapýsý ‘eziyet kapýsý’ olarak anýlmasýna müsade edilmemelidir.

Büyük lider Haydar Aliyev hayatta olsaydý bu kapý kapanýr mýydý acaba, diye düþünüyor insan...

Bu kapýyý kapatanlar Nahcivan’ý cezalandýrdýklarýnýn farkýndalar mý acaba? Nahçývan’ýn dünyayla kara baðlantýsýný kestiklerini biliyorlar mý?

Günümüzde dünyada ikinci bir ülke var mý acaba Koronavirüs tedbirleri kapsamýnda sýnýrlarýný insanlarýnýn gidiþ-geliþine kapatan?

Bu kapýyý kapatmakla komþu ülkeler tarafýndan nasýl bir alay konusu olduklarýný biliyorlar mý acaba?

”Bir Millet Ýki Devlet” dediðiniz kardeþ ülke Türkiye’ye tek taraflý sýnýrlarýnýzý kapattýnýz.

Peki Türkiye’nin yýllardýr Azerbaycan için sýnýrlarýný kime kapattýðýný bilmem hatýrlatmama gerek var mý? Hiç kimse bilmiyor kapý neden kapalý. Doðru düzgün anlaþýlýr bir açýklama yapýlmadan kapatýldý. Adýna ‘Koronavirüs tedbirleri’ verdiniz. Buna ne Iðdýrlý ne de Nahçývanlý kimse inanmýyor bilesiniz...

Sahici bir açýklama yapsanýz da neye göre? Kime göre kapatýldý bu kapý? Biz de bilsek, ona göre kamuoyunu aydýnlatsak.

Düþünün; bir Iðdýrlý buradan Nahçývan’a gitsin, oradan Bakü’ye gidemesin?

Bunu anlamak mümkün deðil, yani anlayacaðýnýz bir Iðdýrlý Bakü’ye gitmek istiyorsa eðer önce Ýstanbul’a, oradan uçakla ancak Bakü’ye gidebiliyor.

Sevgili siyasilerimiz ne yapýyorlar? Niye kimse bir giriþimde bulunmuyor? Ýktidar ve ortaðýnýn temsilcileri neden sus pus?

Nahçývan halkýna, Iðdýr esnafýna sorun bakalým, kapýnýn kapanmasýndan memnun kalan bir tek kiþi var mý?

Köprünün her iki yakasýndaki milletimiz kapýnýn kapalý kalmasýný istemiyor.

Hemen açýlsýn istiyor. Peki bu kardeþ kapýsý neden kapalý?

 

Murat AKKUÞ

13.10.2022

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.