Þiddete uðrayan kadýna yeni kimlik

08 Mart 2012 04:54  

 

Þiddete uðrayan kadýna yeni kimlik

Kadýna þiddeti önleme yasa tasarýsý sonunda Meclis’ten geçti

Kadýnlar günü için ‘hediye’ olarak hazýrlanan “Ailenin Korunmasý Ve Kadýna Yönelik Þiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarýsý”nýn ilk 11 maddesi dün Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Tasarý dayakçý kocanýn ruhsatlý silahýný teslim etmesinden, tedbir kararýna uymazsa derhal hapse atýlmasýna kadar bir dizi önemli hüküm içeriyor.

Yýllardýr önü alýnamayan her ay onlarca kadýnýn ölmesine yol açan erkek þiddetinin önlenmesi için çýkarýlan yasa, kadýna þiddete aðýr cezalar getiriyor.

Tasarýda koruma þemsiyesi altýna alýnan kiþiler “þiddete uðrayan ve uðrama tehlikesi bulunan kadýn, çocuk ve aile bireyleri”nin yaný sýra “tek taraflý ýsrarlý takip maðdurlarý” olarak tanýmlandý. Tasarýda þiddet ise “fiziksel cinsel, psikolojik, sözlü ve ekonomik her türlü tutum ve davranýþ” olarak geniþ bir þekilde tanýmlandý. Kadýn örgütlerinin ýsrarlý talebi sonucunda uluslararasý sözleþmelerin esas alýnacaðý belirtilen tasarýda, kamuoyunun “Ýstanbul Sözleþmesi” olarak bildiði kadýna þiddetli ilgili Avrupa Konseyi Sözleþmesi’ne de özel olarak atýfta bulunuldu.

Delil aranmayacak

Tasarýya göre, mülki amirler þiddet gören kiþiye ve yanýndaki çocuða barýnma yeri saðlanmasý, maddi yardým yapýlmasý, çocuklar için kreþ imkâný saðlanmasý gibi kararlar verebilecek. Ayrýca korunan kiþinin talebine baðlý olarak tapu kütüðüne aile konutu þerhi konabilecek, hayati tehlike durumunda kiþinin kimlik bilgileri deðiþtirilecek. Þiddet uygulayan kiþi müþterek kullanýlan konuttan uzaklaþtýrýlýrken, ruhsatlý olsa bile silahýný kolluða verecek. Silah taþýmasý zorunlu olan kamu görevlileri ise silahýný kurumuna teslim edecek.

Hakim, bu tür tedbir kararlarýný duruþma yapmaksýzýn ve þiddetin uygulandýðý hususunda delil aramaksýzýn verecek.

Yasanýn getirdiði önemli deðiþikliklerden birisi de tedbir kararýna uymayan kiþiye “zorlama hapsi” uygulanacak olmasý. Buna göre, örneðin evden uzaklaþtýrýlan ancak bu karara uymayan koca için hakim üç günden 10 güne kadar ‘zorlama hapsi’ cezasý verebilecek. Verilen tedbir kararlarýnýn uygulanmasý teknik araçlarla yapýlabilecek, yani elektronik takip gündeme gelecek.

Yasa ayrýca yedi gün 24 saat çalýþacak þiddet önleme ve izleme merkezleri kurulmasýný öngörüyor. Tercihen kadýnlarýn çalýþacaðý bu merkezler þiddetin önlenmesi ve koruma tedbirlerinin etkin olarak uygulanmasý için izleme çalýþmasý yapacak.

‘Aileyi deðil kadýný koruyun’

Tasarýnýn hazýrlanmasý sürecinin bir bölümünde 237 kadýn örgütünü temsilen yer alan Þiddete Son Platformu, tasarýda olumlu düzenlemeler olduðunu belirtirken problemli noktalarla ilgili þu açýklamayý yaptý: “Yasanýn adýnýn kadýn deðil aileyi koruma üzere düzenlenmiþ olmasýna; þiddete uðrayan kadýnlarýn tek adýmda yardým ve koruma alabileceði merkezlerin kadýn örgütlerinin talepleri doðrultusunda düzenlenmemiþ olmasýna; yasada sýðýnaklar ve cinsel þiddet kriz merkezlerinin yer almamasýna; kadýn örgütlerinin þiddet davalarýna müdahilliðinin kabul edilmemiþ olmasýna itiraz ediyoruz.”

Tuðba Tekerek

Taraf

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0