Zamanda Yolculuk - Önsöz

28 Aralık 2006 08:31  

 

Zamanda Yolculuk - Önsöz

ZAMANDA YOLCULUK



1 Ocak 2007'den sitemizde “Zamanda Yolculuk” köşemiz başladı. Burada her hafta değişmek üzere son 1000 yılın en önemli olaylarını bulabilirsiniz. 2000-2005 yılları arasında http://www.tarihvakfi.org.tr "> Tarih Vakfı'nın sitesinde yayımlanan diziyi artık sitemiz sunacak. Yorumlarınızla zenginleşecek metinler, sizi düşünmeye, okumaya, araştırmaya ve katkıda bulunmaya götürdükçe proje amacına ulaşmış sayılacaktır. Enflasyonun Yaşamımıza Girişi; Amerikan Yerlilerinin Beyazlardan İntikamı: Tütün; Kağıt Parayı Avrupa’dan Önce Kullanan “Doğudan Gelen Tehlike”: Moğollar; Osmanlı İmparatorluğu'nun kültürel Simgesi: Mimar Sinan; Korsanlıktan Haritacılığa: Piri Reis; Enflasyonun yaşamımıza Girişi; Yaşamımızı Etkileyen ses Dalgaları: Radyo; Kölemiz Mi Efendimiz Mi?: Bilgisayar; Öğrencilerin Romansı ya da Ruhumuzdaki 68 gibi 52 başlığı içeren projenin fikrini ortaya atan ve editörlüğünü yapan İlhami Mısırlıoğlu tarafından yazılmış sunuş yazısını aşağıda size aktarıyoruz:


“Zamanı anlatırken, neyi içeri alsanız başka bir şey dışarıda kalıyor.


Her zaman bir şey eksik ve herkese göre hep bir şey fazla.


Bir uyumsuzluk hep var görünüyor.


Bu nedenle belki de, gerçeği parçalayarak kavrayabiliyoruz.


Biz de dünü ve bugünü anlamak için yine bu yolu seçtik.


52 hafta için 52 olay ya da an ya da kişi.


Büyük boşlukları, kopuklukları ya da aşırı öznellikleri dengeleyebilmek için başlık vurgularından yararlandık, metinde bağlantılar aradık, fazladan sorularla spekülatif tarih tezlerine sığındık.


İçerden değil dışardan bir bakışla bakmaya çalıştık bin yıla. Anadolu topraklarında bize çok önemli görünen kimi olayların bir başka gözle hiç de öyle olmayabileceğini var saydık. Her şey yerli yerine oturtulmalıydı, biz okuyunca hemen her şeyi anlamalıydık. Olaylar, anlar ya da kişiler herkesin kabul ettikleri olmalıydı, kimse itiraz edememeliydi…


Elbette bu kadarı olamazdı!


Tarihe değişik bakışları, ideoloji farklılaşmalarını, çatışmaları yok saymak olurdu bu.


Aklımızın ve vücudumuzun da bir parçası olduğu, eksi sonsuz ile artı sonsuzu barındıran bu sistemi tam olarak algılayabilir miydik? Bu da sonsuzluktu elbette.


Bu nedenle her şey hep biraz eksik kalacaktı.
Kaldı da.


Eski kuşaklar, ilk bin yılın sonlarında dünyanın sonu mitosu ile fazlaca korkmuşlardı.


Biz ise son bin yıl içinde gezinirken hüzünlendik, mutlu olduk, korktuk, umutlandık.


Çalışmamızın toplumsal belleğe katkısı olacağı inancıyla sonuçları sizlerle paylaşıyoruz.


Hep birlikte, tarih içinde bir yolculuğa hazır mısınız?


İyi yolculuklar!”



İlhami Mısırlıoğlu



PROJE EKİBİ:
Editör: İlhami Mısırlıoğlu; Metin Araştırma: Müsemma Sabancıoğlu; Arşiv ve Görsel Araştırma: Berna Akkızal; Veri Tabanı: Serkan Arıuçar; Danışman: http://www.tarihvakfi.org.tr "> Tarih Vakfı ; Tarih: Şubat 2000



Projenin, sitemizde yayımlanmasına verdiği izin için http://www.tarihvakfi.org.tr "> Tarih Vakfı 'na teşekkür ederiz.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0