HERKES İÇİN SİGORTA

10 Mart 2010 02:22  

 

HERKES İÇİN SİGORTA

Kayıt Dışı, Sigortasız ve Güvencesiz Çalışmaya Karşı Kampanya, İzmir'de Basın Açıklamasıyla açılış yaptı. Konak - Kemeraltı Girişinde açılan İmza Masalarına emekçilerin ilgisi yoğundu.

Basın açıklamasında şunlar yer aldı:


Dünyada ve yaşadığımız coğrafyada yaşamak için zamanını, emeğini satmak zorunda kalan milyonlarca işçi var. Milyonların büyük çoğunluğu ise güvencesiz, kayıt dışı ya da kâğıtsız çalışmak zorunda bırakılıyor.

Başta tekstil, deri, kundura, inşaat, tarım ve ev işleri ağırlıklı olarak kayıt dışı ve güvencesiz çalışmanın yaşandığı sektörlerdir. İçerisinden geçtiğimiz kriz dolayısıyla daha fazla çalışan kayıt dışı ve güvencesiz çalışmaya mecbur edilmektedir. İşsizlik çığ gibi büyürken aynı zamanda çalışanlara düşük ücret ve güvencesiz çalışmaya mecbur bırakılma tehdidi haline gelmiştir.

Sosyal güvenlik hakkı aynı zamanda bir insan hakkıdır. İşverenler, bu hakkın kullanılmasına mani oluyor, bu hakkı sağlamakla sorumlu olan devlet ise görevini yerine getirmemektedir. Çalışma hayatının yasal denetimi için tüm Türkiye’de 700 iş müfettişinin olduğu gerçeği zaten kayıt dışı çalışmanın adeta teşvik edildiği anlamına gelmektedir. Keza çalışanların, yani yaklaşık 20 milyon emekçinin, yarıdan fazlası kayıt dışı, güvencesizdir.

Karşı karşıya olduğumuz sorun toplumun en geniş kesimlerini ilgilendiren devasa bir konudur. Bu sorunun muhatabı ise sadece sigortasız iş güvencesiz emekçiler değildir. Sigortasız çalışma, esnek üretim ve taşeronlaşma nedeniyle haklarını sendikalı-sigortalı işçiler ve sendikalar da bu sorundan sorumludur. Çünkü işçi sınıfının sadece bir kesiminin güvenceli çalışması, sınıfın tamamı için bir hak haline gelmediği sürece devlet ve/veya işveren hakları olana da saldırmaktadır. Zira Tekel işçilerinin son dönemlerde yaşadığı tam da buna örnektir. Herkes için sigorta ve iş güvencesi, yani sendika hakkı için mücadele edip kazanamadığımız sürece hep birlikte kazanmış olmayacağız.

Bu konu aynı zamanda bir insanlık hakkının ihlalidir. Çünkü emeklilik hakkından, hastalıkta sağlık hakkında mahrum bırakılan milyonlarca emekçi ve onların ailelerinin ilgilendirmektedir. Bu konu toplumun en geniş kesimlerinin sorunları ile ilgili sorumluluk alan herkesin sorunudur dolayısıyla insan hakları dernekleri, sendikalar, işçi örgütleri, siyasi hareketler, hukukçular, iş teftişinden sorumlu kamu görevleri... bu soruna dönük çalışmada sorumluluk almalıdır.

Biz, aşağıda imzası bulunan kurumlar, gittikçe yaygınlaşan kayıt dışı ve güvencesiz çalışmaya karşı bir kampanya örgütlemek üzere yola çıktık. Kampanya, toplumsal duyarlılık sağlamak, çalışanları bilgilendirmek, yasal zorunluluk olduğu halde bu kadar yaygın kayıt dışı istihdamın denetlenmemesini sorumlularına hatırlatıp ilgili kurumların harekete geçmelerini sağlamak, 4857 sayılı iş kanunu ve yasal mevzuatta kayıt dışı çalışmayı önleyici düzenlemelerin yapılması için meclis önergesi hazırlamak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0