Kürtlerin Özgürlük Efsanesi: NEWROZ

26 Mart 2020 16:08 / 2278 kez okundu!

 

 

Birçok halk baharýn geliþini kutlar. Ancak Kürtler için Newroz’un apayrý bir anlamý var. Newroz, Kürt ulusunun Demirci Kawa önderliðinde Asurlu kral Dehak’ýn zulmüne isyan ateþini tutuþturduðu ve zaferle taçlandýrdýðý gündür.

 

****

 

Kürtlerin Özgürlük Efsanesi: NEWROZ

 

Birçok halk baharýn geliþini kutlar. Ancak Kürtler için Newroz’un apayrý bir anlamý var. Newroz, Kürt ulusunun Demirci Kawa önderliðinde Asurlu kral Dehak’ýn zulmüne isyan ateþini tutuþturduðu ve zaferle taçlandýrdýðý gündür.

Newroz, madem “Türk bayramýdýr” neden resmi tatil ve bayram ilan edilmiyor?

Newroz, Kürt ulusunun zalim Dehak'a karþý elde ettiði zaferin bayramý ve mücadele günü olarak birçok ulusa yayýlmýþtýr. Geçmiþ yýllarda ülkemizde Newroz bayramý kutlamak yasaktý. Newroz bayramý ülkemizde resmi tatil deðil..! Madem birilerinin dediði gibi "Türk bayramýdýr" neden resmi tatil deðil? Newroz Resmi Tatil ve Bayram ilan edilmelidir.

Avrupa’dan, Asya’ya dünyada birçok halk baharýn geliþini kutlamaktadýr. Newroz'un baþka halklarca da benimsenip kutlanmasý ayrý bir güzellik taþýmaktadýr...

20 Mart akþamý zalim Dehak'ýn sarayýna baskýn düzenleyen Demirci Kawa komutasýndaki halk zaferle çýkar. Zalimin zulmü biter. Ve özlenen özgürlük baharý gelmiþ olur.

Newroz'u anlamlý kýlan budur iþte. Newroz’a dini inançlar ve deðiþik yerel motifler katarak yaygýnlaþtýran halklar renk katmýþlardýr.

Kürt tarihinde Newroz Bayramýnýn çýkýþý ve tarihi þöyle anlatýlmaktadýr. Kürt mitolojisindeki Kawa efsanesine göre, günümüzden 2511 yýl öncesinde Kürt Kral Cemþid’i yýkarak yerine geçen Dehak adýnda çok zalim olan Asurlu kralýn yönetiminde yaþayan Kürtlerin içinden çýkan Kawa adýnda bir demircinin isyaný ve Dehak’ý öldürmesi anlatýlmaktadýr.

Newroz, Kürt tarihçileri, Kürtlerin en eski dini olan Zerdüþt'ün Kitabý Zend-Avesta’da, Firdevs'in Þerefnamesinde Ömer Hayyam'ýn Newroznamesinde, Þerefxan'ýn Þerefnamesinde ve günümüzde çeþitli yazýlý eserlerde deðiþik þekillerde iþlenmiþ, günümüze taþýnmýþtýr.

Newroz’un Kürtler için anlamý?

Kürt mitolojisinde yer alan þekli ile Newroz, Bir zamanlar Mezopotamya’da hüküm süren Dehaq adýnda Asurlu zalim bir kral hüküm sürmüþ. Kýsa zamanda etrafa saldýðý dehþetle adýndan söz ettirir. Dehaq, çok amansýz bir hastalýða yakalanýr, Her iki omuzun da iyileþmeyen yaralar çýkar. Omzundaki yaralar kapandýkça tekrar açýlmaya baþlar. Korkunç acýlar yaþamaya devam eden Dehaq, Ülkedeki bütün hekimleri çaðýrýr ama hiçbiri derdine çare bulamaz, En sonunda hekimler çareyi söyler ve tek çaredir ki Kürdün gününü, geleceðini belirleyecektir. Bu acýlarýn dinmesi için, yaralarýn her gün iki gencin beyinleriyle tedavi edilmeleri gerekir.

Dehaq’ emri ile her gün iki Kürt genci Saraya getirilir, baþlarý kesilir ve beyinleri yaralara koyulur, zamanla gençlerin ölümü halk arasýnda büyük tepkilere neden olur, halk korku ve dehþet içindedir. Sonralarý Dehaq'in Sarayýna Armail ve Karmail adlý iki kardeþ kralýn sarayýna aþçý olarak girmeyi baþarýrlar, Bu duruma tahammül edemezler. Ve her gün getirilen iki genci saklarlar ve onlarýn yerine iki koyun beynini Dehaq'a sunarlar. Kendi yerlerine koyun kesilip kurtarýlan Kürt gençleri ise daðlara kaçarlar, bu durum yýllarca sürer.

Newroz ateþi ile sarý, kýrmýzý ve yeþil renkler nereden geliyor?

Bir gün daha önce oðlunu ve kardeþlerini Dehaq'ýn öldürdüðü Demirci Kawa, bu duruma isyan eder. Halkýnýn böyle katledilmesini kabullenmez. Yiðit, cesur ve iyi yürekli biri olan Kawa, halkýný ve bunca senedir daðlara sýðýnan gençleri örgütler, büyük bir ayaklanmanýn baþýna geçer. Ülkede azýnlýkta olan Farslarda Kürtlerle birlikte direniþe destek vererek Dehak'ýn komutasýna girerler. Ve Beklenen gün gelir. Dehaq'in Sarayýna gizlice giren Kawa, onu balyozuyla öldürür. Onu öldürdüðünü sarayýn dýþýnda bekleyen taraftarlarýna haber vermek için önceden anlaþtýklarý gibi sarayýn yüksek bir yerinde büyük bir ateþ yakar ve bu ateþi gören Kawa’nýn taraftarlarý sarayý basarlar. Böylece sabaha karþý Dehak'ýn krallýðýný yýkarak sarayý ele geçirirler. Yüksek bir yere çýkan Kawa halkýn zulümden kurtuluþunu kutlamak için giymiþ olduðu sarý, kýrmýzý ve yeþil renkteki demirci önlüðünü sallayarak sevincini gösterir.

Ýþte o gün takvimler M.Ö. 21 Mart 612'yi göstermektedir. Artýk Halk için yeni bir dönem baþlamýþtýr. Ve her yýl Kürtler ve Farslar 21 Mart'ta büyük ateþler yakarak, özgürlüklerine kavuþtuklarý bu günü kutlamaktadýrlar.

O gün omuzlara alýnan Demirci Kawa'nýn sevinçten salladýðý kýrmýzý ve yeþil renkteki demirci önlüðü, özgürlüðe kavuþan halklar için bir sembol olur. Sarý, kýrmýzý ve yeþil renkler o günden bugüne Kürtlerin ulusal renkleri arasýnda yer almýþtýr. Bu renkler giyim kuþamlarý ile dokuduklarý Heybe, halý ve kilimlere kadar yansýmýþtýr. 

Demirci Kawa Mezopotamya'nýn Spartaküs’üdür

Bir efsaneye göre de, M.Ö. 612 yýlýnda Asur Ýmparatorluðu Mezopotamya halklarýna, Kürtlerin atalarý olan Medlere, Ýran'lýlarýn atalarý Perslere ve þimdi soylarý tükenen Hurilere, Babillere, Elamlýlara çok zulüm yapýyordu. Kürt Med Generali Keyasker (Kawa), týpký Selahaddin Eyyubi gibi tüm halklarýn desteðini alarak, Asur zulmüne ve zalim Dehak'a karþý ayaklanýr.

21 Mart 612 yýlýnda Asurlularýn baþkenti Ninova'yý kuþatýr. (Ninova Irak Kürdistan bölgesel yönetiminin Baþkenti Erbil’in yanýnda yer alan tarihi bir kenttir) Ve Zalim Kral Dehak'ý devirir. Keyasker'e eski Med ve Pers dilinde "lider, önder, komutan" anlamýna gelen ''Kawa'' denilir. O günden sonra, bütün Mezopotamya halklarý özgür olur.

Barýþ ve Kardeþlik içinde bu güzel bayramý benimseyip kutlayan tüm halklarýn Newroz Bayramý kutlu olsun!

Newroz Piroz Be…

 

Murat Akkuþ

20.03.2020, Iðdýr

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.