ULAÞIM ve SU ZAMMI GERÝ ALINSIN

05 Haziran 2009 16:28  

 

ULAÞIM ve SU ZAMMI GERÝ ALINSIN

"ÝÞÝNÝZ ZAM GÜCÜNÜZ YALAN"

Ýzmir Büyük Þehir Belediyesi'nin SU ve ULAÞIMA yaptýðý % 50'ye varan zamlar 5 Haziran 2009 Cuma günü saat 12.30'da Büyükþehir Belediyesi önünde yapýlan kitlesel basýn açýklamasý ile protesto edildi.

Ýzmir Birlikte Baþaracaðýz Platformu tarafýndan düzenlenen eylem Konak eski Sümerbank önünde toplanma ile baþladý. Buradan Ýzmir Büyük Þehir Belediyesi önüne kadar yürüyen onlarca kiþi , yürüyüþ boyunca “ne CHP ne AKP, Emekçilerle Birlikte Baþaracaðýz“, “Ulaþýma ve Suya yapýlan zamlar geri alýnsýn“ sloganlarý attý. 

Ýzmir Büyük Þehir Belediyesi önünde , Ýzmir Birlikte Baþaracaðýz Platformu adýna basýn açýklamasý platformun Ýzmir Büyükþehir Adayý olan Av. Arif Ali CANGI tarafýndan yapýldý. 

CANGI konuþmasýnda , “29 Mart yerel seçimlerinin sonuçlanmasýnýn üzerinden henüz iki ay geçmiþken seçimler öncesinde 'demokrat, emekten yana, sosyal belediyeci' kesilen CHP’li belediyelerin maskeleri bir bir düþüyor. 

Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Aziz KOCAOÐLU, 1 Haziran’da su fiyatýnda %20’nin üzerinde, ulaþým fiyatlarýnda ise %50’ye varan artýþlar gerçekleþtirmiþtir. Bununla da yetinmeyen Kocaoðlu, önümüzdeki yýl baþýndan itibaren 60 yaþ kartý uygulamasýný iptal edeceklerini açýkladý. Emekten yana olduðunu söyleyerek oy alan Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu, krizi gerekçe göstererek Büyükþehir'de çalýþan 20 bin'e yakýn iþçinin ücretlerini %30 oranýnda düþürmekten söz ediyor. CHP ‘li Karþýyaka Belediyesi 700, Çiðli Belediyesi de 36 iþçinin iþine son verdi. Bunlarýn seçimler öncesinde kullandýklarý “Ýþimiz Ýzmir, Gücümüz Ýzmir” sloganýnýn gerçek anlamýnýn “Ýþimiz Zam, Gücümüz Yalan” olduðunu gösteriyor.“ dedi. 

CANGI, “CHP’li yerel yöneticiler, zam, iþten çýkarma ve ücretleri ödememenin bahanesi olarak küresel krizi kendileri için fýrsata dönüþtürmektedir.
Yerel yönetimlerin amacý ücretsiz, rahat, saðlýklý ve ulaþýlabilir hizmetleri yaygýnlaþtýrmak olmalýdýr. Bugün yaþanan iþsizlik, yoksulluk ve krizin yarattýðý tahribatýn azaltýlmasý, özetle yoksulluðun azaltýlmasý yerel yönetimlerin öncelikli politikalarý olmalýdýr. 

Su, sadece insanlar deðil tüm canlýlarýn için yaþamsal öneme sahip olan temel bir gereksinim ve haktýr. Doða tarafýndan bizlere sunulan suyun ticari bir meta haline getirilmesi kabul edilemez. Ýnsan yaþamý için gerekli olan, saðlýklý, kullanýlabilir ve içilebilir suya ücretsiz olarak eriþilebilmesini, iþe gidiþ-dönüþ saatlerinde ulaþýmýn ücretsiz olmasýný, günün diðer saatlerinde ise daha ucuz hale getirilmelidir. 

Ýzmir Birlikte Baþaracaðýz Platformu olarak yerel yönetimlerin fýrsatçýlýðýný ve uygulamalarýný kýnýyor, zamlarý geri almalarý için çaðrý yapýyoruz. Hukuk yollarýný kullanmak dâhil, her türlü demokratik ve meþru eylem biçimiyle bu zamlarýn geri alýnmasý için mücadele edeceðiz“ dedi. 

Zamlar geri alýnýncaya kadar eylemlerin süreceði, hukuk mücadelesi dahil olmak üzere bir çok etkinlik planlandýðý açýklandý. "Ulaþým ve Su Zammý Geri Alýnsýn!", "Krizin Faturasýný Ödemeyeceðiz!" slogalarý ile topluluk daðýldý. 


Ýzmir Birlikte Baþaracaðýz Platformu
Barýþ ve Demokrasi Partisi (BDP), Demokratik Toplum Partisi (DTP), Devrimci Sosyalist Ýþçi Partisi (DSÝP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Özgürlük ve Dayanýþma Partisi (ÖDP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Devrimci Ýþçi Partisi Giriþimi (DÝP), Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), Mezopotamya Sosyalist Partisi-Giriþimi (MESOP), Sosyalist Demokrasi Kolektifi (SDK), Yeþiller Partisi Ýzmir Grubu, Sosyalist Emek Hareketi (SEH), KÖZ, Toplumsal Özgürlük Platformu (TÖP), Türkiye Gerçeði Gazetesi, Ürün Dergisi temsilcileri ile Ýzmir'de bulunan sendika, meslek odasý yöneticisi, demokratik kitle örgütü temsilcisi, kadýn, gençlik, çevre hareketi aktivistleri, yazar, sanatçý, öðretim üyesi ve bireysel katýlýmcýlardan oluþmaktadýr.

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0