Moskova'da havaalanına intihar saldırısı

25 Ocak 2011 00:09  

 

Moskova'da havaalanına intihar saldırısı

Rusya'nın başkenti Moskova'nın en işlek havaalanında meydana gelen patlamada en az 35 kişi öldü, 100'den fazla kişi de yaralandı. Patlamaya intihar saldırısının neden olduğu açıklandı.

MOSKOVA - Rusya'nın başkenti Moskova'nın en işlek havaalanı olan Domodedova Havaalanı'nın dış hatlar terminalindeki gelen yolcu bagajlarının bulunduğu bölümde patlama meydana geldi.

Hem Devlet Başkanı Medvedev'den hem de diğer yetkililerden, patlamayla ilgili, bir intihar eylemcisinin yaptığı terör saldırısı açıklamaları geldi.

Patlamada 35 kişi hayatını kaybederken 100'den fazla kişi de yaralandı. Ölü sayısının artmasından endişe edilirken, yaralılardan 34'ünün durumunun da kritik olduğu belirtildi.

Moskova'daki Domodedova Havaalanı'nda, bir polis yetkilisinin ifadesiyle, şiddetinin 5-10 kg arasında TNT'ye eşdeğer olan patlamayı soruşturmakla görevli komisyona yakın adı açıklanmayan bir kaynak, saldırının bir intihar eylemcisi tarafından yapıldığını belirtti.

Kaynak, "Patlamanın meydana geldiği alan bunu destekliyor. Bu kadar yaralı olması patlayıcı maddenin içine metal parçaları yerleştirildiğini gösteriyor. Patlama, metal detektörlerin olmadığı yeşil hat çıkışındaki kontrol noktasının dışında meydana geldi" dedi.

Aynı kaynak, patlamanın meydana geldiği sırada havaalanına 15'i yurtdışından olmak üzere 30 uçağın inmeye hazırlandığını ve bu yüzden havaalanının da çok kalabalık olduğunu belirterek, polisin muhtemelen Moskova oturumuna sahip intihar eylemcisinin kimliğini patlama sonucu parçalanan kalıntılarından tespit etmeye çalıştığını kaydetti.

Görgü tanıkları konuştu: İKİ PATLAMA İDDİASI

"Havaalanının üzerinde kalın bir duman tabakası oluştu."

"Patlama yakınımda oldu. Ben yaralanmadım ama şok dalgasını hissettim. İnsanlar düşüyordu. Daha sonra çok fazla duman çıkmaya başladı. Yaralıların çoğu kendi çabasıyla dışarı çıktı. Ondan sonra nereden dışarı çıkılması gerektiğine dair anonslar yapılmaya başlandı"

"Bir patlama biz inmeden önce oldu. Bizden önce Duşanbe'den gelen bir uçak indi ve onlar uzun süre kontrol edildi. Biz merdivenlerden aşağı inip ilk kata indik. Havaalanı çalışanlarından birinden çıkış için yardım istedik ve bize havaalanında patlama olduğunu söyledi. Ancak görevlilerin hepsi bir şey yokmuş gibi davranıp sakin olmamızı söylediler." (Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi ve iç istihbarattan sorumlu Federal Güvenlik Servisi (FSB) 2 patlama konusunda bir bilgilerinin olmadığını belirtiler.)

"Uyarıların ardından pasaport kontrolüne doğru yürüdüm. Bu sırada meydana gelen bir şiddetli patlama yüzünden 3 duvar devrildi ve enkazı etrafa yayıldı. İkinci patlama ikinci katta meydana geldi. Daha sonra havaalanının dışına çıktık. İkinci katta sol taraftaki pencerelerin sadece çerçeveleri sağlam kalmıştı."

MEDVEDEV DAVOS'A GİTMİYOR
Rusya Devlet Başkanı Medvedev, ilk gelen bilgilerin patlamanın terör saldırısı olduğunu gösterdiğini belirterek eylemin sorumlularının yakalanacağını ve gerekli cezaya çarptırılacağını söyledi.

Davos ziyaretini iptal edenMedvedev, acil durumlardan sorumlu kurumların başkanlarını Moskova yakınlarındaki rezidansında topladı. Medvedev, havaalanlarında ve önemli ulaşım merkezlerindeki güvenliğin de artırılması talimatı verdi.


ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0