Medya dersinde dökülen dişler

10 Ekim 2011 12:31  

 

Medya dersinde dökülen dişler

Taraf, “Medya Okuryazarlığı” dersini öğrencilerle birlikte dinledi. Öğrencilere göre haberler sıkıcı, medya ise “ajan”. İçlerinden biri, “Kavga sahnelerini sınıfta uyguluyoruz” diyor

Aysun Yazıcı

Taraf, “Medya Okuryazarlığı” dersini öğrencilerle birlikte dinledi. Öğrencilere göre haberler sıkıcı, medya ise “ajan”. İçlerinden biri, “Kavga sahnelerini sınıfta uyguluyoruz” diyor

“Çocuktan al haberi” dedik ve medyanın ne olduğunu bir de “Medya Okuryazarlığı” dersini alan İstanbul’daki Ressam Şevket Dağ İlköğretim Okulu 8/E sınıfı öğrencileri ile birlikte dinledik. Yaş ortalaması 14 olan sınıfta, Alperen isimli öğrenci medya için “Ajan” dedi, Orhan ekledi; “İzlediğimiz kavga sahnelerini ertesi gün sınıfta uyguluyoruz, eğlenceli oluyor ama geçen gün dişlerimiz kırıldı.”

Ders zilinin çalmasıyla öğretmen sınıfa giriyor ve öğrenciler ayağa kalkıyor. Öğretmenin izni ile yerlerine oturan öğrencilerin meraklı bakışları arasında derse geçiliyor. İlk soru “Medya nedir, yayın organları arasında neden farklılıklar vardır?” Kafaları karışan öğrenciler daha önce duymadıkları bu sorular karşısında şaşırıyor, sonra yanıtlamaya çalışıyorlar. Ferdi; “Haber her yerde aynı şekilde verilirse aralarında tartışırlar, kavga çıkar, o nedenle ayrı şekillerde veriliyor.” Yorum sonrası sınıfta alkış tufanı kopuyor ve Sefa ekliyor; “Kanalların hepsi aynı olursa kimse televizyon izlemez.”

“İphone’un çakmasını yapan adam”

Radyo Televizyon Üst Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliğiyle 2006- 2007 eğitim-öğretim yılında beş pilot ilde başlatılan “Medya Okuryazarlığı” dersi altıncı yılına giriyor. Tüm okullarda yaygınlaştırılması planlanan dersi bugüne kadar iki milyon 700 bin öğrenci aldı.

Ressam Şevket Dağ İlköğretim Okulu’nda haftada bir gün seçmeli olarak verilen dersin geçme notu olmadığı için öğrenciler oldukça rahat. 46 kişilik sınıfta öğrencilerin neredeyse hepsi dizileri izlerken, haber kanalları için “sıkıcı şeyler” diyorlar. Kadir, derste geçen hafta ölen Apple’ın efsanevi kurucusu Steve Jobs ile ilgili haberlerin neden gazetelerde yer aldığı sorusuna, “İphone’un ‘çakmasını’ yapmaya çalışan adam o mu” diye soruyor.

Ekonomi sayfaları niye siyah-beyaz

“Ekonomi sayfaları niye siyah-beyazdır” sorusuna verilen cevaplar ise muhtelif. Kısa süren bir uğultudan sonra parmaklar kalkıyor: “Boyamaya gerek duymamışlardır hocam”, “ilk sayfaları boyamışlardır, orta sayfalara gelince makinenin mürekkebi bitmiştir”, “diğerleri renkli, ekonomi dikkat çekmek için siyah-beyazdır”, “ekonomi okuyanların hayatları da renkli de ğildir, o nedenle o sayfalar renkli olmuyordur.”

“Tıkla sana çikolata vereceğiz”

Branş öğretmenleri olmadığı için dersi Türkçe ya da Sosyal Bilgiler öğretmenleri veriyor. Türkçe öğretmeni Zafer Topçu, “Ders benim alanım değil, ben ne biliyorsam, medya hakkında ne düşünüyorsam öğrencilere onu anlatıyorum. Bu derse medya alanından öğretmen gelmeli.”

İnternetin zararlı yönlerine de değinen öğretmenin ardından Alperen, “Bazen internetten araştırma yapıyorum, karşıma ‘tıklarsan sana çikolata vereceğiz’ diye bir şey çıkıyor, dayanamıyorum tıklıyorum ama bir şey çıkmıyor. Bazen de Amerika’ya götüreceklerini söylüyorlar, hep yalan söylüyorlar bize.” Sonra Yasemin ekliyor, “Düşüncelerimizle savaşamıyoruz, eleştiriyoruz ama yine de izliyoruz, tıklıyoruz.”

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0