Þike yasasýna veto!

03 Aralýk 2011 13:38  

 

Þike yasasýna veto!

Cumhurbaþkaný Abdullah Gül, þike cezalarýnda indirim öngören Sporda Þiddet ve Düzensizliðin Önlenmesine Dair Kanunda Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanun'u TBMM'ye iade etti.

Cumhurbaþkaný Abdullah Gül tarafýndan yayýmlanmasý uygun bulunmayan 6250 sayýlý "Sporda Þiddet ve Düzensizliðin Önlenmesine Dair Kanunda Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanun" bir kez daha görüþülmesi için, Anayasanýn 89 ve 104 üncü maddeleri uyarýnca Türkiye Büyük Millet Meclisi Baþkanlýðý'na geri gönderildi.

Söz konusu Kanunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Baþkanlýðý'na geri gönderilmesinin gerekçeleri þöyle sunuldu:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca 24/11/2011 tarihinde kabul edilen 6250 sayýlý “Sporda Þiddet ve Düzensizliðin Önlenmesine Dair Kanunda Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanun” incelenmiþtir.

Sportif faaliyet ve organizasyonlarda düzenin saðlanarak sporun kitlelere yayýlmasýnýn teþvik edilmesi amacýyla yürürlüðe konulan 5149 sayýlý Kanunun, yürürlüðe girdiði 2004 yýlýndan itibaren spor müsabakalarýnda þiddet ve düzensizliði önlemede yetersiz kaldýðý görülmüþ ve anýlan yetersizlikler ile uygulamada karþýlaþýlan noksanlýklarýn giderilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisince 6222 sayýlý Sporda Þiddet ve Düzensizliðin Önlenmesine Dair Kanun kabul edilerek 14/4/2011 tarihinde yürürlüðe girmiþtir.
Genel gerekçesinde, diðer ülkelerin ve uluslararasý spor örgütlerinin düzenlemeleri ile teamüllerinin gözönünde bulundurularak hazýrlandýðý ve uluslararasý sözleþmeler ile geliþmelere paralellik saðlandýðý belirtilen 6222 sayýlý Kanunla spor alanýnda faaliyet gösterenlerin ve taraftarlarýn haklarýnýn korunmasý, düzensizlik ve þiddet olaylarýnýn önlenmesi amacýyla bu alana özgü suçlar ve cezalarý düzenlenmiþtir.

Ýncelenen Kanunla ise, þike ve teþvik primi suçu baþta olmak üzere 6222 sayýlý Kanunda çeþitli suçlar için getirilen hapis cezalarýnýn indirilmesi, bazý fiiller için öngörülen hapis cezalarýnýn yerine adli para cezasý verilmesi ve bu deðiþikliklere baðlý olarak görevli mahkemelerin deðiþtirilmesi öngörülmüþtür.

Bilindiði gibi, hukuk devletinde, ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirlerine iliþkin kurallar, ceza hukukunun temel ilkeleri ile Anayasanýn ilgili hükümleri baþta olmak üzere, ülkenin sosyal ve kültürel yapýsý, etik deðerleri ve ekonomik hayatýn ihtiyaçlarý gözönüne alýnarak tespit edilecek ceza siyasetine göre belirlenir.

Kanun koyucu, cezalandýrma yetkisini kullanýrken hangi fiillerin suç sayýlacaðý, bunlarýn hangi tür ve ölçüdeki ceza müeyyideleri ile karþýlanacaðý, nelerin aðýrlaþtýrýcý veya hafifletici sebep olarak kabul edilebileceði konularýnda takdir yetkisine sahiptir. Bu yetki kullanýlýrken suç ve ceza arasýndaki adil dengenin korunmasýnýn saðlanmasý ve öngörülen cezanýn, cezalandýrmada güdülen amacý gerçekleþtirmeye elveriþli olmasý gibi esaslar dikkate alýnýr. Suç ve ceza arasýnda adalete uygun bir oranýn bulunup bulunmadýðýnýn tespitinde ise o suçun toplumda doðurduðu infial ve etki, kiþiler üzerinde oluþturduðu tehlike ve zarar ile bunlarýn azlýðý veya çokluðu, suçun iþlenme oranýndaki azalma veya artýþ gibi faktörlerin de dikkate alýnmasý gerekir. Aksi takdirde, yapýlan düzenleme gerçek amacýnýn dýþýnda sonuçlar doðurabileceði gibi toplumun adalete olan güven duygusunun sarsýlmasýna da sebep olur.

Bu itibarla, incelenen Kanunla öngörülen deðiþikliklerin, ölçülülük ve caydýrýcýlýk gibi ceza hukukunun temel prensiplerini etkisiz kýlacaðý ve yukarýda belirtilen sakýncalarý doðurabileceði düþünülmektedir.

Diðer taraftan, 6222 sayýlý Kanunda deðiþiklik öngören bu Kanunun gerekçesinde, yapýlan deðiþikliklerin, diðer kanunlarda öngörülen suçlara verilen cezalar dikkate alýnmak suretiyle adil ve hakkaniyete uygun cezalar belirlenmesi amacýyla gerçekleþtirildiði belirtilmekte ise de, kamuoyunda, genel ve gereklilikten doðan bir düzenleme olmaktan ziyade, halen yürütülmekte olan bir soruþturma kapsamýnda bulunan kiþilere yönelik özel bir düzenleme olduðu intibaýný uyandýrdýðý, bu durumun da deðiþikliðin esas amacý dýþýnda özel bir saikle hazýrlandýðý eleþtirilerine sebebiyet verdiði görülmektedir.

Yayýmlanmasý yukarýda açýklanan gerekçelerle uygun görülmeyen 6250 sayýlý “Sporda Þiddet ve Düzensizliðin Önlenmesine Dair Kanunda Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanun” Türkiye Büyük Millet Meclisince bir kez daha görüþülmesi için, Anayasanýn deðiþik 89 ve 104 üncü maddeleri uyarýnca iliþikte geri gönderilmiþtir.”

'RAHATSIZLIÐIM VAR' DEMÝÞTÝ
Cumhurbaþkaný Abdullah Gül, önceki gün, þike yasasýnýn deðiþtirilmesinden rahatsýz olduðunu belirterek “Açýkçasý bu yasayla ilgili rahatsýzlýðým var. Çünkü 6 ay önce çýkmýþ olan bir yasanýn daha düzgün çýkmasý gerekirdi” açýklamasýný yapmýþtý.

Habertürk

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0