CHP, ULUSAL BAÐIMSIZLIÐIMIZ ADINA BÝR GÜVENLÝK SORUNUDUR!!! - Emre ERCÝÞ

02 Aralýk 2021 09:31  

 

CHP, ULUSAL BAÐIMSIZLIÐIMIZ ADINA BÝR GÜVENLÝK SORUNUDUR!!! - Emre ERCÝÞ

CHP, ULUSAL BAÐIMSIZLIÐIMIZ ADINA BÝR GÜVENLÝK SORUNUDUR!!!

CHP’nin nasýl bir ulusal ve baðýmsýzlýk sorunu olduðunu anlayabilmek için Ocak 2013 tarihinden bugüne ABD’de yürütmüþ olduðu lobi faaliyetlerini mercek altýna almak gerekiyor.

CHP ABD Bürosu ilk olarak 2013’te açýldý ve CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu’nun atamasýyla birlikte Temmuz 2013’ten itibaren Yurter Özcan baþkanlýðýnda faaliyetlerine baþladý.

Resim

Yurter Özcan, ABD Derin Devleti’nin bir kolu olan ve ABD’nin Doðu Akdeniz ve Ortadoðu’daki politikalarýna Ýsrail’in çýkarlarý doðrultusunda yön vermeye çalýþan Neoconlarýn CHP içindeki en stratejik isimlerinden birisi.

Elbette parlak kariyeri yüzünden CHP ABD Temsilcisi yapýlmadý. Arkasýndaki isim, Neoconlarýn çatý örgütlerinden AIPAC tarafýndan kurulan WINEP’in Türkiye kolu ARI Hareketi lideri Kemal Köprülü.

Resim Resim

CHP ABD Temsilciliðinin görünen yüzü Özcan olurken paravanýn arkasýndaki asýl yönetici isim Kemal Köprülü. Köprülü ve Neoconlar arasýndaki bu organik ve güçlü iliþki bir çok kez Wikileaks belgelerinede yansýmýþ durumda. Bu twit zincirinde güncel olan iki isimden bahsedeceðim.

Resim

Bu iki isim ve faaliyet yürüttükleri kuruluþa geçmeden önce lobicilik nedir, neye hizmet eder ve hangi amaçlarý gözetir çok kýsa bu konu hakkýnda da bir izah yapmam gerekiyor ki anlatmak istediklerim anlaþýlsýn.

Lobicilik,örgütlerin amaçlarýný gerçekleþtirmek için yasama ve yürütmeyi etki altýna almaktýr.Lobi faaliyetleri, çoðu zaman genel kabul gördükleri yerlerde bile hem kamuoyu hem de siyasal sistem tarafýndan kuþkuyla karþýlanýr.

Bu þüphenin sebebi, yetenekli gruplarýn kamu olanaklarýndan hak etmedikleri ölçüde yararlanma düþüncesi ve bu gruplarýn politikacý ve bürokratlarý görev ve yetkilerini kötüye kullanmaya itme endiþesi olarak sýralanmaktadýr.

Örgütler veya bireyler çýkarlarýna aykýrý gördükleri hükümet düzenlemelerini yönlendirebilmek veya kendilerine ekonomik avantaj saðlamak için lobi yaparlar. CHP, iþte bu saikle Temmuz 2013’te ABD’de start verdi.

Masum bir faaliyet gibi görünen lobicilik, aslýnda finans kapital/küresel sermayenin tekelindedir ve vermiþ olduðu tüm hizmet, Emperyalizm ve Kapitalizme hizmet eder. Bu yüzden de Lobicilik denilince ilk akla gelen ABD ve Neoconlar olur.

CHP, Temmuz 2013’ten itibaren çoðunluðu Neoconlardan oluþan lobilerle çalýþýyor. Bunlarýn baþýnda AIPAC, WINEP ve kýsa adý CAP olan Center for American Progress/Amerikan Ýlerleme Merkezi geliyor. Bu zincirin konusu da CAP ve CHP iliþkisi.

CAP’ýn kurucusu John Podesta. 1949 yýlýnda doðan Podesta, 1998-2001 yýllarý arasýnda ABD Baþkaný Bill Clinton’a baþkan yardýmcýlýðý ve Beyaz Saray Genelkurmay Baþkanlýðý yaptý. 2014-2015 yýllarý arasýnda da Obama’nýn danýþmanýydý.

Resim Resim

Podesta’yý öne çýkaran bir baþka önemli olay ise 15 Temmuz baþarýsýz FETÖ darbe giriþiminden sonra FETÖ’nün ABD’deki lobicilik faaliyetlerine öncü olmasý ve FETÖ’yü ABD Kongresinde temsil etmesi.

Aðustos 2016’da ABD'de FETÖ'ye baðlý faaliyet yürüten kuruluþlarýn çatý örgütü olan Alliance for Shared Values (Ortak Deðerler için Ýttifak), Podesta kardeþlerin sahibi olduðu Podesta Group'a Kongre'de lobi yapmasý için yetki verdi.

Resim

Resim

CAP’ýn kurucusu ve yöneticisi olan Podesta, doðrudan FETÖ ile de iliþkili bir isim. CAP’ýn þuanki CEO’su Patrick Gaspard. Gaspard da Podesta gibi Obama ile yakýn çalýþan isimler arasýnda. Bir baþka adresiyse George Soros’un Açýk Toplum Vakfý.

Resim Resim

Gaspard, CHP’nin ABD’deki en önemli partneri ve danýþmanlýk hizmeti aldýðý CAP’ýn CEO’luðu görevine getirilmeden önce, Soros’un Açýk Toplum Vakfý’nýn baþkanlýk görevini yürütüyordu.

Resim

 

Resim

Resim

Temmuz 2013’te ABD’de faaliyete baþlayan CHP, CAP ile ilk temasýný 2 Aralýk 2013’te gerçekleþtirdi. CHP ve CAP arasýndaki ikinci görüþmenin tarihi ise 5-8 Mart 2014. Görüþmede yer alan isimler Faik Tunay, firari FETÖ’cü Aykan Erdemir ve CAP’tan Max Hoffman.

Resim

Resim Resim

CHP ve CAP arasýnda kurulan bu ilk temaslarýn ardýndan bu kez Türkiye’de misafir edildiler. 28 Mart-2 Nisan 2014 tarihlerini kapsayan ziyarete, seçimi gözlemlemek için CAP’tan 3 isim geldi. Bu isimler Alan Makovsky, Max Hoffman ve Anne Johnson oldu.

Resim

Resim Resim

Resim

CHP-CAP arasýndaki bu görüþmeler 6-7 Ekim 2014 tarihinde de devam etti. Bu kez CAP’ý temsil eden isim, Yurter Özcan’ýn nikahýna gelen þeref konuklarýndan Michael Werz oldu ve Umut Oran ile bir görüþme gerçekleþtirildi.

Resim Resim

FARA Kayýtlarýna göre CHP ve CAP arasýndaki temaslar 2014 yýlýnda bu þekilde gerçekleþirken 2015 yýlýnda da yoðun mesai devam etti. Ýsimleri belirtilmeyen CHP’li bir heyet 4 Mayýs 2015’te CAP Dýþ Politika Uzmanlarýyla bir araya geldiler.

Resim

ABD CHP Temsilcisi Yurter Özcan’ýn nikahýna katýlan þeref konuklarýndan CAP uzmaný Michael Werz ile 25 Kasým 2015’te bir görüþme daha yapýlýrken Nisan 2016’dan itibaren Alan Makovsk ve Max Hoffman isimleri öne çýkmaya baþladý.

Resim

Resim

Alan Makovsk, Max Hoffman ve Michael Werz, CAP ve CHP arasýnda mekik dokumaya, bir taraftan FETÖ’nün çatý örgütü Alliance for Shared Values/Ortak Deðerler için Ýttifak bir taraftan da CHP için danýþmanlýk hizmeti vermeye devam ettiler.

CHP-CAP temaslarý 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 ve hali hazýrda þuanda da devam etmekte. 10 Eylül 2021 tarihli son yayýnlanan CHP FARA kayýtlarýna göre CHP ve CAP arasýnda 4 kez görüþme gerçekleþiyor.

Ýlk görüþme 2 Þubat 2021’de Alan Makovsky ile gerçekleþiyor. Ýkinci görüþme yine Alan Makovsky ile 16 Mart’ta üçüncü görüþme 31 Mart Michael Werz ve dördüncü görüþme 2 Nisan 2021 de Max Hoffman ile yapýlýyor.

Resim

Resim

Resim

CAP’ýn kurucusu ve baþkaný John Podesta’nýn FETÖ’nün Atlantic Institute, Rumi Forum, Pacifica Institute, Institute for Interfaith Dialogue, Niagara Foundation ve Peace Islands Institute gibi kuruluþlarý barýndýran AfSV’nin lobicisi olduðunu yazmýþtým.

Tam burada CAP ile FETÖ arasýnda doðrudan temasýn olduðuna dair bir detay daha vereyim. CAP’ýn resmi web sayfasýnda yer alan sponsorlar ve baðýþçýlar kýsmýnda FETÖ’nün TUSKON’u da yer almakta.

Resim

Þimdi asýl önemli olan kilit isim hakkýnda detaylara geçelim ve CHP’ye aktif olarak danýþmanlýk hizmeti veren CAP’ýn uzmanlarýndan Alan Makovsky’i mercek altýna alarak Türkiye’deki networkünü inceleyelim.

29-ABD'nin 36. Baþkaný Lyndon B. Johnson, 23 Ekim 1968'de CIA tarafýndan ilk kez Vietnam'da uygulanan ve 20 Binden fazla insanýn yaþamýný yitirmesine, on binlerce insanýn göç etmesine neden olan “Anka Kuþu” operasyonunu yöneten Robert Komer'i Ankara'ya Büyükelçi olarak atadý.

Komer, 1947'de CIA'ya katýldýktan sonra Türkiye'yi “arkeolog” kimliði altýnda dolaþmýþ, Ýç Anadolu ve Güneydoðu Anadolu bölgelerimizde espiyonaj/casusluk faaliyetleri gerçekleþtirmiþti. Türkiye, Komer'i 6 Ocak 1969'da makam aracýnýn yakýldýðý o meþhur ODTÜ olayýnda tanýdý.

Resim

Resim Resim

Ankara'ya Büyükelçi olarak atandýðýnda yanýnda R.P.John Finn'i de getirdi. Finn, ilk olarak Tokat'ýn Turhal ilçesine gelerek Turhal Lisesinde sömestr tatiline kadar Ýngilizce öðretmenliði yaptý. Ardýndan,Gazi Eðitim Enstitüsüne geçti ve buradan da asistan olarak ODTÜ'ye girdi.

Resim Resim

ODTÜ'de 1 yýl çalýþan Finn, ABD'ye döndü ve New York Üniversitesi NES (Yakýn Doðu Çalýþmalarý) bölümüne girdi. Bir süre buradaki çalýþmalara katýlan Finn, buradan Princeton Üniversitesi'nin NES bölümüne geçerek 1976 yýlýna kadar asistan olarak görev yaptý.

Perinceton Üniversitesi'nde tanýþýp evlenen Robert Finn ve Helena Kane, Kasým 1978'de Ýstanbul'a gönderildi. Robert, Ýstanbul ABD Baþkonsolosluðu'nda Helena, önce Boðaziçi Üniversitesi'nde öðretim görevlisi, 12 Eylül darbesinin ardýndan konsoloslukta memur olarak çalýþtý.

Resim

Robert ve Helena, Spain'in Büyükelçilik döneminde,Haziran 1981'e kadar Ýzmir'de 3 ay ardýndan da Ýstanbul Baþkonsolosluðunda 3 ay görev yaptý. Spain'in yerine Robert S. Hupe'nin Büyükelçi olmasýyla Robert önce “Büyükelçilik Siyasi Memuru” ardýndan “Büyükelçilik Asistaný” oldu.

Helena ise, ayný yýl Büyükelçiliðin “Kültürel Ýliþkiler” bölümünün baþýna getirildi.1 yýl Ankara'da görev yaptý.1984'te Pakistan Lahor'a “Kültür Programý Sorumlusu” olarak atandý ve 1989'a kadar çalýþtý. Sýrasýyla Washington, Yunanistan, Türkiye ve Kýbrýs bürosunda görev aldý.

Bu tarihlerde Robert ise, Nisan 1991'de Diyarbakýr, “Çekiç Güç” karargahýnda, Mart 1992-1995 arasýnda Azerbaycan-Bakü Büyükelçiliðinde ve 1996'da da Yugoslavya'nýn parçalanmasýndan sonra Hýrvatistan'ýn ayrýlmasýyla birlikte Zagreb'de görev yaptý.

Robert'in Diyarbakýr,Bakü,Zagreb'de görev yaptýðý dönemlerde Helena, Frankfurt’da görevliydi.1995'te Viyana ABD Büyükelçiliði'nde ABD Dýþiþleri Orta Doðu Danýþmaný Alan Makovsky ile birlikte Türkiye'ye yapýlan operasyonlarýn mutfaðý WINEP'de Türkiye Araþtýrma Programýný kurdu.

Resim

Alan Makovsky ve Helena Kane Finn tarafýndan kurulan, “Türkiye Araþtýrma Porgramý” kýsa sürede Türkiye'nin Cumhurbaþkaný, TSK komutanlarý ve Bakanlarý ile baðlarýný güçlendirdi. WINEP'in Türkiye içindeki iliþki aðý geniþledikçe, projeye önemli isimler de dahil olmaya baþladý.

1997-2000 yýllarý arasýnda ABD Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan, FETÖ lideri Gülen'in ABD'de Green Card almasý için referans mektubu yazan ve deyim yerindeyse Türkiye'ye Kemal Derviþ'i kakalayan Mark Robert Parris dahil edildi.

Resim

Parris, kýsa süre sonra WINEP'in Türkiye'deki ilk partneri ARI Derneði'nin “Turkish Policy Quarterly” dergisinin “Danýþma Kuruluna” girdi. Morton Abramowitz, Kemal Derviþ, Üstün Ergüder, Kemal Köprülü, O. Faruk Loðoðlu gibi isimlerle birlikte uzun yýllar birlikte çalýþtý.

Resim

Resim Resim

Parris'in ardýndan Michael Rubin, Graham Fuller, Henri Barkey, Eric Edelman, gazeteci kimliði altýnda MOSSAD ile çalýþan David Makovsky'nin referansýyla da Soner Çaðaptay, WINEP'in kadrosuna dahil edildi.

Çagaptay'ýn Türkiye Araþtýrma Programý'na dahil olmasýnýn ardýndan faaliyetlere hýz verildi. Emrullah Uslu, Emre Gönensay, Ömer Taþpýnar, Cengiz Çandar, Kemal Derviþ, Yasemin Çongar, Zeyno Baran, Aslý Aydýntaþbaþ, Gönül Tol, Amberin Zaman gibi isimler WINEP'e alýndý.

Resim

15 Temmuz gecesi Ýstanbul Büyükada Splendid Palas Otel'de 10'u yabancý 6'sý Türk 16 kiþinin 17 Temmuz'a kadar rezervasyon yaptýrdýklarý tespit edildi. Darbe giriþiminin baþarýsýzlýkla sonuçlanmasýnýn ardýndan bu isimlerin oteli terk ettikleri belirlenmiþ, soruþturma açýlmýþtý.

Peki Büyükada'da gerçekleþen bu toplantýyý önemli kýlan ayrýntý neydi? Ýþte bu sorunun cevabý, karý koca WINEP çatýsý altýnda faaliyet yürüten Henri Barkey ve Ellen Laipson çiftinde saklý. Týpký, Robert Patrick John Finn ve Helena Kane Finn çiftinde olduðu gibi!

Henri Barkey, Musevi bir Türk vatandaþý. Vatani görevini tamamlayan Barkey, bir süre DTP'de (Devlet Planlama Teþkilatý) Hikmet Çetin ile birlikte çalýþtýktan sonra Ýngiltere'de City College'inde okudu. Buradaki eðitiminin ardýndan Pennsylvania Lehigh Üniversitesine geçti.

ABD'li birisiyle evlenerek Green Card aldý.Kýsa süre sonra boþandý. Türkiye'de insan haklarý, Kürt sorunu gibi konularý araþtýrmak için Pennsylvania,Washington ve Türkiye arasýnda gezilere baþladý. Bu sýrada ABD Kongre Bürosu Türkiye araþtýrma uzmaný Ellen Laipson ile tanýþtý.

Laipson, Birleþmiþ Milletler ABD Temsilcisi ve NED Y.K. üyesi Madeleine Albright'in asistanlýðýný yaptýðý dönemde CIA'e alýndý. NSAB'de (Ulusal Güvenlik Eðitim Kurulu) görev aldý ve NSC'de (Ulusal Güvenlik Komitesi) Baþkan vekili oldu. Laipson ve Barkey, 1993 yýlýnda evlendi.

Barkey, evlendikten 1 ay sonra ABD Savunma Bakanlýðý'na Türkiye hakkýnda rapor yazmaya baþladý. Laipson ve Graham Fuller referansýyla WINEP'e alýndý. Fuller ile birlikte “Türkiye'nin Kürt Meselesi” kitabýný yazdý ve Fuller ile birlikte “Kürdistan Panelleri”ni organize etti.

“Kürdistan” hayali kuran ABD'nin çýkarlarý için faaliyet yürüten Barkey'in mükafatý gecikmedi. Önce “Milli Güvenlik Dairesi Ýstihbarat ve Araþtýrma Bürosu”nda “Siyasal Planlama” elemaný oldu, ardýndan da Türkiye'ye atanacak diplomatlarla ilgili büronun baþýna geçirildi.

Türkiye Araþtýrma Programýný baþlatan ve kadrosunu tamamlayan WINEP, 2002'de ABD'de açýlan ARI Hareketi Washington temsilciliðinin baþkaný Yurter Özcan'ý 2006 yýlýnda kadrosuna dahil etti. Özcan, Soner Çagaptay'ýn asistaný olarak WINEP'te çalýþmaya baþladý.

Özcan, 2011 yýlýndan itibaren CHP Dýþ Ýliþkiler Bölümü’nde danýþman, 2012’den itibaren de CHP Yurtdýþý Örgütlenmeler Danýþma Kurulu üyeliði görevine getirildi. Mayýs 2013′te CHP Genel Baþkaný Sayýn Kemal Kýlýçdaroðlu tarafýndan “CHP Amerika Temsilcisi olarak” atandý.

Bugün CHP’ye danýþmanlýk hizmeti veren ve 28 Þubat sürecinde baþrolü oynayan Alan Makovsky, operasyonel faaliyetlerine CAP üzerinden devam ediyor. Kadro neredeyse yine birebir ayný.

Resim

Resim Resim

Makovsky dýþýnda kalan 2 ismi uzun uzadýya yazmaya gerek yok. Kýsa bir biyografi araþtýrmasý yapan Max Hoffman ve Michael Werz hakkýnda yeterli malumata sahip olabilir.

Max Hoffman’ý bol bol Soros ve NED tarafýndan finanse edilen Ruþen Çakýr’ýn medyasýnda, Michael Werz’i de bol bol PKK propagandasý ve lobi çalýþmasý yaparken görebilirsiniz.

CHP, ABD’de lobi çalýþmasý deðil espiyonaj ve sabotaj faaliyeti yürütüyor. Üstelik bunu 28 Þubat sürecini hazýrlayan ekiple birlikte aleni bir þekilde gerçekleþtiriyor ve bu ekipten danýþmanlýk hizmeti alýyor.

CHP’nin ABD iliþkilerini yazmaya devam edeceðim. Sizlerden ricam lütfen ben bu bilgileri toplamak için üþenmiyorum sizler de paylaþmak ve daha fazla insana ulaþmasý için üþenmeyin. Ne kadar insan bilinçlenirse CHP’nin gerçek amacý anlaþýlmýþ olur.

Emre ERCÝÞ

twitter.com

02.12.2021

Son Güncelleme Tarihi: 19 Aralýk 2021 17:41

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0