ÇATIRDAYAN VESAYET REJÝMÝNÝN 1 EYLÜL DÜNYA BARIÞ GÜNÜ'NDE DÜÞÜNDÜRDÜKLERÝ

02 Eylül 2010 12:36 / 1508 kez okundu!

 


Ýnsanoðlu çok deðiþimler, çok evrimler geçirdi. Ekonomik, teknolojik, toplumsal deðiþimlerin baþlangýcý da, birbirlerine geçiþleri de hep sancýlý, hep yýkýcý oldu. Hep bedeller ödendi.

Ama bize söylendiði gibi TARÝH TEKKERRÜRDEN ÝBARET olmadý hiç bir zaman. Ýnsanoðlunun anaerkil toplum düzeninden bu günkü biliþim ve teknoloji düzeninin getirdiði globalleþme çaðýna kadar, her aþamada toplumsal deðiþimler de kaçýnýlmaz olmuþ. Hangi toplum hangi devlet yapýsý, üretim araçlarýnýn modernizasyonunu, bilim ve teknolojisini daha önce geliþtirdiyse, bedeli daha az, daha önce ödeyerek belli seviyelere çýkmayý baþarmýþlardýr.

Adýna ister ilerleme deyin, ister devrim deyin, isterseniz demokrasinin geliþmesi deyin, elde edilmesi bazen yüzyýllarý almýþ, bazen ani sýçramalarla toplumlar kendilerini o koþullara göre deðiþtirip uyarlamýþlar. Ama eski yerleþik alýþýlmýþlýk hiçbir zaman yeniliði kabul etmemiþ, direnmiþ ve çok canlar yakarak sonunda teslim olmuþtur.

Son yüzyýlý incelediðimizde dünya o kadar küçülüp hýzla deðiþti ki, bizler buna anca seyirci kalabildik. Tabii bunun nesnel ve öznel þartlarý her ne kadar engel olsa da, devlet geleneðimiz ve devlet yönetme anlayýþýmýzdaki tekdüze vesayetci, tutucu, ulusalcýlýklý anlayýþ geliþmeyi, toplumsal yaþamýn ilerlemesini hep duraksatmýþtýr.

Fakat artýk bu yapý ne içerde ne de iliþkili olduðu dýþ konjonktürde dikiþ tutturamýyor. Toplumsal talep, kaleleri bir bir yýkýyor.

Çatýrdama 1924 Ýzmir Ýktisat Kongresi'yle baþladý 1946 partileþme dönemiyle adým attý. 1960 sermaye birikiminin hýzlandýrýlma ve tekelleþtirilme dönemiyle vesayet askerileþtirilerek toplumsal yapýya setler çekilirken, anamal sahiplerine semirilme ve global paylaþma imkanlarý yaratýlmýþtýr. Basit bir örnekleme yapacak olursak sahipler o kadar azdýlar ki (arýnýn balý) misali, balýn tamamýný alan (sahip) kovanýn önüne sadece kýþýn ölmeyecek kadar þeker þerbeti koydular. Bununda adýna ilerleme ve demokrasi dediler.

Hesap edilmeyen bir þeyler oluþmaya baþladý bu demokrasi oyununda. O birazcýk þeker þerbeti bile kovanýn çalýþanlarýný fark edilmeye itti. Çatlak tekrar büyümeðe baþladý. Ve vesayetin kaçýnýlmaz darbesi çöktü 1980'de tekrar kovanýn baþýna. Yine acýlar, yine dur demeler, yine bekleyiþ. Ama zaman bir türlü durmuyor, teknoloji ve iletiþim sürekli geliþiyor ve kovanýn içindekilerin farkýndalýðý tekrar depreþiyor. Nihayet kabuk yýrtýlýyor ve sahipler 1999-2001 bataðýnda birbirlerini boðazlarken umutlarý yine kovanýn içindeki arýlarda oluþmaya baþlýyor. Ama o ne, artýk arýlar o eski bildikleri arý deðil. Bir bir kovandan çýkýp kendi "oðullar"ýný oluþturuyorlar kültürleriyle, iç dayanýþmalarýyla. Kabuk kýrýldý ama daðýlmadý, sahip tekrar kovaný yapýþtýrma, tamir etme gayretinde, içinde kalan az bir arýyla tekrar varlýðýný sürdürme gayretinde. Sanýyor ki yüzyýllardýr kendi kurduðu çatý hala ayný çatý. Ýçerideki son kalanlar da çýkanlar gibi kendi kültürlerini oluþturarak varlýklarýný, soylarýný, yaþamlarýný devam ettirme niyetinde. Sahip çaresiz, tek çare çýkanlarla kalanlarý kapýþtýrma çabasýnda, böylece küçültüp tekrar vesayet rejimini kurma sevdasýnda.

Bugün 1 EYLÜL DÜNYA BARIÞ GÜNÜ.

Bu günde Türkiye'de çökmekte olan rejimin kilit taþý olan ANAYASA'sýnýn son 11 gününde düþündüklerim bunlar.

Son yüksek yargýdaki çýkan iddaalar ve ses kayýtlarý, meydanlarda konu saptýrma adýna yapýlan iftira ve demogojiler, ulusalcý söylemleri de, þoven çýkýþlarý da yerle bir etti. Bir tarftan Silivri davalarýnýn gerçek yüzü ortaya çýkarken, diðer taraftan savunma amaçlý, tartýþýlmasýný engelleme amaçlý kitap yazmalar hepsi ama hepsi tek bir amaçlý.

O DA VESAYET REJÝMÝNÝN DEVAMININ SAÐLANMASI.


Ýsmail Hakký Atýlgan

01.09.2010

Son Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2010 02:15

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.