ÞOK PRO­TES­TO

06 Haziran 2010 02:35  

 

ÞOK PRO­TES­TO

Baþ­kan Ko­ca­oð­lu, Ýz­mir’in 30 yýl­lýk çöp de­po­la­ma ih­ti­ya­cý­ný kar­þý­la­ya­cak Tor­ba­lý Taþ­ke­sik Kö­yü’ne git­ti. Bir grup köy­lü, Ko­ca­oð­lu’nun yo­lu­nu kes­ti, “Çö­pü­nü al gi­t” di­yerek ey­lem yap­tý

UTKU BOLULU - Ýzmir DHA

Büyükþehir Belediyesi tarafýndan, 1992’den itibaren kentin çöplerinin depolandýðý Harmandalý Düzenli Katý Atýk Depolama Tesisi’nin ömrünü tamamlanmasý üzerine, daha modern bir bertaraf tesisi yapmak için harekete geçildi. Ýki yýl süren yer arayýþlarýndan sonra önce Bornova ve Buca sýnýrlarýndaki Kaynaklar yakýnýnda bir alan yakma tesisi için tespit edildi.

Daha sonra ise Torbalý sýnýrlarýnda Taþkesik Köyü’ne 1200 metre uzaklýktaki 121 hektarlýk alan bulundu. Orman Bölge Müdürlüðü ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü yetkilileriyle tesisin Torbalý Taþkesik mevkiinde olmasý konusunda anlaþýldý.

Pankartlarla karþýladýlar
Büyükþehir Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu, çöp alanýyla ilgili bilgiler vermek ve yerinde görülmesini saðlamak üzere basýn kuruluþlarý temsilcileri ile Taþkesik’e gitti.

Ancak, belirlenen yerde Kocaoðlu ve gazetecileri, Taþkesik Köyü’nde yaþayan yaklaþýk 70 kiþi, “Bölgemizde Ýzmir’in çöpünü istemiyoruz” pankartýyla karþýladý. Bazý köylüler Türk bayraklarýyla, Kocaoðlu ve gazetecilerin önünü kesti. Köylüler, Baþkan Kocaoðlu’na “Karar alýrken niye bize sormadýn?”, “Köyümüzün zehirlenmesini istemiyoruz”, “Çöpünü al git” dedi.

Sinirli köylülerden bazýlarý ile baþkaný korumaya çalýþan görevliler arasýnda kýsa süreli tartýþmalar çýkmasýna karþýn, saðduyulu köylüler ile basýn kuruluþlarý temsilcileri Baþkan Kocaoðlu’nun konuþmasýna izin verilmesini istedi. Bunun üzerine Kocaoðlu, “Ýlgili tüm kurumlarýn görüþleri alýndý.

Bundan sonraki ÇED sürecinde köyde iki veya üç kez yasanýn gerektirdiði toplantýlar yapýlacak. Bu toplantýlarda görüþlerinizi söyleyeceksiniz. Niye istemediðinizi, gerekçenizi anlatacaksýnýz” dedi. Kocaoðlu’nun sözünü kesen Taþkesik Muhtarý Ýsmail Çakaloðlu ise, “Ben ve çevre muhtarlar resmi yazýyla istememe gerekçelerimizi yazdýk. Burada yangýnlar çýkacak. Doða bozulacak. Yeraltý sularý kirlenecek. Bundan dolayý halkýmýzýn istemediðini dilekçemizle yazdýk. Dikkate alýnmadý” dedi.

Baþkan Kocaoðlu, “Buraya gelmiþsiniz. Kendi düþüncenize göre konuþacaksýnýz tabii ki! Ancak yasal bir engel yoksa, prosedür devam edecek. Nasýl döküleceðine, ne yapýlacaðýna bilim, proje karar verecek. Burasý uygun. Ben altý senedir yer arýyorum” diye konuþtu...

Bunun üzerine köylüler “Yuh”, “Gidin burdan” diye baðýrdý. Baþkan Kocaoðlu, önce sakinliðini korumasýna karþýn daha sonra sinirlendi. Bunun üzerine gezi yarýda kesildi.

Kocaoðlu, Taþkesik’ten ayrýldýktan sonra bir basýn toplantýsý yaptý. Harmandalý Çöp Depolama Alaný’nýn ömrünü tamamlamasý nedeniyle Ýzmir’in acilen yeni çöp depolama alanýna ihtiyacý olduðunu söyledi. Taþkesik köylülerinin gösterdiði tepkinin doðal olduðunu da belirtti.

KÖY­LÜ­LER ÝS­YAN ET­TÝ
Baþ­kan Ko­ca­oð­lu, Ka­tý Atýk Ber­ta­raf Te­si­si yap­mak için be­lir­le­nen 121 hek­tar­lýk ala­ný ga­ze­te­ci­le­re gös­ter­mek için böl­ge­ye git­ti. An­cak kötü sür­priz­le kar­þý­laþ­tý. Köy­lü­ler, Ýz­mir’den ge­len he­ye­tin yo­lu­nu kes­ti, “De­de­miz­den ka­lan top­rak­la­rýn kir­len­me­si­ni is­te­mi­yo­ru­z” di­ye ey­lem yap­tý. Ko­ca­oð­lu ise “Ka­rar­lý­yýz, yap­mak zo­run­da­yý­z” de­di.

Projenin Ýzmir için olmazsa olmaz olduðuna dikkat çeken Kocaoðlu, yer seçiminin doðru olduðunu söyledi.

Milliyet.com.tr

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0