Tanpınar Edebiyat Festivali 4. yaşında 4 ayrı şehirde

25 Ağustos 2012 15:58  

 

Tanpınar Edebiyat Festivali 4. yaşında 4 ayrı şehirde

Bu yılki teması "Şehir ve Korku" olarak belirlenen İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali (İTEF), 4. yaşında 4 ayrı şehirde! 1-4 Ekim'de İstanbul; 4-7 Ekim'de Ankara, İzmir ve Hatay'da okurla buluşacak festival; 20 farklı ülkeden 38'i yabancı olmak üzere 68 yazar ağırlayacak. Festivalin İstanbul'daki mekânları Cezayir Restoran Konferans Salonu, KargArt, Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi ve Oyuncak Müzesi.

2011'de "Şehir ve Yemek" temasıyla karşımıza çıkan festival; bu yıl savaştan sansüre, şehirleşmeden soylulaştırmaya, yazarın beyaz kâğıt korkusundan hepimizin içinde yaşayan canavara enine boyuna korku duygusunu irdeleyecek. Korkunun edebî bir tür, bir kip, bir roman kahramanı, bir motivasyon olarak en geniş anlamıyla ele alınacağı festivalde korku kavramının edebiyattaki karşılığı yanı sıra bireysel, toplumsal ve siyasal karşılığı da tartışılacak. İTEF Festival Kitabı'nın bu yılki sayısında festival yazarlarına en çok neden korktukları ve ne zaman korkusuz oldukları sorulacak. Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanacak Festival Kitabı, İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı, Frankfurt ve Londra kitap fuarlarında dağıtılacak.

Festivalin ilginç başlıklarından biri Café Amsterdam etkinlikleri. Hollanda ve Türkiye'nin diplomatik ilişkilerinin 400. yılı kutlamaları İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali'nde yankısını bu etkinliklerle hissettirecek. İstanbul ve İzmir'deki İTEF, festival mekânlarını birer Amsterdam kafesine dönüştürecek. Café Amsterdam etkinliklerinde 8 Hollandalı yazar, Türk yazarlarla birlikte okuma ve söyleşilerde yer alacak. Herman Koch, Kader Abdollah, Laia Fabregas, Gerbrand Bakker ve Douwe Draaisma İstanbul ve İzmir'de okurlarıyla buluşurken, çocuk yazarları Marjolijn Hof ve Bibi Dumon Tak, çeşitli okullarda öğrencilerle okuma ve söyleşi etkinliklerine katılacaklar.

İTEF 2012'nin yabancı yıldızları arasında, kariyerinin başlarında bulunmasına rağmen şimdiden Man Booker Ödülü'ne aday gösterilen Ned Beauman ve sinemaya da uyarlanan Yüzbaşı Corelli'nin Mandolini ile dünyanın pek çok ülkesinde gönülleri fetheden Louis de Bernieres var. Festival kapsamında Ankara'daki etkinliklerde de yer alacak Beauman ve Bernieres'e çocuk yazarları Sophie Smiley ve Guy Bass eşlik edecek. Festivalin dikkat çeken diğer yazarları arasında, Latin Amerika edebiyatının son 25 yılının en iyi isimleri arasında yer alan Kolombiyalı Juan Gabriel Vasquez ile Slovenya'nın Yaşar Kemal'i tabir edilen Drago Jancar da bulunuyor.

Zaman

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0