YSK, Anayasa Mahkemesine şikayet edildi: Dicle hakkında karar yetkisi yok

28 Haziran 2011 02:42  

 

YSK, Anayasa Mahkemesine şikayet edildi: Dicle hakkında karar yetkisi yok

ANKARA - Dicle'nin avukatları, milletvekili seçildikten sonra YSK'nın Hatip Dicle hakkında karar yetkisi kalmadığını belirterek Anayasa Mahkemesi'nden yasal olmayan işlemi iptal etmesini istedi. Dicle'nin mazbatasını almasına rağmen, YSK tarafından vekilliğinin düşürülmesini yetki gaspı olarak yorumladı. Avukatlar, bu aşamadan sonra Dicle hakkında karar verebilecek tek mercinin Meclis olduğunu vurguladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından vekilliği düşürülen BDP destekli Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle için avukatları Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Hatip Dicle için Anayasa Mahkemesi'ne Anayasa'nın 85'inci maddesine dayanarak başvuruda bulunan avukatı Levent Kanat, müvekkilleri Dicle'nin milletvekili seçilerek mazbatasını aldığını hatırlattı.

Kanat, "Müvekkilim Dicle, milletvekili seçilerek mazbatasını almıştır. Milletvekili seçildikten sonra verilmesi gereken karar, TBMM tarafından verilir. YSK, TBMM'nin yetkilerini gasp etmiştir. Bu hatanın düzeltilmesi için Anayasa'nın 85'inci maddesine dayanarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunduk ve Dicle yerine mazbata alan AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın mazbatasının iptal edilmesini istedik. Bu hukuksuzluğa ve yetki gaspına son verilmesi temennimizdir" dedi.

Hatip Dicle 12 Haziran seçimlerinde Diyarbakır’da 80 bine yakın rekor bir oyla seçildi. Mazbatasını da alan Dicle'nin, vekilliği seçimlerden 8 gün sonra 20 Haziran’da düşürüldü.

BDP ve Blok, Yüksek Seçim Kurulu’nun bu kararını “komplo” olarak değerlendirildi ve bu hak gaspının giderilmesi için hükümete çağrı yaptı.

Hafta sonu da Diyarbakır’daki 5. ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri diğer 5 tutuklu vekilin tahliyelerini de reddetti.

Blok yarın açılacak Meclis’i 'boykot' kararı alarak, Meclis’e gitmeyeceklerini açıkladı.

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0