Erivan'dan ABD'ye FETÖ'cü paketi

31 Ağustos 2018 09:22  

 

Erivan'dan ABD'ye FETÖ'cü paketi

Washington, darbe girişiminin üzerinden geçen iki yıla ve kolilerce belgeye rağmen Gülen’i Ankara’ya iade etmedi. Ancak FETÖ’cü Kemal Öksüz için ‘ABD makamlarına sahte belge sundu’ denilerek jet arama kararı çıkarıldı. FETÖ firarisi, Ermenistan polisinin Interpol ile düzenlediği ortak operasyonla kıskıvrak yakalandı.

Ankara ve Giresun’da FETÖ kapsamındı hakkında tutuklama kararı bulunan örgütün ABD’deki üst düzey sorumlularından Kemal Öksüz, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da gözaltına alındı. Ermenistan’ın resmi haber ajansı, Kemal Öksüz’ün Erivan’da polis tarafından gözaltına alındığını duyurdu. 23 Ağustos’tan bu yana ABD tarafından aranan Öksüz, Temsilciler Meclisi Etik Komisyonu’na ‘sahte belge sunmak’tan dolayı ‘dolandırıcılık’ ve ‘sahtecilik’le suçlanıyor. Öksüz’ün Ermenistan polisinin organize suçlarla mücadele ekipleri ile Interpol’ün Ermenistan bürosu işbirliğiyle Erivan’da yakalandığı bildirildi. Öksüz, ‘Azerbaycan’ın Dostları Meclisi’ adındaki bir sivil toplum kuruluşunun (STK) yöneticiliğini yapıyordu. Bu kuruluşun amacının Türkiye ve Azerbaycan’a geziler düzenleyerek Amerikalılarla Türkleri bir araya getirmek olduğu belirtildi.

Bu kuruluşun 2013 yılında birçok ABD’li Kongre üyesini Azerbaycan ve Türkiye’ye davet ettiği, bu davetlerle ilgili Temsilcililer Meclisi Etik Komisyonu’na sunulan belgelerde, gezilere ait masrafların tümünün Öksüz’ün yönettiği STK’nın üstleneceğini açıklandığı ifade edildi. Ancak söz konusu masrafların Öksüz’ün yöneticiliğini yaptığı STK tarafından değil Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR tarafından karşılandığı ortaya çıktığı kaydedildi. Habere göre, Öksüz düzenlenen geziler dışında dokuz ABD Kongre üyesine ve 32 personele binlerce dolar değerinde hediye de aldı. Kongre üyelerinin katıldığı bu tip etkinlikler etik yasası kapsamında sıkı bir şekilde takip edilirken, masrafların nasıl karşılanacağına ilişkin detaylı bildirimde bulunulması gerekiyor. Ancak, Öksüz’ün yönettiği STK’nın söz konusu gezi ve hediyelerin masraflarıyla ilgili Temsilciler Meclisi Etik Komisyonu’na sahte belge sunduğu ve bu sebeple arananlar listesine konduğu bildirildi. Kemal Öksüz’ün ABD vatandaşlığını kazandıktan sonra ismini Kevin Öksüz olarak değiştirdiği de belirtildi. Öksüz, işlemlerinin ardından Erivan tarafından Washington’a iade edildi.

TÜRKİYE KARŞITI SENATÖRLERE YAKIN

15 Temmuz darbe girişiminin en önemli sivil ayaklarından ve örgütün Hava Kuvvetleri imamı olan firari Adil Öksüz’ün kardeşi olduğu sanılan Kemal Öksüz aslen Giresun nüfusuna kayıtlı. Kemal Öksüz uzun süredir ABD’de yaşıyor örgütün önemli isimleri arasında yer alıyor. Avrasya Amerikalılar Turkuaz Konseyi Başkanlığını yürüten Öksüz’ün, ABD’nin Virginia eyaletinde oturuyor. Türkiye’den bir grup avukatın, nisan ayında aralarında Kemal Öksüz’ün de olduğu 17 kişi hakkında FETÖ’yle iltisaklı oldukları veya yardım ettikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulunması üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatılmıştı. Kemal Öksüz’ün Türkiye karşıtı çıkışlarıyla tanınan ABD’li üst düzey senatörlerle yakın ilişkisinin olduğu da daha önce gündeme gelmişti.

karar.com

Son Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2018 09:28

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0