Durdurun şu sürek avını

09 Eylül 2011 02:39  

 

Durdurun şu sürek avını

Erzurum’da iki kişiyi öldüren ayının yakalanması için ekip oluşturulması hayvan hakları örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Hayvanseverler ‘ayının öldürülmesi cinayettir’ dedi

Erzurum’un İspir İlçesi Yeşilyurt Köyü’nde iki kişiyi öldüren ayının yakalanması için ekip oluşturulması hayvan hakları örgütlerinin ve yaşam savunucularının tepkisini çekti. Hayvan hakları örgütleri ve yaşam savunucuları da ayının öldürülmemesi için seslerini yükseltmeyi sürdürüyor.

Dünya Yalnız Bizim Değil (DYBD) platformu sözcüsü gazeteci Yalçın Ergündoğan yaptığı açıklamada; “İnsan türünün, diğer canlı türleri karşısında, kendisinin ‘en akıllı’, ‘en zeki’ tür olduğu inancına kapılıp, kibirli tutumunu” sürdürmesini eleştirerek, şunları söyledi: “Ayıyı ‘vahşi’ diye nitelendiren insan türünün temsilcilerinin esas kendilerinin ‘vahşi’ olduğunu pek çok örnekle kanıtlamak mümkün. Yaşam alanlarını gasp ettikleri diğer canlı türlerinden sadece biri olan İspir’de ortaya çıkan ayıyı öldürme girişimleri de ‘vahşi’ öç alma güdüsünün kanıtı olarak ortada” dedi.

‘Duyarlı insanlara çok iş düşüyor’

Ergündoğan açıklamasında, yaşam savunucularını ayının yaşam hakkını savunmaya çağırırken; “insan türü, toplu yok oluşa gitmemek için, mutlaka doğadaki ayak izlerini azaltmalı” vurgusunu yaparak “doğanın da hayvanların da ne kendilerini savunacak ‘avukatları’, ne çıkarlarını koruyacak ‘sendikaları’, ne de ‘oy hakları’ var. Tam da bu nedenle; tüm canlıların ‘yaşam haklarını’ savunan, onlarla birlikte, yaşamı eşit ve adilce paylaşabilmek için, ‘türcülüğü’ reddeden bir noktadan baskı ve sömürüye karşı çıkan duyarlı insanlara çok iş düşüyor” dedi.

Ölümler köylüleri ikiye böldü

Erzurum’un Yeşilyurt Köyü’ne inen bir boz dört farklı noktada üç köylüye ve bir ata saldırmıştı. Boz ayı Miyesse Yılmaz (72) ile akrabası Ömer Yılmaz’ı (58) ısırarak öldürmüştü. Bu ölümler ise Erzurum’da yeni bir tartışma yarattı. Her yıl ayı saldırısı sonucu insanların öldüğünü, yaralandığını, bağ ve bahçelerindeki ürünlerinin zarar gördüğünü ifade eden ilçe sakinleri, “Geçen yıl köy imamı öldü. Çatakbahçe Köyü’ne giren ayı bir genç kıza saldırdı” açıklamasında bulundu. Çevreciler ise ‘ayı’lardan taraf olup, avlanmaya karşı tavır aldı.

Taraf

-----

> Yalçın Ergündoğan 'Yaşam Savunusu'nu anlatıyor [Haziran-2009 HAYAT TV]

>
Yalçın Ergündoğan, hayvan haklarının durumu [Haziran-2009 HAYAT TV]


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0