Nargile Tehlikesi ve Denetimsizlik

12 Haziran 2018 23:30 / 1836 kez okundu!

 

 

Ülke genelinde ve Iðdýr'da Vali yolundan Ýdirmava kahvelerine kadar birçok yerde sigara ve nargile yasaðýný dinleyen yok. 

 

*****

 

Nargile Tehlikesi ve Denetimsizlik

 

Ülke genelinde ve Iðdýr'da Vali yolundan Ýdirmava kahvelerine kadar birçok yerde sigara ve nargile yasaðýný dinleyen yok. 

Kapalý alanda nargile içmekte yasaktýr

Ancak yasaða raðmen nargile satýþý ve içiminin devam ettiðini görüyoruz. Nargilenin dýþarýda içilmesi için de "Nargilelik tütün mamulü sunumu uygunluk belgesi" olmasý lazým. Nargilelik tütün mamulü sunumu yapan kiþilerle, nargile tütünü satmak isteyenlerin, toptan satýþ belgesi olmasý þartý var. Nargile satýþ belgesine sahip tüm iþyerleri, sigara yasaðý kapsamýna dahildir.  

Yasaða uyan esnaf zarar ediyor

Yasaða uyan birkaç iþletme sahibi hemþerilerimiz ise zarar ediyorlar. Müþteri yasaða uyan dürüst yurttaþa “falanca mekânda içiliyor. Sen niye býrakmýyorsun?” içilen yere gidiyor. Ve böylece yasaða uyan esnaf zarar ediyor. Iðdýr’da bulunan birçok mekân kapalý alanda yasak yokmuþ gibi sigara ve nargile içirmektedirler.

Nargilenin zararlarý korkutucu boyutta!

Iðdýr'da neredeyse tüm cafelerde,bulunan nargile özellikle gençleri ölüme sürüklüyor. Ýlgili makamlarýn duruma el atmasý lazým. Birçok yerde 18 yaþýndan küçüklerin bile nargile tüttürdüklerini görmek mümkün.

Uzmanlar nargilenin sigaradan kat be kat daha zararlý olduðuna dikkat çekiyorlar. Nargile, kullanýcýnýn bir hortum aracýlýðýyla sudan geçerek süzülen dumaný içine çekmesini saðlayan bir düzenekle çalýþýr. Bu sudan geçirilme iþleminin zehirli maddelerin suda kaldýðý ve nargilenin zararsýz ya da daha az zararlý olduðu iddia edilmektedir. Ancak týpký daha önce filtreli sigaralarda yapýldýðý gibi bir kandýrmacadýr. Oysaki suda çözünen sadece 5-10 madde olup suda kalmadan içimize çektiðimiz daha binlerce madde var.

Yüz Sigaraya Denk Geliyor

Bir kiþi ortalama 20 ila 80 dakika arasýnda nargileyi tüketmekte yani kýsa sürede çok yoðun miktarda karbonmonoksit, aðýr metal ve katrana maruz kalmaktadýr" diyen Doktorlar: "Bir nargile tüketimi yaklaþýk olarak 100 adet yani 5 paket sigara içimine denk gelmektedir. Bunu düþündüðümüzde haftada bir kere nargile içmek her gün 1 paket sigara içmek ile eþ deðerdir. Nargile sanýldýðý gibi masum deðildir. Nargile dumanýndaki zehirli maddeler korkutucu boyuttadýr.

Nargiledeki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurþun miktarý, sigara dumanýndaki miktarlara göre çok daha yüksektir. Örneðin sigara dumanýnda 34-85 ng kurþun bulunurken, nargilede bu oran 6 bin 870’dir. Sigara dumanýnda 40-120 arsenik varken nargile dumanýnda bu miktar 165 ng’dir. Bu maddelerin tümü topraktan tütün bitkisine geçen aðýr metallerdir. Hepsi son derece zehirlidir. Bir oranlama yapýlýrsa “Nargile sigaradan 50 kat daha zararlýdýr”. Sonuç olarak nargilenin zararsýz ya da daha az zararlý olduðu iddialarý gerçeklerden uzaktýr. Bu gün için gençlerimize sigara alýþkanlýðý kazandýrmak amacýyla kullanýlmaktadýr" þeklinde uyarýda bulunuyorlar.

Nargile dumanýnýn baþta KOAH (kronik obstruktif akciðer hastalýðý) olmak üzere akciðer hastalýklarý, kalp hastalýklarý ve akciðer kanserine yakalanma riski ciddi ölçüdedir.

Aðýz Parçasý Deðiþse Bile Hastalýk Bulaþtýrýr

Ayrýca aðýz parçasý deðiþtirilmiþ olsa bile ayný þiþenin paylaþýlmasý nedeniyle tüberküloz (akciðer veremi), hepatit (sarýlýk) gibi bulaþýcý hastalýklara yol açabilir. Ayrýca sigarada olduðu gibi tütün kullanýlmasý sebebi ile bireyler üzerinde baðýmlýlýk yapma potansiyeli vardýr. Týpký sigara gibi gebelerin nargile kullanmasý da bebeklerin düþük kilo ile doðumuna yol açmaktadýr. Özellikle gençler arasýnda nargile kullanýmýnýn yaygýn olmasý ve zararsýz, hatta eðlenceli bir aktivite olarak algýlanmasý nedeniyle gelecek nesillerde sigaradan daha büyük bir tehdit oluþturmaktadýr.

 

Murat AKKUÞ

12.06.2018, Iðdýr

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.