YAZIKLAR OLSUN!..

28 Nisan 2011 12:40 / 2483 kez okundu!

 


Yazı yazmak gelmiyor içimden. Söz söylemek gelmiyor…
Çünkü çok ayıp çok utanılası şeyler oluyor memlekette. Ve sözün gücü yok gibi.

Kars’taki “İnsanlık Anıtı” lime lime doğranarak ve “Allah-ü ekber” sesleriyle yıkılıyor. Bir yaratıcı – heykeltıraş- açısından bu durum, çocuğunun gözünün oyulması, kolunun kesilmesi, işkenceyle öldürülmesidir, vahşettir. Bir toplum açısından ve o toplumun egemenleri bakımından-özellikle Türk burjuvazisini kastediyorum- yüzkarasıdır. “Gıkları çıkmıyor.” 26 Nisan 2011 günü ülkemiz için kara bir gündür. Tıpkı Allionai’yi suya gömdükleri gün gibi…

Hadi “halk geçimini düşünme derdine düşmüş” ses çıkarmıyor diyelim, ya “kültür hamisi” zenginler, ya sanatçılar ve bilcümle kültür ve sanat insanları, ya üniversiteler ve bilim insanları neredeler? Yazıklar olsun hepimize.

Bana söyler misiniz, yapılan yıkımın Taliban’ın Afganistan’da Buda heykellerini topa tutup yıkmasından ne farkı var? Zihniyet bakımından ne farkı var?

Bence en tehlikeli yanlardan biri de şurası: Bir adam. Tek otorite. Karar ve emir veriyor: “Bu ucubedir, yıkın.” Bir Allahın kulu partilisi, bakanı, bürokratı, mebusu aykırı fikir söyleyemiyor! Hepsi mi kapıkulu bunların? Hepsi mi cetvelle çekmiş gibi aynı düşünüyorlar? O kültür bakanı istifa ederek hem kendinin, hem ülkenin ve hem tarihin onuru olamaz mı? Olamıyor ve yığınla tevil yapıyor üstelik.

Ve bir hakim yürütmeyi durdurma veriyor, ama ardından “görevinden istifa” ediyor ve başkaları yıkım kararını onaylıyor. Bu karar gerçekte Tayip Erdoğan’ın değil mi? Hukuk yıkımın yolunu yapıyor öyle mi? Öyleyse…

İnsanlar açken oralarda, ekmeğe ve ete muhtaçken birçok yerde, 150.000 TL ye “İnsanlık Anıtı” yıktırılıyor! Herhalde yüklenici firma yaptığı işin karşılığı olarak fatura keserken Kars Belediyesine, “İnsanlık Anıtı Yıkım bedeli” diye yazacaktır.

Yazı yazmak gelmiyor içimden. Kafasını kopardılar önce insanlık heykelinin, hem de “Allah-ü ekber” sesleriyle. Ben çok utanıyorum. İnsanlık ailesi önünde ve büyük insanlık huzurunda başım önüme eğildi. Siz utanmıyor musunuz?

***

Bu zihniyet çok tehlikelidir.

Alın şu parçaları ve pazılı tamamlayın: Nükleeri tüpgazla aynı riskte görmek. Tarihi ve kültürel mirası “eski eser manyaklığı” saymak (allionai ve Hasankeyf i suya gömmek vd). Ülkenin bütün derelerinin suyunu satmak için binlerce HES ruhsatı vermek. Ülkenin 44.000 yerinde maden ruhsatı vererek, insanımızı ağır metal ve başka zehirlerle baş başa bırakmak. “Artık ülkemde Kürt sorunu kalmamıştır, Kürt yurttaşların sorunu vardır” demek. Yüzde 10 seçim barajını indirmemek. Bağımsız milletvekili adaylığının harcını 17 kat arttırmak ve ilh.

Ve bütün bunları yaparken bol bol din imandan bahsetmek.

Alın sizin olsun....

Ben utanıyorum ve insanlığın yüzüne bakamıyorum.


Muammer Sakaryalı

27.04.2011

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
30 Nisan 2011 10:19

S.AŞKIN

İnsanı insan yapan en önemli özellik "düşünme" özelliği dir. TDK sözlüğünde insanın tanımında derki:.........düşünme ve konuşma yeteneği olan.....canlıdır. Eeee hani bizim düşünen, sorgulayan insanlarımız nerede. Bence TDK yeni bir tanım yapmalı. "Türkiye'deki insanların yarısı düşünmeyebilir, onlar için bir kişi zaten düşünüyor" demeli. Evet hepsi "cetvelle çizmiş" gibi. Elinde cetvel çiziyor. Onun çizdiği çizgiye eğri deme veya yanlış deme, hatta o çizgi hakkında düşünme hakkı kimseye tanınmamış. Zaten buna cesaret bile edemiyorlar. Bence bu durumu tanımlarsak DEMOKRATİK DİKTATÖRLÜK'tür.
29 Nisan 2011 11:47

yıldız ilhan

sözün bittiği yerdir.
taş kalpleri, taş kafalı düşünme biçimleri, taş devrini anımsatan bilgi dağarcıkları.
belki de heykelin algılattıklarından öte, kendilerini anımsatan taştan korkuyorlar.
taşın bile bir ruhu var ya bunların yanında, dağdan taştan özür bir yandan!

29 Nisan 2011 00:29

Merih Yücel

Bu çağ ötesi , sanat, kültür ve doğa katliamlarına seslerini çıkaramayan bilir kişilere ben de "Yazıklar olsun" diyorum.
Sayılı bir kaç kişiyi de sizin nezdinizde kutluyorum, seslerini çıkardıkları için. İyilikler sizinle olsun.
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.